Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Δι@ύγεια»

Από την 1η/10 τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Δι@ύγεια» το οποίο εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υποχρέωση ανάρτησης όλων των πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο.

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Δι@ύγεια»
Από την 1η/10 τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Δι@ύγεια» το οποίο εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υποχρέωση ανάρτησης όλων των πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο.

Αναλυτικότερα, από την 1 Οκτωβρίου του 2010 τα Υπουργεία και οι δεκατρείς περιφέρειες, υποχρεούνται να αναρτούν αποφάσεις και πράξεις τους στο διαδίκτυο, μέσω του προγράμματος «Δι@ύγεια», το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΕΣΑΗΔ) .

Εφεξής οι πράξεις και αποφάσεις των φορέων δεν είναι εκτελέσιμες αν δεν αναρτηθούν στη Διαύγεια.

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε το Εθνικό Τυπογραφείο όπου ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και τον Γενικό Γραμματέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Στέφανο Γκρίτζαλη, για την υλοποίηση του Προγράμματος.

Στην πλήρη ανάπτυξή της Διαύγειας σταδιακά θα συμμετέχουν περίπου 12.000 φορείς Ν.Π.Δ.Δ., όργανα διοίκησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Το πρόγραμμα Διαύγεια εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υποχρέωση ανάρτησης όλων των πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις πράξεις που αφορούν την εθνική άμυνα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Είναι ένα πρόγραμμα αρκετά προωθημένο και καινοτόμο, ακόμα και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, με κύριο στόχο να αποφέρει τη μέγιστη δημοσιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δράσης. Η χρήση των νέων μέσων διαδικτυακής επικοινωνίας εξασφαλίζει ευρεία δημοσιότητα και πρόσβαση στη πληροφορία που προοδευτικά θα συντελέσει σε αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ εφαρμογή του προγράμματος Διαύγεια θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στη σχέση του Πολίτη με το Κράτος. Ο πολίτης πλέον έχει ενισχυμένες δυνατότητες να απολαύσει συνταγματικά του δικαιώματα, όπως είναι η πληροφόρηση και η συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Παράλληλα, με την υποχρεωτική ανάρτηση των πράξεων στο διαδίκτυο εξασφαλίζεται η υπευθυνότητα, η ευθύνη και η λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητούν τις πράξεις των Υπουργείων και των Φορέων απλά και εύκολα χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά και θεματικές κατηγορίες (μετα-δεδομένα), με τις οποίες είναι καταχωρημένη η κάθε πράξη, μέσω μιας εύχρηστη φόρμας αναζήτησης είτε από την ιστοσελίδα του κάθε Φορέα που την εκδίδει, είτε από τον ειδικό δικτυακό τόπο του Εθνικού Τυπογραφείου et.diavgeia.gov.gr.

Ο Δικτυακός Τόπος diavgeia.gov.gr λειτουργεί ως πηγή ενημέρωσης. Στο diavgeia.gov.gr θα δημοσιεύεται συνεχώς ενημερωτικό υλικό και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για τις Ομάδες Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) που είναι επιφορτισμένες με την ανάρτηση των αποφάσεων για τους Φορείς που προβλέπει ο νόμος.

Tέλος, στη συζήτηση που είχε με τον κ. Ραγκούση ο Πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

"Το βασικό, πέρα από το ότι υπάρχει διαύγεια και διαφάνεια, που είναι καθοριστικής σημασίας, πρώτα απ΄ όλα, είναι το χρέος μας απέναντι στον πολίτη. Να μπορεί να ελέγχει ο πολίτης. Και όχι μόνο ο πολίτης, αλλά και στη Βουλή, για τις ερωτήσεις. Και βέβαια, τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το υλικό, αλλά ακόμα και οι bloggers, που έχουν την οικειότητα και τη γνώση του διαδικτύου. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ο σωστός έλεγχος των χρημάτων και, γενικώς, της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι, πέρα από τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, αυτό θα χτυπήσει και πρακτικές που, όπως είπε ο Υπουργός, ο κ. Ραγκούσης, έχουμε ζήσει. Κι εμείς, ως Αντιπολίτευση, πολλά χρόνια πριν, είχαμε μιλήσει γι’ αυτή την έννοια της διαφάνειας και για την ανάρτηση στο διαδίκτυο. Και τους είχα πει τότε: «διαύγεια». Εάν είχε υπάρξει, πάρα πολλά από τα γνωστά σκάνδαλα θα είχαν – τουλάχιστον – σταματήσει πολύ νωρίτερα.

Το τρίτο είναι ότι, μέσα απ΄ αυτό, θα δούμε και πολλές δυσλειτουργίες που υπάρχουν στη Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή θα φανούν οι αδυναμίες που, πολλές φορές, και ταλαιπωρούν τον πολίτη, και σπαταλούν χρήματα. Και αυτό δεν είναι θέμα αναγκαστικά διαφθοράς, είναι απλώς θέμα κακής οργανωτικής δομής, με διαδικασίες που είναι πολύπλοκες, με πολυνομία, με πολλές αποφάσεις οι οποίες αλληλοκαλύπτονται και αλληλοαναιρούνται.

Όλα αυτά θα βάλουν τον πήχη ψηλά, πρώτα απ’ όλα για την ίδια την Κυβέρνηση, διότι θα αναδειχθούν τα προβλήματα από τη δημόσια συζήτηση – και είναι ακριβώς αυτό που θέλει η Κυβέρνηση, να αναδειχθούν τα προβλήματα – ούτως ώστε να μπορούμε μετά να πούμε ότι, κάποια θα είναι εύκολο να λυθούν άμεσα, ενώ για κάποια άλλα θα χρειαστούν μεγάλες και βαθιές τομές στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Έτσι, θα αναδιοργανώσουμε τη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να είναι πράγματι επιτελική, χρηστική, απλή για τον πολίτη και, βεβαίως, χρήσιμη και για την ανάπτυξη.

Γιατί τελικά, αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε η Δημόσια Διοίκηση να είναι αποτελεσματική και για την ανάπτυξη. Γιατί έχει και αναπτυξιακό ρόλο, που είναι να απελευθερώσει δυνάμεις. Ένας επενδυτής, που έρχεται στη χώρα μας, ή ένας Έλληνας επενδυτής, επειδή μιλάμε για την ανάπτυξη, δεν μπορεί να επενδύσει και να συμβάλει στην ανάπτυξη, όταν υπάρχει αυτός ο πολυδαίδαλος μηχανισμός και η πολυνομία. Και αυτή η πρωτοβουλία, βεβαίως, θα συμβάλλει τα μέγιστα στο να χτυπήσουμε ακριβώς αυτά τα φαινόμενα.

Πολλές φορές, και εγώ, βγαίνοντας στο εξωτερικό, ακούω από επενδυτές, «μα πώς θα μπορέσουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα; Τους νόμους δεν τους ξέρουμε, όταν προσπαθούμε να τους μάθουμε, υπάρχουν αντικρουόμενες αποφάσεις, δεν υπάρχει διαφάνεια και λόγω της αδιαφάνειας, είναι εύκολη η διαφθορά». Όλα αυτά καταπολεμούνται, λοιπόν.

Όχι ότι θα λύσουν τα πάντα, αλλά είναι η βάση, πάνω στην οποία θα μπορέσουμε πια να κάνουμε περαιτέρω αλλαγές, από την Κεντρική Διοίκηση, μέχρι και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v