Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ αλλαγών στον κλάδο της υγείας

Δραστικές αλλαγές αναμένονται στον ιδιωτικό κλάδο της υγείας. Οι δηλώσεις Λοβέρδου, ο ρόλος της τρόικας και οι προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, «ιατρικό φάκελο» και ΣΔΙΤ.

Μπαράζ αλλαγών στον κλάδο της υγείας
Δραστικές αλλαγές αναμένονται στον ιδιωτικό κλάδο της υγείας, ανάλογα με το πόσο βαθιά θα βάλει η κυβέρνηση «το μαχαίρι στο κόκαλο» στο κρατικό σύστημα - Οι δηλώσεις Λοβέρδου, ο ρόλος της τρόικας και οι προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, «ιατρικό φάκελο» και ΣΔΙΤ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας να διαπιστώσουν το πόσο βαθιά είναι διατεθειμένος να βάλει «το μαχαίρι στο κόκαλο» ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να περιορίσει την κρατική σπατάλη στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και αυτό όχι μόνο λόγω του όποιου ενδιαφέροντός τους για τα γενικότερα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά και εξαιτίας του ότι το είδος των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις δραστηριότητες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας.

Μάλιστα, λέγεται ότι έντονο ενδιαφέρον για το όλο θέμα επιδεικνύει και η ίδια η τρόικα
, καθώς έχει διαπιστώσει απίστευτες «τρύπες» στο κρατικό σύστημα της υγείας και καθώς πιστεύει ότι μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του συγκεκριμένου τομέα θα μπορούσε να αποφέρει τα μέγιστα στα δημόσια οικονομικά.

Το πρώτο πράγμα για το οποίο πιέζει η τρόικα και αφορά στην ιδιωτική υγεία είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποπληρωμή των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων από τα κρατικά ταμεία. Σήμερα, και έπειτα από σχετική βελτίωση κατά τους τελευταίους μήνες, ο μέσος όρος των καθυστερήσεων μπορεί να κυμαίνεται γύρω στους 12 μήνες, ενώ σε ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχουν και οφειλές από το… 2006!

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΠολλές εταιρίες της ιδιωτικής υγείας περιμένουν την ταχύτερη εξόφληση των απαιτήσεών τους σαν «μάννα εξ ουρανού», αφού είτε είναι υπερβολικά εκτεθειμένες στις τράπεζες (οι τελευταίες δυσφορούν να δώσουν σημαντικά δάνεια με εγγύηση τις απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, καθώς είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες στον κρατικό κίνδυνο μέσω των κρατικών ομολόγων), είτε δεν αντέχουν να επιβαρύνονται με τόσο υψηλούς τόκους.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σχετικά στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους των ταμείων να εξυπηρετούνται και από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (μέχρι τώρα, τέτοιες συμβάσεις δίνονται για εξετάσεις που τα ιατρεία του ΙΚΑ δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν και μάλιστα με ποσόστωση), ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν σε ιδιώτες και τα υπάρχοντα δημόσια ιατρεία.

Αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει «δίκοπο μαχαίρι» για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, γιατί από τη μια πλευρά θα έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να διεκδικήσουν την εξαγορά νέων σημαντικών μονάδων, από την άλλη πλευρά, όμως, τα μέχρι τώρα κρατικά ιατρεία που θα ιδιωτικοποιηθούν θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και θα αποτελέσουν «σκληρότερα καρύδια» για τους σημερινούς επενδυτές της ιδιωτικής υγείας.

Τι «παίζει» με τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας, από όσες χώρες πέρασε το ΔΝΤ, οι κρατικές νοσοκομειακές κλίνες μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 50%. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κυβέρνηση έχει μιλήσει για «συγχωνεύσεις κρατικών νοσοκομείων».

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν τεράστια ποσά, αν αναβαθμιζόταν το επίπεδο της διαχείρισής τους και ακόμη περισσότερο σε περίπτωση όπου ανετίθεντο κρατικές μονάδες υπό τη διαχείριση ιδιωτών.

«Κλειδί» για το όλο θέμα θεωρείται η μηχανογράφηση στο μέτωπο των προμηθειών και της συνταγογράφησης (γνωστές οι αναφορές του κ. Λοβέρδου για «τρωκτικά» και για «πάρτι»), ωστόσο -σύμφωνα με ορισμένους κύκλους- πολλά ακόμη θα μπορούσαν να γίνουν αν δημιουργείτο ένας ηλεκτρονικός «ιατρικός φάκελος», δηλαδή ουσιαστικά ένα MIS (Management Information System) στον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο «ιατρικός φάκελος» θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο στην εξοικονόμηση δαπανών, αλλά επίσης στη δραστική συντόμευση των «ουρών» και στη σημαντική υποχώρηση της μέσης περιόδου νοσηλείας. Με βάση τις εκτιμήσεις των παραγόντων, η μέση διάρκεια νοσηλείας διεθνώς κινείται μεταξύ 3 και 4 ημερών, στις εγχώριες ιδιωτικές κλινικές κυμαίνεται μεταξύ των 3,2 και των 4,2 ημερών, ενώ στα κρατικά νοσοκομεία φαίνεται να υπερβαίνει τις 6 ημέρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε νούμερο που υπερβαίνει το 4,2 οδηγεί χωρίς συζήτηση σε ζημιογόνο αποτέλεσμα…

«Μπορεί οι ουρές στα δημόσια νοσοκομεία να είναι μεγάλες, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι θέμα κλινών, καθώς δεν έχουμε ποσοστιαία λιγότερες κλίνες στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι θέμα management», δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικού ομίλου υγείας και συνεχίζει:

«Είναι πεπαλαιωμένη η αντίληψη που ήθελε οι ιδιωτικές κλινικές να ευνοούνται από τα χάλια που παρουσιάζει ο κρατικός τομέας υγείας σε ορισμένες από τις λειτουργίες του. Σήμερα, οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούσαν πρώτες να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων μέσα από έξυπνα ΣΔΙΤ στον κλάδο της υγείας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v