Σενάρια και διαψεύσεις για αναδιάρθρωση χρέους

Εντείνονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, με τα ξένα μέσα να επιδίδονται σε ασκήσεις εργασίας σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Για "φέσι" 265 δισ. κάνει λόγο το Bloomberg. Διαψεύσεις από Ε.Ε.

Σενάρια και διαψεύσεις για αναδιάρθρωση χρέους
Εντείνονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, με τους αναλυτές και τα ξένα μέσα ενημέρωσης να επιδίδονται σε ασκήσεις εργασίας σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, τη στιγμή που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τέτοιο ενδεχόμενο.   

Ειδικότερα, σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία, οι κάτοχοι ομολόγων της χώρας θα χάσουν έως και 265 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει το Bloomberg βασιζόμενο σε εκτίμηση της Standard & Poor’s.

Βάσει του οίκου, στην εκτίμηση που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του που "δικαιολογεί" την υποβάθμιση της Ελλάδας τονίζεται ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας οι κάτοχοι ομολόγων θα κατορθώσουν να ανακτήσουν από 30% έως 50% των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Ελλάδα έχει εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας 296 δισ. δολαρίων, το 70% των οποίων το κατέχουν ξένοι επενδυτές και κυρίως γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.

Reuters: 3+1 σενάρια εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Οι αγορές φαίνονται βέβαιες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Τα σενάρια σε περίπτωση στάσης πληρωμών από τη χώρα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αγορές εμφανίζονται όλο και πιο σίγουρες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Το ποσό των 45 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό βοήθειας είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας το πολύ για ένα έτος. Το Reuters παρουσιάζει -βασιζόμενο στις απόψεις αναλυτών και οικονομολόγων- τα βασικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν, εάν τελικώς η χώρα αναγκάζονταν να κηρύξει πτώχευση.

- Διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση χρέους

Πιθανότητες: Αρκετά υψηλές σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα.

Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της πριν φτάσει στο σημείο να χάσει τη δυνατότητα πληρωμής τους. Οι επενδυτές θα πρέπει να δεχθούν discount στα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους και χρονική μετάθεση στην ακριβή ημερομηνία ωρίμανσης των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Το επονομαζόμενο haircut στην αξία των ομολόγων μπορεί να κυμανθεί μεταξύ του 20% έως 40%, βάσει της εκτίμησης ορισμένων αναλυτών.

Επίπτωση στις αγορές: Τα spreads των χωρών της ευρωζώνης με υψηλό χρέος θα διογκωθούν, ενώ τα γερμανικά ομόλογα θα επωφεληθούν καθώς οι επενδυτές θα στραφούν στην ποιότητα. Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει έως και το 1,15 δολάριο, δηλαδή στα επίπεδα όπου βρίσκονταν το 2005.

- Μονομερής αναδιάρθρωση χρέους

Πιθανότητες: Ιδιαίτερα περιορισμένες.

Η Ελλάδα μπορεί να επιβάλει αναδιάρθρωση του χρέους στους πιστωτές της, μέσω είτε μετάθεσης των ημερομηνιών αποπληρωμών τους είτε επιβολής "haircut". Βάσει ενός ακραίου σεναρίου, οι αγορές μπορούν να τιμωρήσουν τόσο σκληρά την Ελλάδα ώστε να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Επίπτωση στις αγορές: Το ευρώ θα βυθιστεί, δεχόμενο πολύ σκληρά χτυπήματα. Τα spreads των ομολόγων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, ακόμη και αυτών που δεν έχουν προβλήματα χρέους θα εκτοξευτούν.

- Πλήρης χρεοκοπία

Πιθανότητες: Εξαιρετικά απίθανο.

Περίπου το 70% των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, κυρίως γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Οι ηγέτες της Ευρώπης προσπαθούν, πάση θυσία, να αποφύγουν ελληνική χρεοκοπία. Κήρυξη χρεοκοπίας σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές, το οποίο συνέβη με την Αργεντινή το 2001. Από τότε έως και σήμερα η χώρα της Λ. Αμερικής δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων ούτε σε ευρώ ούτε σε δολάρια.

Επίπτωση στις αγορές: Το ευρώ θα διολισθήσει χαμηλότερα από την ισοτιμία 1 - 1 με το δολάριο, τα yields των ομολόγων της ευρωζώνης θα εκτοξευτούν, με τις αγορές να "παγώνουν" και μόνο τις χώρες που έχουν αξιολόγηση "ΑΑΑ" να έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυτών.

- Η εναλλακτική λύση και ο ρόλος της ΕΚΤ

Μία άλλη λύση θα ήταν η ΕΚΤ να παράσχει απευθείας δάνεια στην Ελλάδα, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα ή χαλαρώνοντας περαιτέρω τους κανόνες, βάσει των οποίων δέχεται ομόλογα ως εγγυήσεις για παροχή δανείων. Όμως, για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει η ανάγκη λήψης πολύ δύσκολων πολιτικών αποφάσεων.

