Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έως 1,4 δισ. τα δημόσια έσοδα από εισφορά

Τα συνολικά έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη 2009 των επιχειρήσεων Α.Ε. και ΕΠΕ θα διαμορφωθούν μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. ευρώ, πλέον του 1,8 δισ. ευρώ, εκτιμά η Hellastat. Αναλυτικά στοιχεία.

Έως 1,4 δισ. τα δημόσια έσοδα από εισφορά
Συνολικά 560 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν 1.000 επιχειρήσεις Α.Ε. και ΕΠΕ οι οποίες ήδη έχουν δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2009, πλέον του 1,8 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης γι' αυτές φορολογίας εισοδήματος, εκτιμά η Hellastat σε σχετική μελέτη.

Παράλληλα, προβλέπει ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από την εισφορά στα κέρδη 2009 των Α.Ε. και ΕΠΕ θα διαμορφωθούν μεταξύ του 1,2 και του 1,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των ΝΠ που προβλέπεται στα νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτιμάται σε ανάλυση, την οποία ετοίμασε η Hellastat A.E. σύμφωνα με τα λίγα -αλλά αντιπροσωπευτικά- διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Ειδικότερα, σε σύνολο 35.000 περίπου Α.Ε. και ΕΠΕ, που δημοσιεύουν ισολογισμό κάθε χρόνο, είναι ήδη διαθέσιμο περίπου το 10%.

Από αυτές :

? Το 42% εμφανίζει ζημίες το 2009.
? Το 28% εμφανίζει καθαρά κέρδη μικρότερα των 100.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin? Το 30% (1.126 επιχειρήσεις) εμφανίζει κέρδη άνω των 100.000 ευρώ.

Βάσει του τρόπου υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς:

? 132 επιχειρήσεις δεν καταβάλουν εισφορά καθώς ο μέσος όρος των κερδών των προηγούμενων 2 χρήσεων είναι χαμηλότερος του ορίου των 100.000 ευρώ. 
? 276 επιχειρήσεις εξαντλούν την υποχρέωσή τους στην πρώτη κλίμακα (με 4%).
? 397 επιχειρήσεις εξαντλούν την υποχρέωσή τους στη δεύτερη κλίμακα (με 6%).
? 205 επιχειρήσεις φθάνουν στην τρίτη κλίμακα του 8%, λόγω συνολικών καθαρών κερδών που φθάνουν τα ευρώ 5 εκατ.
? 116 πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις (άνω των ευρώ 5 εκατ.) φορολογούνται και με την 4η κλίμακα (10%).

Με αυτά υπόψη, η συνολική έκτακτη εισφορά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις εκτιμάται σε 560 εκατ. ευρώ περίπου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου, δηλ. τα προς φορολόγηση κέρδη, να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου των κερδών των δύο προηγούμενων χρήσεων, μειώνει τη συνολική εισφορά κατά 120 εκατ., θέτοντας δηλαδή στην πράξη ένα ικανοποιητικό πλαφόν στη φορολογική επιβάρυνση για όσες επιχειρήσεις έχουν διακύμανση των κερδών ή πέρασαν το 2009 σε σημαντική κερδοφορία, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη.

Μάλιστα, το 10% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των ευρώ 100.000 απαλλάσσεται τελείως από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς, λόγω της συγκεκριμένης διάταξης. Ωστόσο, η Hellastat εκτιμά ότι θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη και το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, θέτοντας μια ακόμη δικλίδα ασφαλείας.

Στην ανάλυση της Hellastat A.E. αναφέρεται ότι τρέχοντας το ίδιο σενάριο, με βάση τα αποτελέσματα του 2008, τα συνολικά έσοδα από την έκτακτη εισφορά,για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ εκτιμάται ότι θα ανέρχονταν σε 1,3 δισ. ευρώ περίπου. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνολικά κέρδη των επιχειρήσεων με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία 2009 είναι αυξημένα κατά 9,7% έναντι του 2008 και ότι σε αυτά περιλαμβάνονται οι 43 από το TOP 100 βάσει καθαρών κερδών το 2008, ενώ αντίστοιχα τα συνολικά κέρδη 2008 των 1.000 αυτών επιχειρήσεων αντιστοιχούν στο 38% του συνόλου των κερδοφόρων εταιρειών το 2008, τα συνολικά έσοδα από την εισφορά στα κέρδη 2009 των Α.Ε. και ΕΠΕ θα διαμορφωθούν μεταξύ του 1,2 και του 1,4 δισ. ευρώ.

