Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικές συσκέψεις με δικηγόρους, μηχανικούς

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πυκνώνει τις συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους εμπλεκόμενους κλάδους των επαγγελματιών που «θίγονται» από τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Κυβερνητικές συσκέψεις με δικηγόρους, μηχανικούς
Με στόχο το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα να ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, όπως προβλέπει το μνημόνιο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πυκνώνει τις συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους εμπλεκόμενους κλάδους των επαγγελματιών που «θίγονται» από τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Στις συναντήσεις αυτές- οι οποίες είχαν περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα- συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι μηχανικών και δικηγόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συναρμόδιοι υπουργοί επανέλαβαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, ενώ απ’ την πλευρά τους μηχανικοί και δικηγόροι εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και γεωγραφικών περιορισμών.

Οι συναντήσεις θα επαναληφθούν και την ερχόμενη εβδομάδα πριν δοθεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο, με στόχο να «γεφυρωθούν» όσο περισσότερο γίνεται οι διαφορές.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΓια την κυβέρνηση, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το άνοιγμα των επαγγελμάτων των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των φαρμακοποιών, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών.

Το νομοσχέδιο που καταρτίζεται θα είναι ένα γενικό πλαίσιο αλλαγών, πάνω στο οποίο στη συνέχεια θα κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές τα συναρμόδια υπουργεία, που θα επιφορτιστούν και με την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων.

Η έννοια του κλειστού επαγγέλματος, όπως την αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, προσδιορίζεται από περιορισμούς ή και προνόμια στην πρόσβαση και στην άσκησή του.

Οι περιορισμοί στην πρόσβαση είναι κυρίως γεωγραφικοί ή αφορούν στην αδειοδότησή τους, ενώ οι περιορισμοί και τα προνόμια στην άσκηση αφορούν στις καθοριζόμενες αμοιβές, στα εγγυημένα ελάχιστα περιθώρια κέρδους και στην εγγυημένη εργασία.

Για παράδειγμα στους δικηγόρους οι βασικότεροι περιορισμοί είναι οι κατώτατες αμοιβές, οι γεωγραφικοί περιορισμοί (ένας δικηγόρος αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον πελάτη του εφόσον η δίκη διεξάγεται σε άλλη περιφέρεια) και η απαγόρευση της διαφήμισης.
Στους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ελάχιστη αμοιβή.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο, το άνοιγμα να επεκταθεί και σε άλλα επαγγέλματα που έχουν χαρακτηριστεί κλειστά, όπως αυτά του ορκωτού εκτιμητή (ακινήτων και άλλων), του ξεναγού κλπ.

Λόγω μνημονίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, να προχωρήσει και στην ενσωμάτωση όλων των κοινοτικών οδηγιών για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η οποία έχει καθυστερήσει.

Το βέβαιον είναι πάντως ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει οριζόντια διάταξη, η οποία θα εφαρμόζει την συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος καταργώντας περιορισμούς, επί της αρχής, στην άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, επιτρέποντας ταυτόχρονα μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων την επιβολή περιορισμών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις που τροποποιούν την υφιστάμενη νομοθεσία, για την άρση των περιορισμών σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων όσων προβλέπονται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η διατήρηση των υφιστάμενων περιορισμών:

-Αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες
-Αποτρέπει και αποκλείει σε άτομα την άσκηση ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος, παρά το γεγονός ότι έχουν ή θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα
-Περιορίζει τον ανταγωνισμό και την δυναμική ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες πια στην Ε. Ε που συνεχίζει να διατηρεί υψηλό βαθμό παρεμβατικότητας στη λειτουργία των αγορών, χωρίς προφανές όφελος – στις περισσότερες περιπτώσεις – για τους πολίτες και του δημοσίου συμφέροντος συνολικά.

Διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, τοποθετούν την Ελλάδα πολύ υψηλά στην κατάταξη ως προς το βαθμό παρεμβατικότητας στις αγορές υπηρεσιών και προτείνουν την απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, χαλάρωση των κρατικών παρεμβάσεων σχετικά με τον καθορισμό των τιμών, άρση των εμποδίων για την λειτουργία του ανταγωνισμού και απελευθέρωση πολλών επαγγελμάτων που θεωρούνται «κλειστά».

Με πρόσφατη μελέτη του το ΙΟΒΕ, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων θα είναι μια αύξηση του εθνικού εισοδήματος που υπερβαίνει το 10%.

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι μηχανισμοί οικονομικής και φορολογικής εποπτείας που στο παρελθόν αποτελούσαν σημαντικό περιορισμό και λόγο διατήρησης περιορισμών όπως ελάχιστες αμοιβές και κατώτατα όρια κέρδους.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πάντως ότι διατηρείται ρητά η δυνατότητα θέσπισης ή επαναφοράς περιορισμών στο βαθμό που υπάρχουν λόγοι διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v