Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "κόκκινη γραμμή" Παπανδρέου στο ΔΝΤ - "Νέα"

Με τέσσερα "όχι" για νέα μέτρα μέσα στο 2010 θα υποδεχτεί η κυβέρνηση τα στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ στη διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση των όρων δανεισμού της Ελλάδας, σύμφωνα με τα "Νέα".

Η κόκκινη γραμμή Παπανδρέου στο ΔΝΤ - Νέα
Με τέσσερα «όχι» για νέα μέτρα μέσα στο 2010, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, θα υποδεχτεί η κυβέρνηση τα στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ στη διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση των όρων δανεισμού της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η «κόκκινη γραμμή» που έχει χαράξει η κυβέρνηση αφορά στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, στις νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, στην επιβολή μειώσεων στις συντάξεις και στην επέκταση των περικοπών των αμοιβών και στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, γράφουν τα «Νέα», μία ακόμη κόκκινη γραμμή, αυτήν τη φορά για το μέχρι πού μπορεί να οπισθοχωρήσει έναντι των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τραβάει η κυβέρνηση, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ.

Αύριο φτάνει στην Αθήνα το 15μελές κλιμάκιο του Ταμείου, ενώ ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενδέχεται να έχει απευθείας συνομιλίες με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται -εφόσον αποκατασταθούν οι αερομεταφορές- να ταξιδέψει στην έδρα του ΔΝΤ το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Μega.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Εν όψει αυτών των επαφών, αναφέρουν τα «Νέα», ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες σύσκεψη με τους κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Φίλιππο Σαχινίδη, υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών αντίστοιχα, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια των απαιτήσεων του ΔΝΤ, αλλά και το τι είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί η κυβέρνηση, ώστε να μην προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δύο υπουργούς, αλλά και αργότερα στη διάρκεια μιας σύσκεψης για τον τουρισμό, καθόρισε τους στόχους της κυβέρνησης ως εξής:

α. Δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία και τη χώρα.

β. Παραγωγική ανασυγκρότηση.

γ. Νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

δ. Νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης, που εξασφαλίζει διαφάνεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα και δικαιοσύνη.

«Και πάνω απ' όλα- πρόσθεσε- και ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες. Θέλουμε να τους θωρακίσουμε απέναντι σε οποιαδήποτε νέα κρίση. Νέα κρίση την οποία θα βιώναμε με μεγαλύτερη ένταση, αν δεν κάναμε τις αναγκαίες αλλαγές».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα «Νέα», η κυβέρνηση έχει χαράξει ήδη μια γραμμή άμυνας, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η άρνηση για νέα έκτακτα μέτρα μέσα στο 2010 όσο και η απόφαση να μη δεχτεί:

- απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Δημόσιο,

- νέες περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων,

- περικοπές των συντάξεων,

- επέκταση των περικοπών μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχτεί επιτάχυνση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα, με αποκρατικοποιήσεις, συνενώσεις και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου και εποπτευόμενων από το Δημόσιο οργανισμών, αλλά και δραστικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Επίσης, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δεσμευτεί εφόσον της ζητηθεί ότι θα «περάσει» σύντομα το Ασφαλιστικό από τη Βουλή υιοθετώντας όλες τις αλλαγές τις οποίες ουσιαστικά απαιτούσε επί σειρά ετών η Κομισιόν. Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχτεί συζήτηση για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, με διεύρυνση του πλαφόν των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, αλλαγή στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.λπ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για το Συμβούλιο Εcofin. Όπως ξέρετε, σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η συζήτηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης. Αυτό έχει αναβληθεί για μερικές μέρες, εξαιτίας του προβλήματος στις διεθνείς αερομεταφορές. Ελπίζουμε να ξεκινήσει την Τετάρτη.

Η συζήτηση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που είναι ο προϋπολογισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και όλα εκείνα τα μέτρα που κάνουν την οικονομία πιο δυνατή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v