- Rompuy: Καμία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους

Καμία περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας δεν πρόκειται να τεθεί επί τάπητος, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Herman Van Rompuy, επιβεβαιώνοντας σύνοδο του Eurogroup στις 10 Μαΐου.

Σε δηλώσεις του από την Ιαπωνία, στην οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Van Rompuy, αναφερόμενος στο ζήτημα της Ελλάδας, τόνισε: "Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κανονικά και βρίσκονται σε καλό δρόμο. Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους".

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη σύνοδο για το θέμα της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ε.Ε. υποστήριξε ότι "ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών ευρωζώνης κοντά στις 10 Μαΐου".


- Κομισιόν: Αποκλείει αναδιάρθρωση χρέους

"Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα για πολιτικούς λόγους", τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Amadeu Altafaj.

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι διαβουλεύσεις της τρόικας στην Αθήνα προχωρούν τάχιστα και αναμένεται ολοκλήρωση εντός των επόμενων ημερών, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη για την εκταμίευση της βοήθειας πριν από τη λήξη των ελληνικών τίτλων στις 19 Μαΐου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η λύση που προωθείται αφορά μόνο στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν συζητηθεί ποσά σε σχέση με βοήθεια προς τη χώρα το 2011.

"Οι χώρες-μέλη κάνουν ό,τι μπορούν για να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκταμίευσης των κεφαλαίων", τόνισε ο κ. Altafaj, επαναλαμβάνοντας ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι αποφασισμένα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση της Πορτογαλίας, επανέλαβε ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή "επιθετική" υποβάθμιση από τη Standard & Poor's, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Chantal Hughes, επισήμανε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη στήριξη για την Ελλάδα.


- Οι Ευρωπαίοι κατά της αναδιάρθρωσης

Η άποψη που εξέφρασε ο κ. Van Rompuy κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτελεί, ως φαίνεται, πάγια θέση της ευρωζώνης.

Ο γενικός γραμματέας της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, κ. Marco Buti, τόνισε σε δηλώσεις του ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

"Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: στο πλαίσιο του προγράμματος που συζητείται το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους δεν υπάρχει", τόνισε ο κ. Buti.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Wolfgang Schaeuble, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που ήθελαν Γερμανοί βουλευτές να είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας. Ο κ. Schaeuble υπογράμμισε: "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν υπάρχουν συζητήσεις (στη Γερμανία) για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας. Η Γερμανία δεν πρόκειται να απογοητεύσει την Ελλάδα".

Η πρώτη, πάντως, που εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις της κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ήταν η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Christine Lagarde.

"Σε περίπτωση παύσης πληρωμών, τότε θα πατήσουμε αμέσως το φρένο", ξεκαθάρισε η κ. Lagarde σε δηλώσεις της στη γαλλική εφημερίδα "Journal du Dimanche".


- Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τον μηχανισμό

Το πρώτο πακέτο της διεθνούς έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα πρόκειται να απελευθερωθεί και να αποδοθεί πριν από την κρίσιμη ημερομηνία επαναχρηματοδότησης της 19ης Μαΐου, σύμφωνα με σχέδιο γερμανικού νόμου.

To σχέδιο νόμου, που φέρει τον τίτλο "Νόμος για τη διατήρηση της σταθερότητας στη νομισματική ένωση", περιλαμβάνει την αναφορά ενός ανεπίσημου χρονοδιαγράμματος, το οποίο προβλέπει ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα ψηφίσουν επί της πρότασης αρωγής της Ελλάδας στις 10 Μαΐου.

Αναφέρει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί του 3ετούς προγράμματος λιτότητας στις 6 - 7 Μαΐου, ενώ οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Κομισιόν στην Αθήνα στόχος είναι να ολοκληρωθούν στις 2 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η γερμανική ρύθμιση κάνει αναφορά και σε πιθανή βοήθεια της Ελλάδας το 2011 και το 2012.


Ifo: Η Αθήνα δεν θα αποπληρώσει τη βοήθεια

Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ την οικονομική βοήθεια που περιμένει να εκταμιεύσει υπέρ της η Γερμανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προς την Αθήνα, ισχυρίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου "Ifo" Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ερώτηση εάν πιστεύει στην αποπληρωμή της οικονομικής βοήθειας, ο Γερμανός οικονομολόγος, ένας από τους συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, απάντησε στον ραδιοσταθμό MDR "για να πω την αλήθεια, όχι".

Η Ελλάδα "δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει την απαιτούμενη πολιτική λιτότητας" και στο τέλος θα έρθει "να ζητήσει από τη Γερμανία διαγραφή του χρέους της" εκτίμησε ο κ. Χανς-Βέρνερ Ζιν. Κάλεσε μάλιστα το Βερολίνο να μην επιτρέψει να το ενοχλήσουν χώρες "που ανήκουν κι αυτές στην κατηγορία των αμαρτωλών".

"Το ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί μας πιέζουν να πληρώσουμε χωρίς όρους τώρα είναι κατανοητό, γιατί είναι ένα προηγούμενο που θα έχει σημασία γι' αυτούς", σημείωσε ο κ. Ζιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v