Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκαραμαγκάς: Πολλά αγκάθια παρά την παρέμβαση ΓΑΠ

Με σειρά προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού διευθετήθηκε το ζήτημα του προστίμου που είχε επιβληθεί στο ελληνικό κράτος από την ΕΕ για τις επιδοτήσεις προς τα Ν. Σκαραμαγκά. Ωστόσο, αρκετές αγκυλώσεις παραμένουν.

Σκαραμαγκάς: Πολλά αγκάθια παρά την παρέμβαση ΓΑΠ
Με σειρά προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου διευθετήθηκε το ζήτημα του προστίμου που είχε επιβληθεί στο ελληνικό κράτος από την Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίες έρχονταν σε αντίθεση με τους κοινοτικούς κανόνες για τον ανταγωνισμό.

Ο κ. Παπανδρέου ήρθε σε προσωπική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο όσο και με το αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια, προς τους οποίους έθεσε το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο και ζήτησε τη συνδρομή τους για τη εξεύρεση λύσης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός απέκλεισε από την ομάδα χειρισμού του προβλήματος τους εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνο το υπουργείο Οικονομικών.
 
Έτσι, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, ενώ ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών, κ. Ε. Βασιλάκος, δεν μετείχε καν σε αυτή.

Η διαπραγμάτευση υπήρξε πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι είχε διαμορφωθεί αρκετά αρνητικό κλίμα αφού οι αρμόδιοι της Ε.Ε. είχαν θεωρήσει ότι τα στοιχεία που είχαν λάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ικανά να πείσουν πως ο Σκαραμαγκάς πρέπει να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 459, το οποίο εξαιρεί από τους κανόνες ανταγωνισμού βιομηχανικές μονάδες που εξυπηρετούν εθνική αμυντική παραγωγή.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ λύση βασίστηκε στον διαχωρισμό της πολιτικής - εμπορικής παραγωγής του Ναυπηγείου από τη στρατιωτική με την υποχρέωση αυτές να μην ενοποιηθούν για περίοδο 15 ετών. Οι επιμέρους ρυθμίσεις όμως περιέχουν αρκετά βελτιωμένα στοιχεία.

Το πλέον σημαντικό από αυτά είναι ότι απαλείφθηκε η δέσμευση βάσει της οποίας ούτε ο παλιός ούτε ο νέος ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου (δηλαδή η ThyssenKrupp και η Abu Dhabi Mar) θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το εμπορικό κομμάτι του Σκαραμαγκά, το οποίο πρόκειται να εκποιηθεί.

Η απάλειψη αυτή δίνει τη δυνατότητα να διατηρηθεί υπό ενιαία "ομπρέλα" το Ναυπηγείο, με τα δύο βασικά του παραγωγικά στοιχεία να ανήκουν όχι μεν σε μία εταιρία, αλλά πάντως σε εταιρίες του ίδιου ομίλου.

Το σημείο αυτό είναι σημαντικό διότι ενδεχόμενος αποκλεισμός της Abu Dhabi Mar από τη διεκδίκηση της πολιτικής παραγωγής του Ναυπηγείου θα σήμαινε αυτόματη απόσυρση του ενδιαφέροντός της. Ενημερωμένοι κύκλοι στα Αραβικά Εμιράτα είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η υπομονή των επενδυτών "μπορεί να εξαντληθεί".

Το κλίμα αυτό άλλωστε αποτελεί ακόμη τροχοπέδη στον προσδιορισμό επίσημης επίσκεψης του κ. Γ. Παπανδρέου στο Αμπού Ντάμπι. Αναμένεται ότι η επίσκεψη αυτή θα προγραμματιστεί μετά την οριστική λύση του προβλήματος των Ναυπηγείων και τη μεταβίβασή τους στην Abu Dhabi Mar.

Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο που θεωρούνταν "αγκάθι" από τους επενδυτές ήταν ο όρος του να τελεί το Ναυπηγείο σε καθεστώς "συνεχούς ελέγχου", κάτι που είχε αφεθεί αναπάντητο και από τους μέχρι χθες χειρισμούς του ΥΠΕΘΑ. Ο όρος αυτός αντικαταστάθηκε από το δικαίωμα πληροφόρησης που διατηρούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Προβλήθηκε μάλιστα το γεγονός ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει οποιαδήποτε επιχείρηση και ως εκ τούτου ο όρος περί "συνεχούς ελέγχου" είναι περιττός.

Στο μεταξύ νέα περιπλοκή, που έχει προκαλέσει αρκετό σκεπτικισμό στους επενδυτές, δημιουργεί η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος ανέφερε ότι θα φέρει για έγκριση στη Βουλή τη συμφωνία που θα επιτευχθεί για τη μεταβίβαση του Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar και μάλιστα θα θελήσει να έχει "ευρεία συναίνεση" για την αποδοχή της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι:

"Εάν η κύρωση αυτή δεν γίνει με ευρύτατη πλειοψηφία και σε κλίμα συναντίληψης και συναίνεσης, και αν ακουστεί η παραμικρή ένσταση ή αντίρρηση που θα υπερβαίνει τα εσκαμμένα, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην εφαρμόσει τη συμφωνία. Να επανέλθουμε στις καταγγελίες των συμβάσεων, στο Διαιτητικό Δικαστήριο και θα αναλάβει η χώρα το κόστος και για τα χρήματα που έδωσε χωρίς να έχουν πιάσει τόπο και για τα χρήματα που ενδεχομένως θα δώσει λόγω αποζημιώσεων, αλλά το κόστος της ηρεμίας του ελληνικού λαού και της διαφάνειας πρέπει κι αυτό να ληφθεί υπόψη".

Η δήλωση αυτή θεωρείται αρκετά ασαφής, τόσο ως προς το νόημα όσο και ως προς τις προθέσεις που μπορεί να υποκρύπτει. Και μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία η επιμήκυνση των διαδικασιών μπορεί να οδηγήσει τα Ναυπηγεία σε χρεοκοπία, οπότε και το θέμα των υποβρυχίων θα οδηγηθεί σε διεθνή διαιτησία, όπου η θέση της ελληνικής πλευράς κάθε άλλο παρά πλεονεκτική θα είναι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v