Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΕΘ:Αντιδρά σε απόφαση του ΥΠΟΙΚ

Τις ενστάσεις του για την πρόσφατη απόφαση περί «Καθορισμού των μη συνεργάσιμων κρατών» διατυπώνει το ΕΒΕΘ, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας παράλληλα την αναστολή της.

ΕΒΕΘ:Αντιδρά σε απόφαση του ΥΠΟΙΚ
Τις ενστάσεις του για την πρόσφατη απόφαση περί «Καθορισμού των μη συνεργάσιμων κρατών σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 51 Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως προστέθηκε με το άρθρο 78 του ν. 3842/2010 (Α’ 58)» διατυπώνει το ΕΒΕΘ, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζητώντας παράλληλα την αναστολή της ώστε να δοθεί η δυνατότητα ύπαρξης εναλλακτικής ρύθμισης «η οποία δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών εκ των επιχειρήσεων της περιοχής μας, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας».

Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των μη συνεργαζομένων κρατών της συγκεκριμένης απόφασης συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Χιλή, η Μαλαισία, η ΠΓΔΜ, η Σιγκαπούρη και το Χόνγκ Κόνγκ.

Από τις εν λόγω χώρες, όπως τονίζεται στην επιστολή του ΕΒΕΘ, εισάγουν εμπορεύματα ή πρώτες και βοηθητικές ύλες πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες «θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα κατά τις συναλλαγές τους, σε μια μάλιστα εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας», δεδομένου ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 51 Β του ν. 2238/94, «οι δαπάνες για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών, ή οι πάσης φύσεως τόκοι από απαιτήσεις οποιασδήποτε φύσης… προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που είναι κάτοικος ή έχει την καταστατική ή πραγματική έδρα ή είναι εγκατεστημένος σε κράτος μη συνεργάσιμο δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους ή από το φορολογητέο εισόδημά τους». Ειδικότερα δε, «στην ΠΓΔΜ εξάγεται και επανεισάγεται επεξεργασμένος, προς περαιτέρω εξαγωγή σε τρίτες χώρες, σημαντικός όγκος κυρίως κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, η δε τήρηση της ρύθμισης αυτής σημαίνει για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις την απώλεια κοστολογικών πλεονεκτημάτων και την οριστική αποχώρηση τους από ανταγωνιστικές αγορές».

Το ΕΒΕΘ επισημαίνει ότι «σε καμία από τις φορολογικές νομοθεσίες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται τόσο ακραία ρύθμιση, η οποία να φθάνει στο σημείο του να μην αναγνωρίζει φορολογικά δαπάνες για την απόκτηση αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από μη συνεργάσιμα κράτη».
 
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕπίσης, σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κατάλογος, εγκεκριμένος από τον ΟΟΣΑ, με τις μη συνεργάσιμες χώρες, ο οποίος να είναι δεσμευτικός για τις χώρες μέλη του. Είναι προφανές επομένως ότι κάθε χώρα έχει αρκετά μεγάλο βαθμό ελευθερίας στον προσδιορισμό των χωρών που θεωρεί μη συνεργάσιμες φορολογικά. Όμως ένας ιδιαίτερα ευρύς κατάλογος, όπως αυτός που θεσπίζεται με την απόφαση, συντελεί στην απομόνωση της χώρας μας από τις παγκόσμιες διαδικασίες, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται».

Επιπλέον, τονίζεται στην επιστολή του ΕΒΕΘ, «υφίσταται το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα μας υπόλογη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ως εφαρμόζουσα μέτρα που ισοδυναμούν με παρακώλυση και εκτροπή του διεθνούς εμπορίου».

Τέλος, παρατηρείται το οξύμωρο, «να γίνεται κανονικά εκτελωνισμός προϊόντων από τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και τα σχετικά παραστατικά (τιμολόγια, φορτωτικές, κλπ.) να γίνονται δεκτά από τις τελωνειακές αρχές όχι όμως και από τις φορολογικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v