Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα-Κύπρος: Μια σύγκριση που σκοτώνει!

Με ποιο μίγμα η Κύπρος καταφέρνει εν μέσω κρίσης να εμφανίζει ανάπτυξη, αυξάνοντας τις αποδοχές στο Δημόσιο και αποφεύγοντας βαριές φορολογίες. Εκτιμήσεις για 2010-2011 και σύγκριση με Ελλάδα.

Ελλάδα-Κύπρος: Μια σύγκριση που σκοτώνει!
Με ποιο μίγμα οικονομικής πολιτικής η Κύπρος καταφέρνει εν μέσω κρίσης να σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυξάνοντας τις αποδοχές στον δημόσιο τομέα και αποφεύγοντας τις βαριές φορολογίες - Τι αναμένει για τη διετία 2010 - 2011 και πώς συγκρίνεται με την Ελλάδα.

Συνδυασμό ικανοποιητικής οικονομικής ανάπτυξης με συρρίκνωση του ελλείμματος και αυξήσεις στις αποδοχές των μισθών και των συντάξεων προσδοκά για το 2011 η Κύπρος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Χαρίλαος Σταυράκης και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Η Κύπρος καταφέρνει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζει τη διεθνή κρίση με περιορισμένες απώλειες, παρά το γεγονός ότι σε πολλούς τομείς της οικονομίας υπάρχει η αρνητική επίδραση του "ελληνικού προβλήματος". Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κατά τη διετία 2009 - 2010 δεν υπήρξαν προβλήματα, τα οποία εντοπίστηκαν κυρίως στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων.

Η κυβέρνηση του κ. Δημήτρη Χριστόφια απάντησε στην κρίση με κάποιο συμμάζεμα στον δημόσιο τομέα αλλά και με μέτρα που στόχους είχαν την τόνωση των δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση των δαπανών πρόνοιας.

Το μέχρι πρότινος πλεόνασμα εξελίχθηκε σε δημοσιονομικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα η χώρα να τεθεί (και αυτή) σε καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έτσι να είναι υποχρεωμένη να ρίξει τον σχετικό δείκτη κάτω από το 3% μέχρι και το 2012.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΠαρ' όλα αυτά, το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και το δημόσιο χρέος της φέτος θα κυμανθεί μόλις γύρω στο 62% του ΑΕΠ, δείκτης υποδιπλάσιος του αντίστοιχου ελληνικού.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξε έντονος προβληματισμός για το μίγμα της πολιτικής που θα έπρεπε να ακολουθηθεί την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, προτάθηκαν μέχρι και η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 10% στο 11% και η επιβολή κάποιων άλλων φορολογιών, ωστόσο αυτά γνώρισαν την αντίδραση πολιτικών κομμάτων, που είτε στηρίζουν την κυβέρνηση (ΔΗΚΟ) είτε την αντιπολιτεύονται (ΔΗΣΥ).

Η κεντρική ιδέα αυτών των αντιδράσεων είναι ότι μια φοροεπιδρομή σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα οδηγούσε τη χώρα σε ύφεση και θα έπληττε το κλίμα οικονομικής σταθερότητας που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια. Αντίθετα, τονίστηκε ότι έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στην ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των κρατικών δαπανών και κυρίως στο ψαλίδισμα δαπανών μέσα από παραγωγικότερη λειτουργία του κρατικού και του ημικρατικού (ευρύτερου δημόσιου) τομέα.

Έτσι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, το 2011 προβλέπεται να είναι έτος θετικής οικονομικής ανάπτυξης (+1,5%), χαμηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος (4,5%) με αυξημένες αποδοχές σε μισθούς και συντάξεις κατά 5,5%, με μείωση λειτουργικών δαπανών και με υποχώρηση των δημοσίων επενδύσεων μόλις κατά 2,5%.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του "αριστερού" κ. Δημήτρη Χριστόφια σύντομα προτίθεται να ανοίξει σημαντικά θέματα διαρθρωτικής σημασίας για την οικονομία, όπως είναι το συνταξιοδοτικό στον δημόσιο τομέα και η αλλαγή του σημερινού μοντέλου της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα.

