Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... αυτόφωρο το φορολογικό νομοσχέδιο

Στην επανεξέταση και ενδεχομένως στην επαναδιατύπωση ορισμένων διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν στο νέο πλαίσιο ποινών, για τη μη απόδοση του ΦΠΑ, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Στο... αυτόφωρο το φορολογικό νομοσχέδιο
Στην επανεξέταση και ενδεχομένως στην επαναδιατύπωση ορισμένων διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν στο νέο πλαίσιο ποινών, για τη μη απόδοση του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαφωνίες που διατυπώθηκαν και στο υπουργικό συμβούλιο, τόσο για το πλαίσιο των ποινών όσο και για τη νομική τους ισχύ, οδηγούν σε διορθωτικές κινήσεις, με στόχο την αποτελεσματικότητα και τη νομική αρτιότητα του νομοθετήματος.

Οι διορθώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους πολίτες, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επαναδιατυπωθούν οι επίμαχες διατάξεις (κάποιες ίσως και να απαλειφθούν), έτσι ώστε να μην είναι «μαχητές», προκαλώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκουν να επιλύσουν.

Οι διατάξεις που καθιστούσαν διαρκές αδίκημα τη μη απόδοση του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, που προέβλεπαν αυτόφωρη διαδικασία, κλίμακα ποινών, καθώς και εισοδηματικά κριτήρια για τη διενέργεια ελέγχων στους ελεύθερους επαγγελματίες, για την ώρα -τουλάχιστον- έχουν απαλειφθεί από το προς διαβούλευση νομοθέτημα.

Ειδικότερα, προβλεπόταν φυλάκιση έως και τέσσερις μήνες, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ. Η ποινή φυλάκισης έφτανε ακόμη και τη 10ετή κάθειρξη εάν το οφειλόμενο ποσό ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Το νομοσχέδιο «στοχοποιούσε» συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση τα δηλούμενα εισοδήματά τους.

Η επίμαχη διάταξη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές οι επιτηδευματίες που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη δραστηριότητά τους αυτή δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, τα 20.000 ευρώ για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και τα 15.000 ευρώ για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων».

Στη θέση της συγκεκριμένης διάταξης απέμεινε η φράση: «Πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών».

Επίσης, απαλείφεται ο όρος «Γενικός» σε ό,τι αφορά τον φορολογικό εισαγγελέα.

Η νεότερη διατύπωση είναι η εξής: «Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών, Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων κ.λπ.).

Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι «Οικονομικοί Εισαγγελείς» των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v