Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμελητήρια: Ζητούν Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης

Κοινό αίτημα προς την Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικού κινδύνου υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, αποφάσισαν να υποβάλλουν οι Πρόεδροι της Λέσχης των μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης.

Επιμελητήρια: Ζητούν Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης
Κοινό αίτημα προς την Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικού κινδύνου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και για την επανεξέταση του τρόπου διακυβέρνησης και τις πηγές εσόδων των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, αποφάσισαν να υποβάλλουν οι Πρόεδροι της Λέσχης των μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Ε.Β.Ε. Αθήνας, Άμστερνταμ, Κωνσταντινούπολης, Μαδρίτης, Μιλάνου, Παρισίων και Φρανκφούρτης), μετά από πρόταση του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων των μεγάλων Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2010 στο Άμστερνταμ, παρουσιάστηκε η οικονομική κατάσταση των χωρών και των πόλεων που συμμετέχουν στη Λέσχη, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίας συνεργασίας, τρόποι επενδύσεων από επιχειρήσεις της μιας χώρας στην άλλη, ενώ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη και για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο πλαίσιο της συζήτησης, τόνισε ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αποδείχτηκαν απολύτως αναξιόπιστοι στην οικονομική κρίση και με αδιαφανείς διαδικασίες δημιουργούν απανωτά κύματα κερδοσκοπίας σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και του ευρωπαϊκού Νότου.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτο σημείο αυτό, ζήτησε από τα μέλη της Λέσχης να υποστηρίξουν, με κοινό αίτημά τους, προς την Ε.Ε. τις προαναφερόμενες αλλαγές. Η πρόταση βρήκε σύμφωνους όλους τους Προέδρους της Λέσχης, οι οποίοι αποφάσισαν για την άμεση προώθηση του θέματος στην Ε.Ε.

Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, κ. Pieter TORDOIR, ο οποίος παρουσίασε τις οικονομικές προοπτικές των χωρών που συμμετέχουν στη Λέσχη των Επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Pieter TORDOIR, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ορατά μέσα στο 2010 με τις χώρες του νότου, όμως, να υστερούν σημαντικά.

Συγκεκριμένα, αναμένεται για το 2010 η αύξηση του Α.Ε.Π. να κυμανθεί στο 1,5% για τη Γαλλία, στο 1,3% για την Ολλανδία, στο 1,2% για τη Γαλλία, στο 0,85% για την Ιταλία, στο -0,4% για την Ισπανία και στο -2,0% για τη χώρα μας, με το ρυθμό ανάπτυξης να βελτιώνεται σημαντικά μέσα στο 2011 για όλες τις χώρες.

Οι μητροπόλεις των ανωτέρω χωρών κατά κοινή διαπίστωση έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στους ρυθμούς αύξησης του Α.Ε.Π. απ’ ότι τα σύνολα των χωρών, με την Αθήνα να υστερεί λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης οικονομικής δραστηριότητας που έχει φτάσει σε επίπεδα κορεσμού (η Αθήνα παράγει το 49% του ΑΕΠ της χώρας με αποτέλεσμα να μην διαφοροποιείται σημαντικά στους ρυθμούς αύξησης από το σύνολο της χώρας).

Όσον αφορά στον πληθωρισμό (δείκτης τιμών καταναλωτή), στην Ελλάδα το Μάιο του 2010 εκτινάχθηκε στο 5,4 %, ενώ την ίδια χρονική στιγμή στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στη Λέσχη βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα: Γαλλία 1,6 %, Γερμανία 1,2 %, Ιταλία 1,3 %, Ισπανία 1,8% και Ολλανδία 0,9%. Επίσης για το 2010, μεταξύ των χωρών της Λέσχης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας θα παρουσιάσει η Ισπανία 19,4 % και το χαμηλότερο η Ολλανδία 4,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v