Η υποδοχή του προϋπολογισμού δεν έγινε δεκτή χωρίς αντιδράσεις. Η αντιπολίτευση στιγμάτισε την (πολύ περιορισμένη, σε σύγκριση με την Ελλάδα) αύξηση των φορολογιών. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά αντέδρασε στην πολιτική συμμαζέματος του δημόσιου τομέα και μάλιστα άσκησε σκληρή κριτική και -σε κάποιο σημείο- πέτυχε να εξοικονομηθούν κι άλλες δαπάνες, να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού κ.ά.


Η πορεία του ΑΕΠ

Ελλάδα: Αναμένεται ότι θα υποχωρήσει κατά 4,1% το 2010 και περίπου κατά 3% το 2011. Η κυβέρνηση ελπίζει σε ανάκαμψη μεταξύ 0,5% και 1% το 2012 και στη συνέχεια σε σταδιακή βελτίωση του παραπάνω αριθμού.

Κύπρος: Έκλεισε το 2010 περίπου στο +0,6% και για την επόμενη χρονιά αναμένεται γύρω στο +1,5%. Μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να τρέχει με 3%.


Οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων

Ελλάδα: Πέρυσι είχαμε σημαντικότατη πτώση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, και αυτό θα συνεχιστεί και το 2011, αν συνεκτιμηθούν το περιεχόμενο του νόμου για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ αλλά και το υπό διαμόρφωση νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Κύπρος: Αύξηση αποδοχών το 2010 και στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται άνοδος των δαπανών μισθοδοσίας (περιλαμβάνονται και οι συντάξεις) κατά 5,4%, παρά τη μείωση των έκτακτων υπαλλήλων.


Νέες φορολογίες

Στην Ελλάδα έχουμε χάσει τον λογαριασμό για τις νέες φορολογίες της διετίας 2010 - 2011, μεταξύ των οποίων είναι η άνοδος του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, συνεχείς "έκτακτες" εισφορές στα εταιρικά κέρδη, οι νέοι έμμεσοι φόροι σε πετρέλαιο, τσιγάρα, ποτά, κινητή τηλεφωνία κ.λπ.

Στην Κύπρο δεν είχαμε πρόσθετες φορολογίες το 2010 και για το 2011 δρομολογούνται ήπιες παρεμβάσεις όπως φόρος 0,05% στις τράπεζες για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, συμβατική υποχρέωση της χώρας έναντι της Ε.Ε. για εισαγωγή ΦΠΑ 5% στα τρόφιμα και στα φάρμακα από την 1η/1/2011 και διαφοροποίηση στην τιμολόγηση νερού και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα


Δημόσιες επενδύσεις

Στην Κύπρο θα μειωθούν κατά 2,5% το 2011, έπειτα από υψηλό νούμερο φέτος.

Στην Ελλάδα όλα δείχνουν ότι, ύστερα από το φτωχότατο 2010, θα δούμε ένα παρόμοιο ή και ακόμη χειρότερο 2011.


Έλλειμμα και δημόσιο χρέος

Ελλάδα: Το έλλειμμα αναμένεται φέτος να κλείσει γύρω στο 8% και να μειωθεί κοντά στο 7% στο τέλος του επόμενου έτους.

Στην Κύπρο: Το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί οριακά κάτω του 6% και το δημόσιο χρέος γύρω στο 62,7% του ΑΕΠ (59% το 2009). Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2011 να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 4,5% και το δημόσιο χρέος να μην ξεπεράσει το 65%.


Ανεργία

Ελλάδα: Φόβοι για άνοδο σε επίπεδα υψηλότερα του 15% την επόμενη χρονιά.

Κύπρος:
Εκτιμήσεις για υποχώρηση γύρω στο 6,5%, με πτωτική τάση τα επόμενα χρόνια.


Σημαντικές επισημάνσεις για την Κύπρο

• Δεν έχει τεθεί θέμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς ο δημόσιος τομέας αποτελεί μικρό μέρος της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

• Οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά δεν έκαναν χρήση του προγράμματος στήριξης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Ο δείκτης χορηγήσεων/καταθέσεις είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο δείκτη της Ελλάδας, ενώ σημαντικό ποσοστό καταθέσεων προέρχεται από κατοίκους εκτός Κύπρου (κυρίως από τη Ρωσία και τη Ουκρανία).

• Στο κυβερνητικό σχήμα μετέχει το "αριστερό" ΑΚΕΛ σε συνεργασία με το "κεντρώο" ΔΗΚΟ. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v