Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Και το ευρώ συνέβαλε στην ελληνική κρίση

Η απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού κλάδου τη δεκαετία του 1990 και η υιοθέτηση του ευρώ το 2001 έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και στην κρίση της Ελλάδας, αναφέρει η ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Και το ευρώ συνέβαλε στην ελληνική κρίση
Η απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού κλάδου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και η υιοθέτηση του ευρώ το 2001 έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και στην κρίση της Ελλάδας, αναφέρει έρευνα εργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η έρευνα της ΕΚΤ εξετάζει τις επιπτώσεις των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ως προς την Ελλάδα ερευνά την τελευταία 50ετία. Στην έρευνα επισημαίνεται πως μέχρι τη δεκαετία του 1990 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν περιορισμένο.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει: "Η απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού τομέα που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1990 και η διαδικασία νομισματικής ολοκλήρωσης που οδήγησε στην υιοθέτηση του ευρώ το 2001 οδήγησαν σε σημαντική πιστωτική επέκταση και σε μείωση της ιδιωτικής αποταμίευσης, συνεισφέροντας έτσι στη σημαντική επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Κατά την επόμενη περίοδο όπου η χώρα ήταν μέλος της ζώνης του ευρώ, η πιστωτική επέκταση και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα".

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΩς προς τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης για την ελληνική οικονομία, η έρευνα προειδοποιεί: "Επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με αυξημένες ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών, που θα οδηγούσαν σε απότομη διατάραξη των χρηματικών ροών".

"Κατά συνέπεια, απαιτούνται κινήσεις για να συγκρατηθεί εντός ορίων το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών", καταλήγει η έρευνα της ΕΚΤ, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος ως προς "τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων". "Δεν αρκεί να καταγραφεί πρόοδος σε ένα μόνο από αυτά τα τρία μέτωπα", αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v