Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

16 ερωτήσεις-απαντήσεις για το ασφαλιστικό

Με non paper που έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ (με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων), ο κ. Λοβέρδος δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα του ασφαλιστικού για τον ιδιωτικό τομέα.

16 ερωτήσεις-απαντήσεις για το ασφαλιστικό
Πρόβλημα αντισυνταγματικότητας ορισμένων ασφαλιστικών διατάξεων παραδέχεται το υπουργείο Εργασίας, ενώ βρίσκεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", με non paper που έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ (με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων) και με προφανή στόχο να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ο κ. Λοβέρδος δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα του ασφαλιστικού για τον ιδιωτικό τομέα:

1η ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ρυθμίσεις του νόμου για το ασφαλιστικό θα είναι μόνιμες; Οι περικοπές του σταθερές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βασικός κανόνας είναι να συγκρατηθεί η δαπάνη για τις συντάξεις, ώστε να μην αυξηθούν πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ, πλέον της δαπάνης του 2009, έως το 2060. Δίχως την παρέμβασή μας, από 13,5% που είναι σήμερα (μαζί με τις επικουρικές), θα αυξανόταν στο 26% έως το 2060, δηλαδή θα αυξανόταν κατά 12,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η εθνική οικονομία θα τιναζόταν στον αέρα. Δεν θα υπήρχαν χρήματα ούτε για την παιδεία ούτε για την υγεία ούτε για καμία άλλη δημόσια πολιτική.

2η ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι μόνιμη η περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης;

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης προβλέφθηκε με το μνημόνιο και περιλήφθηκε στον παρόντα νόμο. Με τροπολογία, που θα εισαχθεί την Τρίτη, θα καθοριστεί το επίδομα των 800 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 3845/2010 (κατ' εφαρμογήν του μνημονίου), το οποίο και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις αυξανόμενες δυνατότητες του εξορθολογισμένου νέου ασφαλιστικού συστήματός μας.

3η ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί έπρεπε να γίνει τόσο ευρεία και ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι το παρόν σύστημα εξάντλησε τα όριά του και από το 2009 δεν είχε δυνατότητα να εξασφαλίζει τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων ούτε και όσων ασφαλισμένων θα έβγαιναν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια. Το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ "ξέμειναν" τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2009. Δίχως τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο ΟΑΕΕ θα είχε "ξεμείνει" από τον Ιούνιο του 2010(!) και δεν θα είχε να πληρώσει συντάξεις. Με διάφορα "μερεμέτια' μεταφέρθηκε αυτός ο κίνδυνος στον Αύγουστο. Δεν πάει όμως άλλο. Το 2009 το κράτος έδωσε 2,5 δισ. έκτακτη επιχορήγηση για να δοθούν συντάξεις. Το 2010 θα χρειαζόμασταν 3,8 δισ. ευρώ έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης, ενώ το 2011 θα απαιτούνταν ακόμη 5 δισ. ευρώ. Πραγματική μαύρη τρύπα. Οι αιτίες αυτής της παρακμής του ισχύοντος συστήματος (του λεγόμενου συστήματος ΡΑΥ-AS-YOU-GO) είναι:

α) Η αύξηση του προσδόκιμου και η γήρανση του πληθυσμού (η σχέση εργαζομένων - ασφαλισμένων από 4 προς 1 έχει γίνει 1,7 προς 1!).

β) Οι πελατειακές πολιτικές αποφάσεις (π.χ. ένταξη στο ΙΚΑ ταμείων των ΔΕΚΟ, με πολύ μεγάλες συντάξεις, δίχως όμως τους σχετικούς πόρους για τις επόμενες δεκαετίες).

γ) Η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροκλοπή και η σπατάλη στη φαρμακευτική δαπάνη και στη δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις και για ιατρικά υλικά (βηματοδότες κ.λπ.).

4η ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει περίπτωση να κριθούν αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το ερώτημα είναι ανοιχτό για όλους τους νόμους. Ωστόσο, για ορισμένες προβλέψεις του μνημονίου (όπως π.χ. η σχεδόν ακαριαία προσαρμογή των ηλικιακών ορίων σε ορισμένες περιπτώσεις) το ενδεχόμενο μιας αρνητικής δικαστικής απόφασης είναι μεγαλύτερο. Όχι μόνο από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο δικαστικός έλεγχος, ωστόσο, δεν είναι απειλή για την ελληνική κυβέρνηση. Η προσφυγή στα δικαστήρια είναι άσκηση δικαιώματος κι είναι απολύτως σεβαστή στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Ο δικαστικός έλεγχος ορισμένων σημείων του μνημονίου, τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, είναι ευπρόσδεκτος και θα βοηθήσει την Ελλάδα και τους πολίτες της.

