Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διώχνει ξένες εταιρίες το κακό επενδυτικό κλίμα

Η οικονομική κρίση της χώρας, σε συνδυασμό με το αρνητικό επενδυτικό κλίμα, αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ήδη άρχισαν να συρρικνώνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Διώχνει ξένες εταιρίες το κακό επενδυτικό κλίμα
Η οικονομική κρίση της χώρας, σε συνδυασμό με το αρνητικό επενδυτικό κλίμα, αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ήδη άρχισαν να συρρικνώνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται μάλιστα φέτος ακόμη και η αποχώρηση πολλών ξένων εταιριών από τη χώρα μας.

Η δυσμενής αυτή προοπτική περιγράφεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Μέτκα για το 2010, το οποίο χαρακτηρίζεται «χρονιά επιβίωσης».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Γιάννης Μυτιληναίος
, σχολιάζοντας στο euro2day, στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων, το θέμα αυτό δεν δίστασε να αποδώσει την αποχώρηση της Enel από την Ελλάδα στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν είναι φιλόξενη για τους επενδυτές.

«Γιατί να αποφασίσει να αποχωρήσει μόνο από την Ελλάδα;», διερωτήθηκε. «Σε άλλες χώρες, ακόμη και γειτονικές», είπε, «οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι και τυγχάνουν και ενισχύσεων, προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Σε μια περίοδο κατά την οποία τα ενεργειακά έργα, ένα σημαντικό πεδίο δραστηριοποίησης της Μέτκα, παρουσιάζουν κρίση διεθνώς, καθώς έχει δυσκολέψει η χρηματοδότησή τους, με συνέπεια να ακυρώνονται σχετικές επενδύσεις, επισημαίνεται ότι καθίσταται αναγκαία η αλλαγή συμπεριφοράς του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να μην υπάρξουν αποχωρήσεις ξένων επενδυτών.

Το θέμα, άλλωστε, της δυσκολίας χρηματοδότησης έθιξε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, επισήμανε ότι «η μείωση της προσφοράς πιστώσεων και η οικονομική ύφεση έχουν αλλάξει δραματικά το τοπίο όσον αφορά στη χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδύσεων».

Οι ενεργειακές επενδύσεις έχουν επηρεαστεί από την κρίση για τρεις λόγους: οι όροι δανεισμού έχουν καταστεί δυσχερέστεροι, καταγράφεται μειωμένη ζήτηση ενέργειας, άρα και απροθυμία προμηθευτών για νέες επενδύσεις και, τέλος, οι ενεργειακές επενδύσεις αποφέρουν μικρότερη κερδοφορία σήμερα, λόγω της πτώσης στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι να χρηματοδοτούνται μόνο τα καλύτερα και πιο ποιοτικά ενεργειακά έργα, ενώ στο παρελθόν χρηματοδοτούνταν περισσότερα έργα χωρίς να εξετάζεται τόσο καλά ο τομέας διαχείρισης αυτών των έργων», είπε ο κ. Σακελλάρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v