Δικαίωση Σημίτη από Eurostat- ΤΑ ΝΕΑ

«Κανένα απολύτως πρόβληµα δεν υπάρχει µε τα ελληνικά swaps, η υπόθεση έχει λυθεί», επισηµαίνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ραντερµάχερ.

Δικαίωση Σημίτη από Eurostat- ΤΑ ΝΕΑ
«Κανένα απολύτως πρόβληµα δεν υπάρχει µε τα ελληνικά swaps, η υπόθεση έχει λυθεί», επισηµαίνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ραντερµάχερ, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η υπηρεσία του στα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από τις ελληνικές αρχές κατά τους προηγούµενους µήνες.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι η µηνυτήρια αναφορά του αυστριακού οικονοµολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί,που επιχείρησε να εµπλέξει τον Κώστα Σηµίτη και στελέχη της τότε κυβέρνησης σε σενάρια δηµιουργικής λογιστικής µε τα swapsτης περιόδου 2000-2001 για την είσοδοτης Ελλάδας στηνευρωζώνη, είναι εντελώς στον αέρα.

Στις αρχές Σεπτεµβρίου του 2010 ο Βάλτερ Ραντερµάχερ εµφανίστηκε σε ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούµπεργκ
αναφέροντας πως κανείς στη Eurostatδεν έχει δει ακόµα τα επίσηµα στοιχεία για ταελληνικά swaps, ενώ αυτά έχουν ζητηθεί από τον Φεβρουάριο.

Και αυτή η κατάσταση, τόνιζε το Μπλούµπεργκ, συνεχιζόταν τέσσερις µήνες µετά την απόφαση για την παροχή δανείου 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ από την Ε.Ε. και το ?ΝΤ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γινόταν σαφές πως οι ελεγκτές της Eurostat θα ήτανιδιαίτερα «σκληροί»
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinκατά τουςελέγχους για το χρέος που έκρυβαν τα «αδιαφανή συµβόλαια», όπως χαρακτηρίζονταν τα swaps.

Τρεις µήνες µετά, το ειδησεογραφικό πρακτορείο στράφηκε κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας µε αγωγή, ζητώντας τη δηµοσιοποίηση των εσωτερικών εγγράφων και των συµπερασµάτων της Eurostat για τα swaps της Ελλάδας µε την Goldman Sachs το 2000 και το 2001.

«Ηταν µια συνέντευξη που παραχώρησα στο Μπλούµπεργκ τον Αύγουστο και δηµοσιεύθηκε τον Σεπτέµβριο. Η διαφορά πλέον είναι ότι µε µια νέα τροπολογία η Eurostat µπορεί να πραγµατοποιεί διεξοδικούς ελέγχους στα δεδοµένα προέλευσης των στατιστικών στοιχείων όλων των κρατών-µελών.

Με αυτές τις “νέες δυνάµεις” και µε την καλή συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των αρµόδιων υπουργείων καταφέραµε να καλύψουµε τα όποια ανοικτά θέµατα (σ.σ.: σχετικά µε τα swaps). Ετσι αυτά που είπα τονΑύγουστο και δηµοσιεύθηκαν τον Σεπτέµβριο από το Μπλούµπεργκ επιλύθηκαν µε τα στοιχεία που µαςδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεµβρίου», είπε στην τηλεφωνικήσυνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο Βάλτερ Ραντερµάχερ.

Λίγο καιρό πριν το Μπλούµπεργκ στραφεί κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κίνηση την οποία πολλοί απέδιδαν σε πόλεµο που είχε ξεσπάσει µεταξύτου ειδησεογραφικού πρακτορείου και της Goldman Sachs, µια µήνυση που ενέπλεκε τον ίδιο τραπεζικό κολοσσό απασχολούσε τη δηµοσιότητα. Ο οικονοµολόγος Φαγιάντ Μουλά Καλίκατηγορούσε την Goldman Sachs για παρακίνηση σε παραποίηση ισολογισµού και για την έκθεση της ευρωζώνης σε κίνδυνο από τις συµβάσεις.

Μάλιστα, ανέφερε πως η κυβέρνηση Σηµίτη χρησιµοποίησε τα swaps για να αποκρύψει µέρος του ελλείµµατος της Ελλάδας, έτσι ώστε να ενταχθεί χωρίς πρόβληµα στηνευρωζώνη. «Η εµµονή στην απαξίωση µε οποιονδήποτε τρόπο της επιτυχηµένης προσπάθειας της Ελλάδας να ενταχθεί στην περιοχή του ευρώ πρέπει να αποδοθεί όχι στηναίσθηση περί δικαίου που ξαφνικά καταλαµβάνει κάποιους, αλλά στην εξυπηρέτησησυγκεκριµένων πολιτικών καιοικονοµικών συµφερόντων.

Κάποιοι σκόπιµα επιλέγουν να ξεχνούν ότι η χώρα µας υιοθέτησε το κοινό νόµισµα την 1η Ιανουαρίου 2001, σύµφωνα µε απόφαση του Συµβουλίου της 19ης Ιουνίου 2000, η οποία στηρίζεται στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας για τα έτη 1998 και 1999. Αρα οι πράξεις swap του 2001 και 2002 δεν έχουν καµία, µα καµία σχέση µε ταστατιστικά µεγέθη που χρησιµοποιήθηκαν για την είσοδό µας στην ευρωζώνη. Εξάλλου τα swaps απέκτησανσηµασία για τον υπολογισµό του ελλείµµατος µετά τον κανονισµό 2558 του 2001.

Επίσης, η ίδια η Eurostat στην ανακοίνωση της 15ης Σεπτεµβρίου 2003 αναφέρει ότι η επίπτωση στο έλλειµµα της Ελλάδας το 2002 ήταν 0,35% του ΑΕΠ, της Σουηδίας 0,24%, της Αυστρίας, απ’ όπου και ο πρόσφατος καταγγέλλων, 0,2% κ.ο.κ. Οσο για τα τότε ποσά, γιατα οποία έγιναν swaps, υπολογίζονται σε περίπου 0,6% του ΑΕΠ!», επισηµαίνει ο Νίκος Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής ?ηµόσιας Οικονοµικής του Παντείου και πρώην γενικός γραµµατέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v