Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα

Έκρηξη των παράλληλων εξαγωγών, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά έχει φέρει η πολύμηνη καθυστέρηση της έκδοσης του δεύτερου συμπληρωματικού δελτίου τιμών φαρμάκων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εκρηξη των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα
Έκρηξη των παράλληλων εξαγωγών, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά έχει φέρει η πολύμηνη καθυστέρηση της έκδοσης του δεύτερου συμπληρωματικού δελτίου τιμών φαρμάκων το οποίο αφορά στην ανακοστολόγηση του 50% των σκευασμάτων που διατίθενται στην αγορά.
 
Ήδη ο ΕΟΦ προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα έχει προχωρήσει με σχετική απόφασή του στην απαγόρευση εξαγωγών σε 32 φαρμακαποθήκες που διαθέτουν απόθεμα φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι βάσει του αρχικού σχεδιασμού θα έπρεπε στις 22 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων να συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει Διορθωτικό-Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών, το οποίο θα ίσχυε από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου.

Στο διορθωτικό Δελτίο Τιμών θα περιλαμβάνονται όλα τα υπόλοιπα φάρμακα που δεν είχαν εξεταστεί, όλα τα νέα φάρμακα και όλες οι υπόλοιπες ενστάσεις που έχουν προκύψει.

Στην πολύμηνη αυτή καθυστέρηση η οποία πλήττει την φαρμακευτική αγορά και δη τους ασθενείς, όπως τονίσθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Novartis Hellas από το νέο Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της, Arnout Ploos van Amstel όσο και από τον αντιπρόεδρο αυτής και γενικό γραμματέα του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνο Φρουζή, έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση στη ρύθμιση – εξόφληση των παλαιών χρεών των νοσοκομείων και των ταμείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για το διάστημα 2005-2009 που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ειδικότερα ο κ. Arnout Ploos van Amstel σημείωσε ότι οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Novartis θέλουν να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ελλάδα και να στηρίξουν την απασχόληση.

Τονίζοντας ωστόσο ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον στο χώρο της Υγείας χωρίς άλλες απρόβλεπτες αποφάσεις που θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και αποπληρωμή όλων των Νοσοκομειακών χρεών.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής τόνισε την ανάγκη για άμεση πληρωμή των χρεών, πληρωμή των φαρμακευτικών εταιρειών στις 60 ημέρες από το 2011, άμεση πληρωμή του Rebate ‘09 – ’10, τιμές λίστας στα επίπεδα της Ευρωζώνης, και ασφαλιστική τιμή στο επίπεδο της Ε.Ε.

Επίσης σημείωσε ότι χρειάζεται έλεγχος στην συνταγογράφηση (Φάρμακα, Εξετάσεις κ.λπ) ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα πρώτα βήματα (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ). Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή ότι συνολικά από τις λίστες φαρμάκων και αν υπήρχε ένα δελτίο τιμών το χρόνο θα μπορούσε το κράτος να εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι από τις πλαστές συνταγές χάνονται ετησίως περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Φρουζής επανέλαβε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής δαπάνης υγείας η οποία διαμορφώνεται στο ύψος των 24 δις. ευρώ.

Συγκεκριμένα η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη των ταμείων σύμφωνα με τον κ. Φρουζή αποτελεί το 21,6 των συνολικών δαπανών υγείας ήτοι 5,1 δισ. ευρώ, ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων που αντιστοιχεί στις Φαρμακευτικές εταιρείες αγγίζει τα 3,3 δις. ευρώ ή 14% της συνολικής δαπάνης υγείας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι για λιανική τιμή φαρμάκου 100 ευρώ οι φαρμακευτικές εταιρίες εισπράττουν το 64%, ο χονδρέμπορος το 5,2% της τιμής, ο φαρμακοποιός το 24,3% ενώ το ΦΠΑ που εισπράττεται είναι 6,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v