Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε ο ξένος Τύπος τον ανασχηματισμό

Ο ξένος Τύπος αναφέρει ότι κίνητρο του πρωθυπουργού ήταν ο κατευνασμός της κοινής γνώμης αλλά και να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το σχόλιο του Reuters για… μουσικές καρέκλες.

Πώς είδε ο ξένος Τύπος τον ανασχηματισμό
Παρά το προχωρημένο της ώρας, στον ξένο Τύπο υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα που σχολιάζουν τον αιφνιδιαστικό ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο ξένος Τύπος αναφέρει ότι κίνητρο του πρωθυπουργού ήταν να κατευνάσει την κοινή γνώμη, που αντιδρά στα αυστηρά μέτρα λιτότητας, αλλά και να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.

Ορισμένα άρθρα αναφέρονται ειδικά στη σύσταση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, ενώ άλλα σχολιάζουν τις μετακινήσεις πολλών υπουργών σε άλλους θώκους. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το σχόλιο του Reuters για… μουσικές καρέκλες

"WALL STREET JOURNAL"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εσκεμμένα ανακοίνωσε μεταμεσονύκτια την αναδιοργάνωση της κυβέρνησης που δημιούργησε τον Οκτώβριο και προχωρά σε έναν αποφασιστικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου... Ο κ. Παπανδρέου εξέπληξε τους πολιτικούς αναλυτές προχωρώντας σε μαζικές αλλαγές της δομής των υπουργείων και του υπουργικού συμβουλίου, αντί να προχωρήσει σε απλή αντικατάσταση των τριών υφυπουργών που θα θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

"BUSINESS WEEK"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του για πρώτη φορά, υποβιβάζοντας τη βασική υπουργό που είχε αναλάβει τον τομέα της ανάπτυξης
… Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέχρι τώρα υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη, αντικαθιστά την κ. Λούκα Κατσέλη ως επικεφαλής του ανανεωμένου υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Η κ. Κατσέλη θα είναι επικεφαλής του νέου υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας… Ο κ. Παπανδρέου δέχεται πιέσεις να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, σε μία οικονομία η οποία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4%, και παράλληλα προχωρά στη μείωση του δεύτερου μεγαλύτερου ελλείμματος προϋπολογισμού στην Ε.Ε.

BBC

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑναλυτές εκτιμούν ότι στόχοι των αλλαγών είναι να τονωθεί η οικονομική και κοινωνική πολιτική και να κατευναστεί η οργή των ψηφοφόρων για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Αντικαθίστανται οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας. Αρκετά μέλη του κόμματος, που είχαν υπηρετήσει στην προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, επανέρχονται στο υπουργικό συμβούλιο. Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πρόκειται προφανώς για μία προσπάθεια να αποσπαστεί η εύνοια των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να στηρίξουν τα μέτρα λιτότητας.

Agence France Presse

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ώστε να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, που αντιμετωπίζει την ύφεση και βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Επίσης, έπειτα από πιέσεις από το ισχυρό λόμπι των εφοπλιστών, ο κ. Παπανδρέου επαναφέρει το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

REUTERS

Οι αλλαγές δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις περικοπές των δημοσίων δαπανών και τις αυξήσεις των φόρων που απατούνται βάσει του προγράμματος των ΔΝΤ - Ε.Ε., ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραμένει στο υπουργείο. Στοχεύουν, όμως, στην ενίσχυση άλλων βασικών παραγόντων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που θεωρείται ότι έμειναν πίσω, αλλά και στον κατευνασμό της κοινής γνώμης για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Μουσικές καρέκλες
: Η υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος μετακινείται στο υπουργείο Υγείας. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή αντικαθίσταται από τον Κώστα Σκανδαλίδη που είναι ισχυρό κομματικό στέλεχος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε εν μέσω αντικρουόμενων πιέσεων. Από τη μία πλευρά ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά συνέχιση της πολιτικής, από την άλλη ριζικός ανασχηματισμός τόσο νωρίς στη διάρκεια της 4ετούς θητείας αναμφίβολα θα μεταφραστεί από τους πολιτικούς αντιπάλους ως αδυναμία. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν επίσης ότι και η κοινή γνώμη απαιτούσε αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v