5η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο είναι το ποσοστό αναπλήρωσης με βάση το σχέδιο νόμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη φτάνει στο 64%. Η μείωση σχετικά με το ισχύον καθεστώς είναι μεσοσταθμικώς 7%, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί και στο προσχέδιο νόμου, το οποίο ενέκρινε το Υ.Σ. πριν από έναν περίπου μήνα. Εισηγήσεις για 480 ευρώ (βασική + αναλογική + επικουρική) δεν λήφθηκαν υπόψη. Σήμερα, λοιπόν, η αναπλήρωση θα είναι 64% των συντάξιμων αποδοχών, ενώ η επικουρική σύνταξη προστίθεται στο ποσοστό αυτό.

6η ΕΡΩΤΗΣΗ: Προεκλογικά αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση έλεγε διαφορετικά πράγματα. Δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές. Πώς έχουν τα πράγματα ως προς τα τρία "δεν" στο σχέδιο νόμου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η παρατήρηση δεν αφορά μόνο στο σκέλος του ασφαλιστικού. Συνολικά, η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης έχει αλλάξει λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που ξέσπασε μετά την καταστροφική διαχείριση της προηγούμενης διακυβέρνησης. Το δίλημμα στο οποίο κλήθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει είναι "χρεοκοπία ή επιβίωση". Σε αυτό το πλαίσιο αναγκάζεται να πάρει και αποφάσεις εκτός προγραμματικών διακηρύξεων και εκτός ιδεολογικών αρχών. Γίνεται σήμερα αυτό που απαιτείται, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αύριο να ζήσουν οι πολίτες της χώρας καλύτερες ημέρες.

Συγκεκριμένα, για τα λεγόμενα τρία "δεν": Πράγματι, δεν αυξάνονται σε καμία περίπτωση οι εισφορές. Επίσης, δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας. Το 65ο παραμένει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυξάνεται, βέβαια, ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από 61,5 να πάει στο 63,5). Να σημειωθεί πως εκεί περίπου ήταν το 2003, αλλά οι πελατειακές εθελούσιες έξοδοι της περιόδου 2004 - 2009 μείωσαν κατά 2 έτη τον μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα. Κι ακόμη υπάρχουν δύο αυξήσεις ορίων ηλικίας λόγω μνημονίου (βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες ανήλικων παιδιών μετά το 55ο έτος). Τέλος, ως προς το "δεν" στη μείωση των συντάξεων, υπάρχει η μεσοσταθμική μείωση κατά 7% -δική μας επιλογή, δίχως την παρέμβαση του μνημονίου- που αφορά στις συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ , η οποία όμως προκύπτει από την απολύτως δίκαιη αναλογική σχέση αφενός της σύνταξης και αφετέρου του χρόνου εργασίας και των εισφορών που καταβλήθηκαν.

7η ΕΡΩΤΗΣΗ: Το κράτος παύει να εγγυάται τις συντάξεις και περιορίζεται μόνο στη βασική σύνταξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εμπειρία των τελευταίων ετών έδειξε ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και τις άλλες παροχές όταν είναι κράτος που δεν βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε: να μην ξαναβρεθεί η χώρα στο μέλλον στην κατάσταση όπου βρίσκεται σήμερα. Οι συντάξεις είναι εγγυημένες όταν υπάρχουν κανόνες και νόμοι που εφαρμόζονται. Εμείς με το νέο θεσμικό πλαίσιο θέτουμε τις βάσεις για ένα ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει την καταβολή των συντάξεων με απόλυτα σαφείς και προσδιορισμένες τις υποχρεώσεις του κράτους, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Διασφαλίζονται, λοιπόν, οι συντάξεις με συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών των ταμείων και με την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης του συστήματος.

8η ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι επικουρικές συντάξεις παύουν να έχουν την εγγύηση του κράτους; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επικουρική ασφάλιση λειτουργεί και αυτή μέσα από ορισμένους κανόνες. Οι σημερινές γενιές δεν μπορούν να αφήσουν χωρίς επικουρική σύνταξη τις επόμενες. Είναι αυτονόητο ότι τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να δίνουν συντάξεις ανάλογες των οικονομικών τους δυνατοτήτων, χωρίς να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από τους συνταξιούχους των επόμενων γενεών. Οι πόροι των ταμείων προέρχονται από τη συνεισφορά εργαζομένων και επιχειρήσεων και, όπως έως τώρα συνέβαινε, το Δημόσιο και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορούν να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων αυτών των ταμείων. Εκτός βεβαίως των περιπτώσεων όπου το ίδιο το Δημόσιο παρεμβαίνει με πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα, το κόστος των οποίων πρέπει και να αναλαμβάνει.

