Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, αλλά αν δεν τα καταφέρει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. είναι ανοιχτό, ανέφερε η τρόικα. Ζητά μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις στην αγορά εργασίας.

Τρόικα: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που δίνονται στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού των 110 δισ. ευρώ άφησε σήμερα ο επικεφαλής της τρόικας από την πλευρά του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος καμία απόφαση και η τρόικα είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δανεικά, αν υπάρξει όμως οποιοδήποτε ζήτημα, υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων, για τις οποίες είμαστε έτοιμοι", είπε χαρακτηριστικά. 

Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, οι εκπρόσωποι των πιστωτών της Ελλάδας σήμαναν σαφή κώδωνα κινδύνου για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένες λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα.

"Είχαμε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, τώρα όμως το πρόγραμμα βρίσκεται σε σταυροδρόμι", είπε ο κ. Τόμσεν, τονίζοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη.

Για το κρίσιμο θέμα της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο δημόσιος τομέας είναι υπεράριθμος και πρέπει να μειωθεί, όμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συρρίκνωση θα γίνει σε εθελοντική βάση και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μείωση προσωπικού με εφαρμογή του κανόνα "1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις".

Σχετικά με την αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. είπε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα αποτρέπουν την αυτόματη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όσους δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Οι ελάχιστοι μισθοί δεν θα επηρεαστούν από τις επιχειρησιακές συμβάσεις
, διαβεβαίωσε ο κ. Ντερούζ, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ καλή συνεργασία με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης, αν και σημείωσε ότι δεν συμμερίζονται όλοι οι υπουργοί τις απόψεις μας. "Η συνεργασία όμως είναι πολύ καλή και στο τέλος της ημέρας καταλήγουμε σε συμφωνία".

Εν τέλει, η τρόικα θεωρεί ότι η νέα πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα (το οποίο και θα ελέγξει κατά τη νέα της επίσκεψη τον Μάρτιο) για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αφορούν στα εξής:

1. Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης και μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας.

2. Άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα.

3. Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.

"Το κόψιμο μισθών και συντάξεων δεν είναι κοινωνικά βιώσιμο, η προσαρμογή πρέπει να έρθει από μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες και για να επιστρέψει η Ελλάδα σε αυτοδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης", είπε ο κ. Τόμσεν.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης του Μαρτίου (θα προηγηθεί μια ενδιάμεση αξιολόγηση τον Φεβρουάριο) θα βρεθούν οι τομείς της υγείας, των ΔΕΚΟ, του Δημοσίου. Η τρόικα απαίτησε επίσης την εκπόνηση ενός ετήσιου πλάνου διαχείρισης δυναμικού στον δημόσιο τομέα.

Τέλος, όσον αφορά στις τράπεζες, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, κ. Ντένις Μπλενκ, είπε πως, παρότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει υπό πίεση, τα κεφάλαια είναι επαρκή και το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι διαθέσιμο να παράσχει στήριξη εάν υπάρξει ανάγκη.

Καλωσόρισε την πρωτοβουλία ιδιωτικών τραπεζών, που κατάφεραν με επιτυχία να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους και να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, και εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του Δημοσίου για το τι θα κάνει με τις συμμετοχές τους προϋποθέτουν την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v