Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρακόντειες ποινές για τους φοροφυγάδες

«Πέρασαν» από το υπουργικό τόσο το αυτόφωρο όσο και η μετατροπή του αδικήματος της φοροδιαφυγής σε διαρκές. Συμψηφισμός χρεών, με δόσεις ο ΦΠΑ, στο 20% ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις.

Δρακόντειες ποινές για τους φοροφυγάδες
Στην αυστηρή γραμμή που είχε χαράξει από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κινείται το νέο πλαίσιο ποινών για τους κατά… σύστημα φοροφυγάδες, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν το αυτόφωρο για τη μη πληρωμή ΦΠΑ, εισφορών και παρακρατούμενων φόρων, από την πρώτη ημέρα όπου έληξε η προθεσμία πληρωμής, ακόμη και για μικροποσά.

Παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από κόμματα, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, το αδίκημα της φοροδιαφυγής μετατρέπεται σε διαρκές, ενώ όταν πρόκειται για φορολογικά κακουργήματα οι ποινές θα φτάνουν έως και τα 20 χρόνια κάθειρξης (από 10 που είναι τώρα).

Από τις κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή εξαιρούνται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η ποινική δίωξη αίρεται μόνο εάν ο φορολογούμενος πληρώσει τις οφειλές του, ενώ για να προσφύγει κάποιος στα φορολογικά δικαστήρια θα πρέπει να καταβάλει το 50% (και όχι το 25% που ισχύει τώρα) του προβεβαιωμένου φόρου.

Ως αδικήματα που εμπίπτουν στο συνεχές αυτόφωρο θα θεωρούνται: η μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο,
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinη φοροδιαφυγή με την παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος και η φοροδιαφυγή για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.

Εάν εφαρμοστούν ορισμένες από τις αυστηρότατες διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, έτσι όπως έχουν διατυπωθεί, κάθε μικροεπιτηδευματίας, μικρομεσαίος επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας που θα εντοπίζεται από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ ή της αρμόδιας εφορίας να μην έχει αποδώσει φόρο εισοδήματος ή ΦΠΑ ή οποιονδήποτε άλλο φόρο, οποιουδήποτε ποσού, θα διώκεται ποινικά με τη διαδικασία του αυτοφώρου και θα οδηγείται στη φυλακή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 έως 6 μηνών, εκτός αν εξαγοράσει την ποινή του.

Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων αυτών αν εκείνος κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.

Το αυτόφωρο, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, δεν θα ισχύει από την ημερομηνία της οφειλής, καθώς θα δίνεται περιθώριο τεσσάρων μηνών για την αποπληρωμή των χρεών. Από εκεί και πέρα, για διάστημα 20 μηνών για τα πλημμελήματα και 5 χρόνων για τα κακουργήματα, όσοι δεν πλήρωσαν θα κινδυνεύουν να συλληφθούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Όμως, και στην περίπτωση των πλημμελημάτων που αφορούν στη φοροδιαφυγή, προβλέπεται ότι δεν θα μπορεί να μετατραπεί ή να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής σε περίπτωση υποτροπής.

«Τσουχτερή» γίνεται πλέον και η εξαγορά των ποινών για τα πλημμελήματα που αφορούν στη φοροδιαφυγή. Η μετατροπή της ποινής θα εξαγοράζεται με 20 ευρώ την ημέρα, αντί των 3 ευρώ όπως ισχύει σήμερα, με ανώτατο ποσό τα 100 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει επίσης τη δυνατότητα να δημοσιοποιεί τα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου όταν τα συνολικά τους χρέη ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και είναι σε καθυστέρηση πληρωμής τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Η δημοσιοποίηση δεν θα ισχύει για όσους έχουν ρυθμίσει οφειλές και είναι συνεπείς καθώς και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση για την αναστολή της καταβολής των οφειλών.

Επίσης, θα δημοσιοποιούνται στοιχεία φορολογουμένων που εμπίπτουν σε παραβάσεις του ΚΒΣ, όπως η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, η μη έκδοση αποδείξεων και η καταχώριση ανύπαρκτων εξόδων στα βιβλία τους.

Το νομοσχέδιο δεν «στοχοποιεί» πλέον τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ελέγχονται.

Ακόμη προβλέπονται:

-Τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011.

-Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, τελωνείων και φοροελεγκτικών υπηρεσιών).

-Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να συγκεντρωθούν, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική.

Παράλληλα, δημιουργείται η υποχρέωση σε σχεδόν όλους τους επιτηδευματίες (όσους εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση ταμειακών μηχανών) να στέλνουν ηλεκτρονικά δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ.

-Σύσταση «Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων» στο υπουργείο Οικονομικών.

-Στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών συστήνεται Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας.

-Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια.

-Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (ΣΦΔ) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του ΣΦΔ είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

-Φορολογική Κατοικία. Θεσπίζονται διατάξεις για τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας στην οποία φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημα και λαμβάνονται υπόψη οδηγίες του ΟΟΣΑ.

-Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στη φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά
όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.

-Δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή επίσημο δημόσιο έγγραφο.

-Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της Ε.Ε. εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.

συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο Χ.Α. είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1η/1/2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών, αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας.

-Εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.

-Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα, όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό δύο τοις εκατό (2%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

-Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν σε οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.


***Τα βασικά σημεία του ν/σ για την πάταξη της φοροδιαφυγής δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v