Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιδιώτες τα περιφερειακά αεροδρόμια

Στα χέρια ιδιωτών θα περάσουν τα 33 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο αφορά στην αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σε ιδιώτες τα περιφερειακά αεροδρόμια
Στα χέρια ιδιωτών θα περάσουν τα 33 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο αφορά στην αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και παρουσιάστηκε κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Από την παραχώρηση των αεροδρομίων το οικονομικό επιτελείο προσδοκά σημαντικά έσοδα αλλά και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους αφού θα δουλεύουν με περισσότερο εμπορικά κριτήρια.

2 δισ. χρειάζονται για έργα εκσυγχρονισμού

Πρόκειται για μία κίνηση που ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη αφού, όπως υπολογίζεται, για τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων απαιτούνται κεφάλαια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία όμως υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον να διατεθούν από κρατικά κονδύλια.

Στα κυβερνητικά σχέδια προβλέπεται η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στα οποία το ελληνικό δημόσιο ελέγχει το 100%, χωρίς όμως να υπάρχει οποιαδήποτε εταιρική δομή. Το σχέδιο αναφέρει ότι για τα αεροδρόμια αυτά θα προχωρήσουν συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισής τους επιμέρους ή ομάδων αεροδρομίων, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για εισαγωγή στη χρηματιστηριακή αγορά.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Εταιρία holding

Προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο θα προχωρήσει η δημιουργία ανώνυμης εταιρίας συμμετοχών (holding), η οποία θα διατηρεί το 100% της δημόσιας περιουσίας και μέσω της ίδρυσης θυγατρικών, ανά αεροδρόμιο ή ομάδα αεροδρομίων, θα συνεργάζεται με ιδιώτες για τα απαιτούμενα έργα εκσυγχρονισμού.

Τα έργα θα γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης, ενώ πρόκειται να προηγηθούν μελέτες για να καταγραφεί το ενδιαφέρον ιδιωτών.

Πλειοψηφία το Δημόσιο -  έλεγχο οι ιδιώτες

Στις εταιρίες που θα συσταθούν την προεδρία και την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου θα έχει το Δημόσιο, γι' αυτό και από το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των αερολιμένων. Ωστόσο, το μάνατζμεντ και ένα μειοψηφικό πακέτο θα περάσει σε ιδιώτες. Πρότυπο για τη λειτουργία του σχήματος αυτού θα αποτελέσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου το Δημόσιο κατέχει το 55%, όμως η διοίκηση της εταιρίας έχει ιδιωτική επιχείρηση, παρότι αυτή κατέχει αρκετά χαμηλότερο ποσοστό.

Ομαδοποίηση με δύο κριτήρια

Τα αεροδρόμια θα ομοδοποιηθούν με βάση δύο κριτήρια: αφενός τη γεωγραφική τους θέση κι αφετέρου την επιβατική τους κίνηση. Ηγετικό ρόλο στα σχήματα αυτά θα έχουν τα αεροδρόμια που παρουσιάζουν υψηλή επιβατική κίνηση και κατ’ επέκταση μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ιδιώτες, όπως της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, των Χανίων, της Κω, της Ζακύνθου, της Μυτιλήνης και της Σάμου. Σε κάποιες αρχικές ομαδοποιήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά όπου προωθείται ο εν λόγω σχεδιασμός, η λογική που είχε επικρατήσει ήταν τα μεγάλα αεροδρόμια να ομαδοποιηθούν με κάποια που έχουν μικρή κίνηση, άρα μικρές πιθανότητες να προσελκύσουν ενδιαφέρον επενδυτών.

Στον σχεδιασμό που βρίσκεται υπό κατάρτιση εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να αξιοποιούν και τις εκτάσεις γύρω από τις υποδομές, αναπτύσσοντας εμπορικές χρήσεις και δημιουργώντας υπερτοπικά κέντρα.

Στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2011 προβλέπεται ότι, ενώ η εγκατάσταση των διαδικασιών αξιοποίησης των αεροδρομίων της χώρας θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2011, η ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων και η πραγματοποίηση υπεραξιών για το Δημόσιο θα λαμβάνουν χώρα με αυξανόμενο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

Απεργία ελεγκτών την Τρίτη

Σε σκληρή αντιπαράθεση οδηγούνται η κυβέρνηση και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με αιτία τα προωθούμενα μέτρα αναδιοργάνωσης της ΥΠΑ και την παραχώρηση λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες που προωθεί η κυβέρνηση. Ειδικότερα, καθηλωμένα στο έδαφος για 24 ώρες θα μείνουν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 και από 00:01 έως 23:59 τοπικές ώρες τα αεροπλάνα στην Ελλάδα εξαιτίας της απεργίας που εξήγγειλε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

Μοναδικό αίτημα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είναι η δημιουργία Παρόχου Εναέριας Κυκλοφορίας με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα οριστεί ως ο αποκλειστικός Πάροχος Υπηρεσιών Εναερίου Κυκλοφορίας, εντός του ΑΤΗINAΙ FIR/HELLAS UIR, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ευρωπαϊκού κανονισμού 550/2004. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το αίτημα αυτό δεν καλύπτεται από τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που προωθείται από την κυβέρνηση.

Δεν… πάνε ΥΠΑ όλοι οι πιλότοι της παλαιάς Ο.Α.

Να σημειώσουμε τέλος πως σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση προσωπικού της παλαιάς Ολυμπιακής σε θέσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου, που θα εξετάσει τελικά πόσους υπαλλήλους θα έχει ανάγκη η ΥΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθούν στην υπηρεσία και τα 742 άτομα (326 πιλότοι, 155 μηχανικοί και 250 διοικητικό προσωπικό) που έχουν καταθέσει αίτηση, γιατί εκτιμάται ότι δεν χρειάζονται τόσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v