Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μέτρα για καταθέσεις εξωτερικού

Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ των καταθέσεων που «ξενιτεύτηκαν» τον περασμένο χρόνο βάζει στο στόχαστρό του το υπουργείο Οικονομικών. Υποχρεωτικά στη φορολογική η δήλωση των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Νέα μέτρα για καταθέσεις εξωτερικού
Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ των καταθέσεων που «ξενιτεύτηκαν» τον περασμένο χρόνο βάζει στο στόχαστρό του το υπουργείο Οικονομικών.

Οι καταθέτες που… φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό, όχι μόνο λόγω της κρίσης αλλά και για να γλιτώσουν τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν, θα βρεθούν σε στενό κλοιό -έτσι κι αλλιώς- καθώς από φέτος καλούνται να δηλώσουν τις καταθέσεις εξωτερικού υποχρεωτικά στη νέα φορολογική δήλωση προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκαν τα ποσά των τόκων, εάν πληρώθηκε ο φόρος 8% για την παραμονή των κεφαλαίων στην αλλοδαπή και εάν η απόκτηση των χρημάτων ήταν νόμιμη (έλεγχοι «πόθεν έσχες»).

Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομήδης Σπινέλλης, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, υπάρχει συνεργασία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να δοθούν στοιχεία πολιτών οι οποίοι με εμβάσματα μετέφεραν χρήματα από τις τράπεζες που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας σε τράπεζες του εξωτερικού.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής, στα οποία μεταφέρθηκε ο κύριος όγκος των καταθέσεων που έφυγαν από τη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπινέλλης, ο στόχος δεν είναι εκείνοι οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό που τα έχουν δηλώσει στην εφορία, αλλά όσοι δηλώνουν, για παράδειγμα, ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ και βάσει των εμβασμάτων εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις που αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει πλέον στοιχεία από τις ξένες τράπεζες, ιδιαίτερα της Ελβετίας, και στη συνέχεια θα αρχίσει τον έλεγχο για τη μετακίνηση του χρήματος από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε αντίστοιχα συστήματα του εξωτερικού.

Πέρα από την ουσία των ελέγχων (είσπραξη εσόδων από τη φορολόγηση «μαύρου χρήματος»), το υπουργείο θέλει να ανακόψει το κύμα φυγής κεφαλαίων από την Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα κυρίως σε αυτούς που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων.

Το ΣΔΟΕ έχει ήδη στα χέρια του κατάλογο Ελλήνων φοροφυγάδων, που έχει σταλεί από τράπεζες του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας, με ονόματα όσων έχουν χρήματα στο εξωτερικό και δεν τα έχουν δηλώσει στις ελληνικές Αρχές.

Αυτοί οι οποίοι θα εντοπιστούν καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις για την τελευταία δεκαετία, καθώς αγνόησαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα που είχαν έως το τέλος Οκτωβρίου να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια αυτά, χωρίς να τους ζητηθεί ούτε «πόθεν έσχες», ούτε πρόστιμο, παρά μόνο φορολόγηση 5% ή φορολόγηση 2,5% εάν τα έκαναν ελληνικά ομόλογα ή τα επένδυαν σε ακίνητα.

Συμφωνία…

Εν τω μεταξύ -όπως τόνισε την περασμένη Τρίτη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- η Ελλάδα θα επιδιώξει διμερή συμφωνία με την Ελβετία (στα πρότυπα αυτών που υπογράφηκαν με τη Γερμανία και την Αγγλία), προκειμένου να βρεθεί… άκρη με τις καταθέσεις των Ελλήνων στη συγκεκριμένη χώρα.

Βάσει της συμφωνίας, θα υποχρεώνονται οι ελβετικές τράπεζες να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των ελληνικών κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές.

«Δεν θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να "καθαρίσει" με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών», τονιζόταν χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ανέφερε ότι «ουδείς γνωρίζει πόσα είναι τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό», ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα του «Der Spiegel», το οποίο ανεβάζει τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία στα 500 - 600 δισ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v