Αξιολόγηση του μέτρου

Ο κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Hellastat, εκτιμά ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη έκτακτη εισφορά, η οποία επιβλήθηκε επί των κερδών του 2008, η παρούσα ρύθμιση είναι σαφώς πιο δίκαιη, με την έννοια ότι:

? Προβλέπει σχεδόν καθολική συμμετοχή των κερδοφόρων επιχειρήσεων (όριο τα 100.000 ευρώ) και δεν περιορίζεται σε μικρό αριθμό πολύ κερδοφόρων επιχειρήσεων. Το 2008 πάνω από 8.000 επιχειρήσεις είχαν καθαρή κερδοφορία άνω των ευρώ 100.000.

? Χρησιμοποιεί προοδευτική κλίμακα για τον υπολογισμό του έκτακτου φόρου.

? Θέτει δικλίδα ασφαλείας ώστε οι επιχειρήσεις να είναι ουσιαστικά κερδοφόρες την τελευταία 3ετία, λύνοντας το πρόβλημα των έκτακτων κερδών ή περιπτώσεων εταιριών που πέρασαν στην κερδοφορία ύστερα από ζημιογόνες χρήσεις (και περιορίζει σημαντικά, όπως είδαμε, τη συνολική εισφορά).

? Θέτει δεύτερη δικλίδα ασφαλείας ώστε μετά την αφαίρεση της εισφοράς τα καθαρά κέρδη να μην είναι λιγότερα από 100.000 ευρώ.

? Διαμορφώνει έναν μεσοσταθμικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 35% για τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, χαμηλότερο δηλαδή από την ανώτατη κλίμακα που ισχύει για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις. Συνολικά, στο υπό εξέταση δείγμα, ο συνολικός φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 29,4%.

Βέβαια, το μέτρο αυτό είναι αναμφίβολα αντιαναπτυξιακό και δεν λαμβάνει υπόψη του τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη 3ετία. Κατά συνέπεια, τα παραπάνω σχόλια γίνονται υπό το πρίσμα ότι είναι αναπόφευκτη η αναζήτηση γρήγορων εισπρακτικών λύσεων. Θα πρέπει να αναγνωριστεί, όμως, ότι οι εταιρίες με βιβλία Γ΄ κατηγορίας και δη οι Α.Ε. και οι ΕΠΕ, όταν πρόκειται για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων αποτελούν εύκολη λεία ή "quick win" για το υπουργείο Οικονομικών.

Το ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή όλων στα δημόσια έσοδα σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα και όχι σύμφωνα με τον βαθμό ικανότητας απόκρυψης εισοδημάτων.

Προτάσεις

Καθώς η εισφορά θα επιβληθεί σε κέρδη που πραγματοποιήθηκαν σε ένα οικονομικό περιβάλλον που θα αλλάξει άρδην την επόμενη 3ετία, και παρά τη σημαντική διευκόλυνση του 12μηνου διακανονισμού, θα ήταν σκόπιμο να τεθούν μερικές επιπλέον δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες θα λειτουργούν ως πλαφόν στην προς καταβολή εισφορά σε περιπτώσεις, όπως ενδεικτικά:

? Σημαντικής υποχώρησης του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια της χρήσης 2010.

? Υψηλής δανειακής επιβάρυνσης της επιχείρησης (αν και μόλις 15 από τις 1.126 υπόχρεες πρόκειται να καταβάλουν σε εισφορά ποσό άνω των 150.000 ευρώ και εμφανίζουν βραχυπρόθεσμο δανεισμό που ξεπερνά το 50% του κύκλου εργασιών τους).

Και ασφαλώς, οι κεντρικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι, όσον αφορά στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να είναι η παροχή αναπτυξιακών κινήτρων (π.χ. φορολογικά κίνητρα - εγγύηση δανεισμού για την αύξηση θέσεων εργασίας) και η εξάλειψη της φοροδιαφυγής.

* Η ανακοίνωση για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v