9η ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σημαίνει ο διαχωρισμός των προνοιακών παροχών από τις ασφαλιστικές και ποιες συνέπειες έχει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές διευκρινίζει και καθιστά δεσμευτικές τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, απαλλάσσει την κοινωνική ασφάλιση από την υποχρέωσή της να υποκαθιστά το αναιμικό κράτος πρόνοιας στη χώρα μας σε βάρος των πόρων των εργαζομένων:

α. Η βασική σύνταξη συμπυκνώνει, ξεκαθαρίζει και καθιστά δεσμευτική την υποχρέωση του κρατικού προϋπολογισμού να συνεισφέρει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύοντας τον θεσμό της τριμερούς χρηματοδότησης: η βασική σύνταξη αποτελεί ξεκάθαρο ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων.

β. Η βασική σύνταξη αποκτά προνοιακό χαρακτήρα μόνο όταν απευθύνεται στους ανασφάλιστους που συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και εκεί εντάσσεται στη σφαίρα του κράτους πρόνοιας, συντελώντας στην ενδυνάμωση του ατροφικού αυτού τομέα κρατικής πολιτικής. Πάνω σε αυτή θα πρέπει να οικοδομηθεί αμέσως ένα επαρκές προνοιακό σύστημα που θα λειτουργεί ως δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για όλους τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, ενοποιώντας όλους τους κατακερματισμένους μηχανισμούς πρόνοιας με μεγιστοποίηση του κοινωνικού αποτελέσματος.

10η ΕΡΩΤΗΣΗ: Λέγεται ότι με το σχέδιο νόμου αίρονται αδικίες. Πόσο δίκαιο είναι όμως να εξαιρούνται δικηγόροι, γιατροί, ένστολοι, δημοσιογράφοι; Με τους βουλευτές τι γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ταμεία των δικηγόρων - γιατρών - μηχανικών - δημοσιογράφων (που είναι δύο, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) δεν εξαιρούνται επί της ουσίας. Τυπικά διατηρούν τη διοικητική τους αυτοτέλεια, για τεχνικούς λόγους, ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, εντάσσονται όμως πλήρως στους ενιαίους κανόνες λειτουργίας και συνταξιοδοτικών παροχών που διέπουν συνολικά το σύστημα. Να σημειωθεί εδώ ότι στα ταμεία αυτά υπάγεται μόνο το 7,5% των ασφαλισμένων. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η/1/2011, ΘΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και η σύνταξή τους θα υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι βουλευτές και όλοι οι αιρετοί εντάσσονται στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης και μπορούν να συνεχίσουν την ασφάλιση στα ταμεία τους, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ από την 1η/1/2013 εντάσσονται στο ενιαίο σύστημα περιορισμού του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης του 2%, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι σε κάθε ταμείο.

11η ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχατε ως αντιπολίτευση πρωτοστατήσει για την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ. Τώρα επαναφέρετε αυτήν τη ρύθμιση με τη μορφή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Δεν είναι αντιφατική αυτή η στάση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ έχει την υποχρέωση να κατανείμει τα βάρη ανάμεσα στις σημερινές και στις επόμενες γενιές συνταξιούχων. Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης δεν αφορά σε χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 1.400 ευρώ . Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, διότι ο ΛΑΦΚΑ αφορούσε ακόμη και στις συντάξεις των 500 ευρώ και 600 ευρώ! Είναι αναγκαίο να συνεισφέρουν και οι σημερινοί συνταξιούχοι, ανάλογα με το ύψος της σύνταξής τους, προκειμένου να ενισχυθούν τα οικονομικά των ταμείων και να διασφαλιστούν οι επόμενες γενιές, ξεκινώντας από τον Αύγουστο. Από αυτήν την Ειδική Εισφορά δεν εξαιρείται κανένας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν (ούτε οι βουλευτές, δικαστές, συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα).

