Σκληρές αλλαγές για το προσωπικό του ΟΣΕ

Σκληρά μέτρα, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στο προσωπικό, με μειώσεις τόσο του αριθμού των εργαζομένων όσο και του μισθού αυτών που θα παραμείνουν, προβλέπει για τον ΟΣΕ το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σκληρές αλλαγές για το προσωπικό του ΟΣΕ
Σκληρά μέτρα, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στο προσωπικό με μειώσεις τόσο του αριθμού των εργαζομένων όσο και του μισθού αυτών που θα παραμείνουν, προβλέπει για τον ΟΣΕ το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.

Η στήριξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια το Δημόσιο παρείχε αφειδώς, και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, προς τον ΟΣΕ τελειώνει και το κράτος στο εξής θα έχει το δικαίωμα να συνεισφέρει στους σιδηροδρόμους, κατ’ ανώτατο, 50 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση της δημόσιας υπηρεσίας, ενώ «μαχαίρι» θα υπάρξει για δρομολόγια που δεν είναι βιώσιμα.

Στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου περιγράφονται με σαφήνεια οι γενικές αρχές τις οποίες θα καλύπτει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, το οποίο, παρότι ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί, εντούτοις ως το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται ότι θα έχει ψηφιστεί προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Μείωση 50% του κόστους μισθοδοσίας

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΟΣΕ, η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά περίπου 50% του κόστους μισθοδοσίας που σήμερα ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια προκειμένου να προκύψει όφελος της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος. Εκτός της περικοπής των μισθών και των επιδομάτων, που ισχύει γενικά σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο περιορισμός του κόστους προσωπικού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ συνολικά θα προέλθει από τη μείωση του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinμε συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και υποχρεωτική μετάταξη περίπου 1.000 ατόμων.

Για το προσωπικό που θα παραμείνει στον ΟΣΕ θα υπάρξουν και νέοι όροι εργασίας, αφού στις διοικήσεις των εταιριών θα δίνεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους, ενώ φαίνεται ότι ανοίγει και η πόρτα για απολύσεις εργαζομένων στο μέλλον καθώς, όπως σημειώνεται, οι διοικήσεις των εταιριών θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις στελέχωσης με στόχο και πάλι τη βιωσιμότητά τους.

Επιπλέον, προβλέπονται περικοπές ζημιογόνων δρομολογίων, αύξηση της τιμής των εισιτηρίων προκειμένου να φτάσουν στο 70% της τιμής των εισιτηρίων του ΚΤΕΛ, αλλά και κατάργηση των μειωμένων εισιτηρίων από το τέλος του 2010.

Επίσης, παραχώρηση ποσοστού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έως 49% και του μάνατζμεντ της εταιρίας σε ιδιώτη.

Το ερώτημα που δημιουργείται τώρα είναι ποια θα είναι η «υποδοχή» που θα επιφυλάξουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στις αλλαγές αυτές, δεδομένου ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση που αφορά σε μεγάλο αριθμό προσωπικού, ενώ θα αποτελέσει ουσιαστικά προάγγελο για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν και στους υπόλοιπους συγκοινωνιακούς φορείς οι οποίοι επίσης παρουσιάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης

Ειδικότερα, στο νέο μνημόνιο που συντάχθηκε το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, μετά τον λεπτομερή έλεγχο των ελληνικών επιδόσεων από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει νοµοθεσία, προτεινόµενη από το υπουργείο Υποδοµών, Μεταφορών και ?ικτύων, που θα καθιερώνει τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη και υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου στον κλάδο των σιδηροδρόµων και να την καταθέσει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Η νοµοθεσία θα πρέπει εκτός των άλλων:

• Να εξασφαλίζει τη συνέπεια µε όλη τη σχετική νοµοθεσία της Ε.Ε. για τον κλάδο των σιδηροδρόµων ώστε να διασφαλιστούν το αποτελεσµατικό άνοιγµα της αγοράς, οι κοινωνικές και εργασιακές πολιτικές όπως επίσης και ο ανταγωνισµός και η πολιτική κρατικών ενισχύσεων.

• Να εγκαθιστά ένα ανώτατο όριο 50 εκατ. ευρώ για την ετήσια συνεισφορά της κεντρικής κυβέρνησης σχετικά µε την υποχρέωση προς τη δηµόσια υπηρεσία (Public Service Obligation-PSO) για την περίοδο 2011 - 2013 και να καθιστά σαφή την αρχή ότι το κράτος δεν θα παρέχει καµία άλλη άµεση ή έµµεση στήριξη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

• Να προβλέπει ότι οποιαδήποτε µελλοντική µεταβολή στο ύψος των µεταβιβάσεων υποχρέωσης προς τη δηµόσια υπηρεσία (PSO) στις εταιρίες λειτουργίας θα πρέπει να εγκριθεί µόνο µετά την ανεξάρτητη και διαφανή αξιολόγηση από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισµού και θα πρέπει να είναι σε συµφωνία µε τη νοµοθεσία που σχετίζεται µε τον έλεγχο και την εκτέλεση του προϋπολογισµού.

• Να παρέχει τη βεβαιότητα ότι τα διοικητικά συµβούλια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ έχουν τη νόµιµη δικαιοδοσία να διαπραγµατεύονται νέες συλλογικές συµβάσεις που καλύπτουν τις αµοιβές και τις συνθήκες εργασίας και µπορούν να λαµβάνουν αποφάσεις στελέχωσης που εξασφαλίζουν τη βιωσιµότητα των επιχειρήσεων.

• Να διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις σχετικά µε τη µεταφορά του χρέους στο κράτος θα αποκτήσουν ισχύ µόνο µετά την υλοποίηση των βασικών δράσεων στο εγκεκριµένο επιχειρησιακό πλάνο.

Το επιχειρησιακό πλάνο

Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα επιχειρησιακό πλάνο, προτεινόµενο από το υπουργείο Υποδοµών, Μεταφορών και ?ικτύων µε αναλυτικό χρονοδιάγραµµα για συγκεκριµένες δράσεις, το οποίο µεταξύ των άλλων:

• Θα καθορίζει πώς οι επιχειρησιακές δραστηριότητες θα καταστούν κερδοφόρες, λαµβάνοντας υπόψη και την κάλυψη του κόστους των αποσβέσεων, από το 2011, και θα περιλαµβάνει το κλείσιµο ζηµιογόνων γραµµών, την αύξηση των τιµών και τη µείωση των µισθών και του προσωπικού.

• Θα παρέχει αναλυτική ανάλυση ευαισθησίας των συνεπειών του µισθολογικού κόστους με βάση διαφορετικά σενάρια σε σχέση µε το αποτέλεσµα της συλλογικής σύµβασης. Αυτό παρέχει πληροφόρηση για τις διάφορες επιλογές αναφορικά µε το προσωπικό.

• Θα εξασφαλίζει την αποτελεσµατική εφαρµογή των οδηγιών της Ε.Ε., συµπεριλαµβανοµένων των οδηγιών 2007/59/EC και 20078/57EC σχετικά µε το πιστοποιητικό οδηγού τρένου και τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδροµικού δικτύου αντιστοίχως, επιτρέποντας τον ανταγωνισµό µεταξύ των παρόχων σιδηροδροµικών υπηρεσιών.

• Θα προβλέπει την αναδιάρθρωση της εταιρίας συµµετοχών, συµπεριλαµβανοµένης και της πώλησης ακίνητης και άλλης περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v