Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΕΙΣΕΤ: Να χτιστεί "φορολογική εμπιστοσύνη"

Το κράτος δεν έχει αρχίσει την προσπάθεια να κτίσει την εμπιστοσύνη του φορολογούμενου σε αυτό, σημειώνει η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών, παραθέτοντας αποσπάσματα από τις προηγούμενες ομιλίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

ΕΝΕΙΣΕΤ: Να χτιστεί φορολογική εμπιστοσύνη
Το κράτος δεν έχει αρχίσει την προσπάθεια να κτίσει την εμπιστοσύνη του φορολογούμενου σε αυτό, σημειώνει η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών, παραθέτοντας αποσπάσματα από τις προηγούμενες ομιλίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Όπως σημειώνει η ΈΝΕΙΣΕΤ, το κράτος παραμένει το ίδιο αυταρχικό, αλάνθαστο κράτος της αντίληψης «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και το πνεύμα που Πρωθυπουργού, όπως έχει αποτυπωθεί στις ομιλίες, δεν έχει ακόμα περάσει στα χαμηλότερα διοικητικά κλιμάκια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση: "Απομονώσαμε από την ομιλία της 11ης Σεπτεμβρίου του κ πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ορισμένα αποσπάσματα και τα συγκρίναμε με ανάλογες αποσπάσματα από ομιλίες του όταν ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αποσπάσματα από την Ομιλία του Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 14 Σεπτεμβρίου 2008

«Και βεβαίως, να πάψουν να υπάρχουν οι γκρίζες ζώνες μεταξύ κράτους και αγοράς, πολιτικών και επιχειρηματιών. Τον θέλουμε τον επιχειρηματία, όπως θέλουμε κι ένα σωστό κράτος, και γι' αυτό θέλουμε και καθαρές σχέσεις μεταξύ του κράτους και του επιχειρηματία. Θα είναι σε όφελος και των δύο πλευρών. Θα συμβάλει σ' αυτό κι ένα νέο συμβόλαιο φορολογικής εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογούμενου. Δηλαδή, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που υπόκεινται στο κράτος και αφορούν στην οικονομία, στην αγορά, στην εργασία, και όπου αλλού, πρέπει να θωρακιστούν και, πάνω απ' όλα, να λειτουργήσουν με βάση το τεκμήριο ειλικρίνειας του πολίτη -μια πολύ βασική αρχή.»
• «Θα ξέρει ο Ελληνικός λαός πού πάνε τα λεφτά του, πού πάνε οι φόροι του.»

Αποσπάσματα από την Ομιλία του Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 13 Σεπτεμβρίου 2009

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin• «Ένας επιχειρηματίας ζητάει δύο βασικά πράγματα: σταθερό φορολογικό πλαίσιο και απλές διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας.»
• «Σταθερό φορολογικό πλαίσιο, για να μην αιφνιδιάζεται κάθε τόσο ο φορολογούμενος.»
• «Θα βάλουμε τάξη. Θέλουμε ο Έλληνας πολίτης να πληρώνει φόρους, γιατί αισθάνεται ότι είναι δίκαιοι και γιατί ξέρει πού πάνε τα λεφτά του.»

Αποσπάσματα από την Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου
στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 11 Σεπτεμβρίου 2010

• «Το 2011 θα έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αναδιανεμητικό.»
• «Μπορούμε να κλείσουμε το παρελθόν και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στο μέλλον; Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούμενου και κράτους;»
• «Με αυστηρό «πόθεν έσχες» βεβαίως, με μία αυστηρή, αλλά έντιμη σχέση φορολογικού συστήματος και φορολογούμενου.»

Διαπιστώνουμε ότι, ενώ πολλές από τις υποσχέσεις του έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, ένα μεγάλο κενό παραμένει. Το κράτος δεν έχει ακόμα αρχίσει την προσπάθεια να κτίσει την εμπιστοσύνη του φορολογούμενου σε αυτό. Παραμένει το ίδιο αυταρχικό, αλάνθαστο κράτος της αντίληψης «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Το πνεύμα που Πρωθυπουργού δεν έχει ακόμα περάσει στα χαμηλότερα διοικητικά κλιμάκια. Δεν χρειάζονται παραδείγματα, έχουμε όλοι μας και σε εταιρικό και σε προσωπικό επίπεδο αρκετές εμπειρίες. Εξάλλου έχουμε ήδη αναγράψει πολλά παραδείγματα στην ιστοσελίδα μας. Μπορούμε όμως να διαβεβαιώσουμε το κ Πρωθυπουργό:

• Μόλις αρχίζουμε να μαθαίνουμε πού πάνε όλα τα λεφτά μας. (73η ΔΕΘ)
• Το συμβόλαιο φορολογικής εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογούμενου δεν έχει ακόμα υπογραφεί. (73η ΔΕΘ)
• Πληρώνουμε φόρους όχι γιατί αισθανόμαστε ότι είναι δίκαιοι ούτε γιατί ξέρουμε πού πάνε τα λεφτά μας, αλλά επειδή πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. (74η ΔΕΘ)
• Το φορολογικό πλαίσιο ακόμα δεν έχει γίνει σταθερό. (74η ΔΕΘ)
• Ελπίζουμε ότι τελικά θα έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά το περιμένουμε ακόμα. (74η ΔΕΘ)
• Όπως περιμένουμε και την νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούμενου και κράτους. (75η ΔΕΘ)
• Για την ώρα βλέπουμε μόνο την αυστηρή σχέση φορολογικού συστήματος και φορολογούμενου την ώρα που περιμένουμε την έντιμη σχέση. (75η ΔΕΘ)".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v