12η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας που πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες. Πόσο δίκαιο είναι και συμβατό με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ όταν αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης έως και 15 χρόνια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλες οι δεσμεύσεις για την απότομη και άδικη αύξηση ορίων ηλικίας προκύπτουν ευθέως από το μνημόνιο αλλά και από την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Επιχειρήθηκε και εξασφαλίστηκε στο μέτρο του δυνατού μια ευρύτερη μεταβατική περίοδος, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα όσων έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως το τέλος του 2010. Προβλέπεται κλιμάκωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η/1/2011 και μετά, με βάση τον χρόνο συμπλήρωσης του απαιτούμενου για συνταξιοδότηση χρόνου ασφάλισης. Αυτό σημαίνει στην πράξη, με εξαίρεση την περίπτωση των μητέρων, ότι η επιβάρυνση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης θα είναι κλιμακούμενη κατά 2 το πολύ έτη ανά έτος, τα επόμενα 3 - 7 χρόνια.

Για παράδειγμα, ο εργαζόμενος στα ΒΑΕ, που μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη ασφάλισης στο 55ο έτος της ηλικίας του, θα έχει προσαύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 9 μήνες ανά έτος, για να φτάσει από το 55ο έτος στο 60ό το 2017.
Η γυναίκα ασφαλισμένη του ΙΚΑ, που μπορούσε να πάρει μειωμένη σύνταξη στο 55ο έτος της ηλικίας της, θα έχει αύξηση ορίου ηλικίας κατά ένα έτος ανά έτος, από την 1η/1/2011, για να φτάσει το 2015 στο 60ό έτος.

Οι μητέρες ανηλίκων, οι οποίες υφίστανται τη μεγαλύτερη αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, για όσες συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης το 2011, το όριο ηλικίας αυξάνεται από το 50ό στο 52ο έτος, αντίστοιχα για όσες συμπληρώνουν τον χρόνο ασφάλισης αυτό το 2012, το όριο διαμορφώνεται στο 55ο έτος ηλικίας και μετά την 1η/1/2013 στο 65ο έτος της ηλικίας. Για μειωμένη σύνταξη, τα όρια ηλικίας διαμορφώνονται αντίστοιχα στο 50ό, 53ο και 60ό έτος της ηλικίας.

13η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες αλλαγές γίνονται στους ασφαλισμένους πριν από το 1983;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε όσα ταμεία προβλέπεται συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, το δικαίωμα αυτό διατηρείται αφού έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ). Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ακολουθούνται τα όρια που προβλέπονται και για τους μετά την 1η/1/1983 ασφαλισμένους. Υπάρχει βέβαια και εδώ ο περιορισμός του συντελεστή αναπλήρωσης της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης στο 2% από την 1η/1/2013. Αυτό ισχύει και για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, εφόσον έχει θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τα έτη που προβλέπονται για κάθε κατηγορία.

14η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή με βάση πόσα και ποια χρόνια του εργασιακού βίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από την 1η/1/2011 θα αρχίσει να υπολογίζεται, σταδιακά, κατ' έτος, με βάση τους συντελεστές του νέου συστήματος όλος ο χρόνος του εργάσιμου βίου με τον ακόλουθο τρόπο: για έναν εργαζόμενο που συνταξιοδοτείται π.χ. το 2016 οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα από το 2011 έως το 2015 και με βάση το παλαιό σύστημα, με κριτήριο τα 5 καλύτερα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας, αρχής όμως γενομένης για τον υπολογισμό από το 2015 και πίσω.

15η ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πότε θα ισχύσει ο συνδυασμός 40 χρόνια ασφάλισης και 60 έτη όριο ηλικίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από την 1η/1/2011 και σταδιακά έως το 2015. Στην περίπτωση όπου ο ασφαλισμένος συμπληρώνει αυτές τις δύο προϋποθέσεις παίρνει πλήρη σύνταξη. Εν προκειμένω βέβαια προβλέπουμε τη δυνατότητα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου εργασίας, εκ των οποίων τα κάτωθι είναι χωρίς εξαγορά: πλασματικός χρόνος μητέρων (βαρύνει το ταμείο), κύηση και λοχεία, επιδοτούμενη ανεργία και ασθένεια. Εξαιρετικά χαμηλό είναι το ποσό εξαγοράς σε ό,τι αφορά τον χρόνο σπουδών (1.800 ευρώ τον χρόνο).

16η ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη διαδοχική ασφάλιση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αποκαθίσταται πλήρως η διαδοχική ασφάλιση, με την πλήρη άρση των αδικιών. Ανταποκρίνονται έτσι οι ρυθμίσεις στην κινητικότητα στην αγορά εργασίας, η οποία, ενώ είναι μια πραγματικότητα, δεν πρέπει να παράγει αδικίες κατά τον χρόνο συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο συνταξιούχος διαδοχικής ασφάλισης χάνει περίπου 30% της σύνταξής του, σε σχέση με αυτόν που δούλεψε τα ίδια χρόνια, υπαγόμενος σε έναν φορέα ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v