Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα ιστορίες επιχειρηματικής… τρέλας!

Πραγματικά περιστατικά που προκαλούν πονοκεφάλους στις διοικήσεις των εισηγμένων και απεικονίζουν το μέγεθος της κρίσης - Πώς συνδυάζονται επιχειρηματική δραστηριότητα και… black humor.

Δέκα ιστορίες επιχειρηματικής… τρέλας!
Πραγματικά περιστατικά που προκαλούν έντονους πονοκεφάλους στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών και απεικονίζουν ανάγλυφα το μέγεθος της οικονομικής κρίσης - Πώς συνδυάζονται επιχειρηματική δραστηριότητα και… black humor.

Αν μας τα έλεγαν πριν από λίγα μόλις χρόνια, θα τα θεωρούσαμε ανέκδοτα! Σήμερα όμως συμβαίνουν δίπλα μας και εξηγούνται από τη βαθιά οικονομική ύφεση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Το Euro2day.gr θα αναφερθεί σήμερα ενδεικτικά σε δέκα τέτοιες περιπτώσεις.

1. Εισηγμένη εταιρία της μικρής κεφαλαιοποίησης, με δανεισμό λίγο ανώτερο των 10 εκατ. ευρώ, διαθέτει ακίνητο που δεν χρησιμοποιεί για λειτουργικούς σκοπούς. Ας δούμε τι είπε ο πρόεδρός της σε στενή παρέα συνεργατών του: «Το ακίνητο αυτό πριν από την κρίση αποτιμάτο μεταξύ 7 και 9 εκατ. ευρώ. Αν μπορούσαμε να το πουλήσουμε, θα μειώναμε σε πολύ χαμηλό επίπεδο τον δανεισμό μας. Προσπαθήσαμε μέσω μεσιτών, αλλά δεν βρέθηκε κάποιος ενδιαφερόμενος να πει: σου δίνω 4 εκατ., ή έστω σου δίνω 3 εκατ. ευρώ. Δεν χτύπησε καν το τηλέφωνο...».

2. Άλλη εισηγμένη εταιρία, με κανονικά εξυπηρετούμενο δανεισμό και με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, είχε λαμβάνειν από το ελληνικό δημόσιο κάποια εκατ. ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ. Έπειτα από 1,5 χρόνο καθυστέρηση, το ποσό εισπράχθηκε πρόσφατα, αλλά η τράπεζα παρενέβη και αξίωσε να χρησιμοποιηθεί εδώ και τώρα για να μειώσει τις οφειλές της εταιρίας προς την τράπεζα. Και όταν η διοίκηση της εταιρίας διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε καμιά ληξιπρόθεσμη οφειλή και άρα η τράπεζα δεν είχε κανένα δικαίωμα επί των χρημάτων αυτών, έλαβε την απάντηση: «Οι τράπεζες είναι φτωχές, δεν έχουν χρήματα…».

3. Ο πρόεδρος λοιπόν και διευθύνων σύμβουλος της Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης ρωτήθηκε κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας του για το κατά πόσον προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για να δώσει την απάντηση: «Σε όποιον μου λέει να ανακατευτώ με το κράτος απαντώ να κάτσει φρόνιμα και να πάρει τα σωστά χάπια»...

4. Στέλεχος εισηγμένης εταιρίας από τον χώρο της ένδυσης ρωτήθηκε αν η εταιρία του προτίθετο να εκμεταλλευτεί τον νέο νόμο για το εργασιακό για να περικόψει μισθούς. Και η απάντηση που λάβαμε ήταν: «Σιγά μην περίμενε ο “μεγάλος” τον νόμο. Εδώ και έναν χρόνο έχουν ήδη μειωθεί οι αποδοχές έως και κατά 50%...».
 
5. Ρωτήσαμε βασικό μέτοχο εμπορικής εισηγμένης γιατί η εταιρία του δεν προχωρεί σε εξαγορές με στόχο να εκμεταλλευτεί την κρίση, τώρα που οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί, και μας είπε: «Κάθε τόσο δεχόμαστε και μια σχετική κρούση. Σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις τα νούμερα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, αλλά το ενδιαφέρον μας πάγωσε όταν διαπιστώσαμε ότι ο μεγαλύτερος πελάτης της ήταν άλλη εισηγμένη εταιρία που λίγο αργότερα αιτήθηκε να εισαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99».

6. Γνωστή τράπεζα αγόρασε από πελάτη-εισηγμένη εταιρία ακίνητο, ώστε η τελευταία να είναι σε θέση να πληρώσει κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές και να καταβάλει τους τόκους των δανείων της για ένα - δύο χρόνια. Και στη συνέχεια, προτίθεται να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της προς την εισηγμένη σε ομολογιακά δάνεια, που μάλιστα θα έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο στην αρχή και υψηλότερο στο τέλος. Πού αποσκοπούν όλα αυτά; Μήπως και τελικά αποφευχθεί το λουκέτο για την εισηγμένη και η επισφάλεια για την τράπεζα…

7. Μεγάλη ασφαλιστική εταιρία (θυγατρική τράπεζας) πανηγύριζε επί προηγούμενης διοίκησης για τον μεγάλο αριθμό των συμβολαίων αστικής ευθύνης οχημάτων που είχε κερδίσει τα τελευταία χρόνια. Σήμερα -επί νέας διοικήσεως- θεωρεί σωστό να μειώσει την έκθεσή της στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς είναι ζημιογόνος και η αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει η ασφαλιστική μόνο ευκαταφρόνητη δεν θεωρείται. Και φυσικά, κεφάλαια από τη μητρική τράπεζα για πέταμα όπως στο παρελθόν δεν περισσεύουν σε εποχές που ζούμε. Γι' αυτό και το σενάριο της πώλησης θα εξεταζόταν με ενδιαφέρον, αν φυσικά κάποιος... χτυπούσε το κουδούνι και ζητούσε κάτι τέτοιο…

8. Ο πολυεθνικός κολοσσός Vodafone αποφάσισε η εδώ θυγατρική του να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Hellas On Line, διαθέτοντας μόλις κάποια εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Vodafone μόλις προ ενός έτους -καταμεσής της κρίσης, δηλαδή- αποφάσισε να συμμαχήσει με την HOL εισφέροντας όχι μετρητά, αλλά είδος (τον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας). Και γνωρίζοντας ότι η Hellas On Line θα χρειαζόταν φρέσκα κεφάλαια σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα… Η αλλαγή ρότας από την πολυεθνική Vodafone σχετίζεται με εξελίξεις στη συγκεκριμένη εταιρία, ή μήπως με εξελίξεις στην οικονομία της χώρας;

9. Στις αρχές της δεκαετίας, οι χρηματιστηριακές αρχές δίσταζαν να δεχτούν την εισαγωγή εταιριών της ποντοπόρου ναυτιλίας στη Σοφοκλέους. Σήμερα, όπου οι Αρχές θέλουν, η αγορά δεν μπορεί… Ενδεικτική η δήλωση της θυγατρικής της Revoil, που μεταθέτει το σχετικό θέμα για το απώτερο μέλλον…

10. Εισηγμένη εταιρία κατάφερε να προμηθευτεί προϊόντα χάλυβα σε πολύ χαμηλό κόστος, ή τουλάχιστον σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Ωστόσο, δεν πανηγυρίζει γιατί αμφιβάλλει για το κατά πόσον θα μπορέσει να πουλήσει τα προϊόντα αυτά και έτσι να κλειδώσει τη θεωρητική μέχρι σήμερα υπεραξία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v