Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως στο ν/σ για αστικές συγκοινωνίες

«Παράθυρο» για την είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας αφήνει το σχέδιο νόμου για την εξυγίανσή τους, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη συνεργασιών με τα ΚΤΕΛ αλλά και την ανάθεση έργων σε ιδιώτες.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Πράσινο φως στο ν/σ για αστικές συγκοινωνίες
«Παράθυρο» για την είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας αφήνει το σχέδιο νόμου για την εξυγίανσή τους, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη συνεργασιών με τα ΚΤΕΛ αλλά και την ανάθεση σε ιδιώτες των έργων για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του συστήματος τηλεματικής.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου, προβλέπει τη συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων σε δύο σχήματα τα οποία θα λειτουργούν υπό την αιγίδα του μητροπολιτικού ΟΑΣΑ, τη μετάταξη 1.500 υπαλλήλων βοηθητικού κυρίως προσωπικού, την επιστροφή στις θέσεις τους όλων των αποσπασμένων υπαλλήλων που σήμερα απασχολούνται σε άλλους φορείς και την υπογραφή νέων συμβάσεων από μηδενική βάση για το προσωπικό που θα παραμείνει.

Οι πέντε εταιρίες γίνονται δύο

Από τις πέντε εταιρίες που σήμερα παρέχουν συγκοινωνιακό έργο στην περιοχή της πρωτεύουσας θα δημιουργηθούν δύο νέοι φορείς, ένας για τις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), στον οποίο η ΕΘΕΛ θα έχει τον κύριο ρόλο απορροφώντας τον ΗΛΠΑΠ, και ένας για Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), όπου το Μετρό θα είναι ο νέος ηγετικός φορέας με την απορρόφηση της Τραμ και του ΗΣΑΠ. Στους νέους φορείς, που θα είναι ΔΕΚΟ, μοναδικός μέτοχος, στη φάση αυτή, θα είναι το ελληνικό δημόσιο.

Ο ΟΑΣΑ θα έχει θέση μητροπολιτικού φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την οργάνωση, τον συντονισμό και τον έλεγχο του συγκοινωνιακού έργου. Η περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ θα είναι ολόκληρη η Καλλικρατική Περιφέρεια Αττικής και το πλαίσιο της αρμοδιότητας αυτής θα μπορεί, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να συνάπτει συμβάσεις ή συμφωνίες με τις δημοτικές επιχειρήσεις συγκοινωνίας και τα ΚΤΕΛ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Μειώνεται κατά 30% η κρατική επιδότηση

Οι νέες εταιρίες θα πρέπει να πετύχουν θεαματική μείωση του ελλείμματός τους, καθώς το κράτος προχωρά σε μείωση στο 40%, από το 70%, της κρατικής επιδότησης των εισιτηρίων. Την ίδια ώρα, το κράτος θα αναλαμβάνει το συσσωρευμένο έλλειμμα των φορέων των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Το 2009 ανήλθε σε 472 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τις παρεμβάσεις που υπήρξαν το 2010 εκτιμάται ότι μειώθηκε περίπου στα 390 εκατομμύρια και με την εφαρμογή του νέου νόμου υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2011 θα συρρικνωθεί σε ένα ποσό της τάξης των 150 - 155 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπονται για την αύξηση των εσόδων των εταιριών στις συγκοινωνίες είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η αξία της οποίας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Μετατάξεις 1.500 εργαζομένων

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου για το προσωπικό των συγκοινωνιακών φορέων, καθώς προβλέπεται η μείωση του προσωπικού κατά 1.500 άτομα από το σύνολο των 11.850 εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες. Η μείωση θα γίνει με μετάταξη πλεονάζοντος προσωπικού αλλά και με συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που πληροί τις προϋποθέσεις.

Νέες συμβάσεις για όσους μείνουν

Παράλληλα, θα καταγγελθούν οι υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ των διοικήσεων και των εργαζομένων για την κατάρτιση νέων συμβάσεων, κατά το πρότυπο της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί στην περίπτωση του ΟΣΕ. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η πρόταση της διοίκησης θα νομοθετείται από την κυβέρνηση.

Ενιαίο μισθολόγιο

Ουσιαστικά, με τις νέες συμβάσεις θα έχουμε ένα πρώτο είδους ενιαίου μισθολογίου στις συγκοινωνίες, καθώς θα πάψουν να υφίστανται οι μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις. Ενδεικτικά, σήμερα το μισθολογικό κόστος ανά υπάλληλο για το Τραμ είναι 31.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ το αντίστοιχο μέσο κόστος για την ΗΣΑΠ 86.300 ευρώ τον χρόνο.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης οι εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται σημαντικά, προκειμένου να περιοριστεί συνολικά το μισθολογικό κόστος των συγκοινωνιακών φορέων, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 78%, έναντι του 65% σε φορείς χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνο ευθύνης

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του σχεδίου σημείωσε ότι στο πλαίσιο του «συμφώνου ευθύνης» που συνάπτεται με τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων προβλέπεται αυστηρός έλεγχος των οικονομικών επιδόσεων των εταιριών κάθε τρεις μήνες, ώστε να διαπιστώνεται ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι των επιχειρησιακών τους σχεδίων. Ειδική Μονάδα Παρακολούθησης θα ελέγχει κάθε τρίμηνο την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση πάνω από 10%, τότε θα λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κρατική επιδότηση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το 40% του λειτουργικού κόστους του ομίλου.

Σε ιδιώτες ο έλεγχος εισιτηρίων

Καίριο σημείο από το οποίο θα κριθεί η επιτυχία του σχεδίου εξυγίανσης είναι το ζήτημα του ελέγχου εισιτηρίων, που σήμερα ουσιαστικά είναι ανύπαρκτος, καθώς οι εταιρίες του ΟΑΣΑ έχουν τεράστιες απώλειες.

Ενδεικτικά, στις χώρες της Ε.Ε. η λαθρεπιβίβαση κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 7%, ενώ στη χώρα μας μόνο το Μετρό επιτυγχάνει την επίδοση αυτή, αφού στους υπόλοιπους φορείς οι λαθρεπιβάτες είναι πολύ περισσότεροι, με την ΕΘΕΛ να αποτελεί το πλέον αρνητικό παράδειγμα καθώς σχεδόν ένας στους δύο επιβάτες δεν ακυρώνει εισιτήριο.

Αναφερόμενος στο θέμα του εισιτηρίου και της εισιτηριοδιαφυγής, ο κ. Ρέππας είπε ότι, εκτός από τη σύσταση Ενιαίου Σώματος Ελεγκτών Κομίστρων, σύντομα θα εισαχθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη απώλεια εσόδων. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος προκειμένου το έργο με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2012. Πάντως, δεν αποκλείεται ο έλεγχος των εισιτηρίων να ανατίθεται και σε ιδιώτες.

Ως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται και η προκήρυξη για την εγκατάσταση υπηρεσιών τηλεματικής.

Εισιτήρια

Δύο τύπους εισιτήριων θα έχουν στη διάθεσή τους από την 1η Φεβρουαρίου οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Με το εισιτήριο που θα κοστίζει 1,20 ευρώ, για μετακινήσεις σε όλα τα μέσα εκτός του μετρό, ο επιβάτης θα μπορεί να κάνει μία μόνο απλή διαδρομή χωρίς μετεπιβίβαση. Με το δεύτερο εισιτήριο, κόστους 1,40 ευρώ, ο επιβάτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύνολο των μέσων για διάστημα μιας ώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v