Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν "σηκώνει" το σύστημα μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ

Ο διαχειριστής του συστήματος, ο ΔΕΣΜΗΕ, θέτει ένα κρίσιμο ζήτημα, κατά πόσον το σύστημα παραγωγής - μεταφοράς μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια υπό μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δεν σηκώνει το σύστημα μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ
Μπορεί ο εθνικός στόχος για τη διείσδυση ενέργειας από ΑΠΕ το 2020 να έχει οριστεί σε ποσοστό 40%, ωστόσο ο διαχειριστής του συστήματος, ο ΔΕΣΜΗΕ, θέτει ένα κρίσιμο ζήτημα, κατά πόσον το σύστημα παραγωγής - μεταφοράς μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια υπό μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ.

Με άλλα λόγια, ο ΔΕΣΜΗΕ εκφράζει σκεπτικισμό για την αθρόα και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εκτιμάται ότι θα αφορά σε αιολικά πάρκα, επισημαίνοντας ότι για την ασφάλεια του συστήματος απαιτείται περιορισμός της διείσδυσής τους.

Η άποψη αυτή εκφράζεται στο σχέδιο Μελέτης Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ), για την πενταετία 2010 - 2014, το οποίο η ΡΑΕ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 23 Απριλίου.

Η ΜΑΣΜ σκοπεύει στη διαμόρφωση ενός προγράμματος έργων ανάπτυξης του συστήματος, που έχουν να κάνουν είτε με την ενίσχυσή του (νέες γραμμές μεταφοράς, αναβαθμίσεις γραμμών μεταφοράς, νέες διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες κ.λπ.) είτε με την επέκτασή του (έργα για σύνδεση χρηστών και δικτύου με το Σύστημα).

Ο εθνικός στόχος του 40% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2020 μεταφράζεται σε 25.500 GWh, όμως ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνει ότι ύστερα από μελέτες που έγιναν σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και το ΕΜΠ μπορούν να ενταχθούν με ασφάλεια στο σύστημα μόνο 5.500 MW από ΑΠΕ
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinκαι οποιαδήποτε μεγαλύτερη ένταξη ισχύος προϋποθέτει περαιτέρω διερεύνηση.

Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, ο ΔΕΣΜΗΕ προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει σύντομα σε ενέργειες για την εκτίμηση των επιπτώσεων της μεγάλης αιολικής διείσδυσης στη λειτουργία του συστήματος αλλά και στον τομέα συνολικά της ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να διαμορφώσει προτάσεις για την ασφαλή επίτευξη της και την εξυπηρέτηση των εθνικών στόχων.

Όταν λοιπόν ο ΔΕΣΜΗΕ έρχεται και βάζει όριο τα 5.500 MW από ΑΠΕ, δημιουργείται ένα σημαντικό ζήτημα με τα αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων φθάνει περίπου τα 9.000 MW.

Πέρα από αυτά, υπάρχουν και εκείνα τα οποία ήδη λειτουργούν, και συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 οι σταθμοί ΑΠΕ έφθαναν τα 1.273 MW, από τα οποία τα 909 MW είναι αιολικά πάρκα.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΜΗΕ έχει χορηγήσει προσφορές σύνδεσης για επιπλέον 340 σταθμούς ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3.362 MW, από τους οποίους οι 150 αφορούν επίσης σε αιολικά πάρκα ισχύος 2.950 MW, ενώ υπάρχει δέσμευση για τη σύνδεση ακόμη περίπου 630 MW, για τα οποία κατασκευάζονται έργα μεταφοράς στη Θράκη και στην Εύβοια.

Συνολικά, ο ΔΕΣΜΗΕ έχει δεσμευτεί ήδη για σύνδεση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 4.400 MW.

Ήδη αυτήν τη στιγμή υλοποιείται ένας αριθμός έργων που εξυπηρετούν την ένταξη ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων τα έργα ανάπτυξης συστήματος 400 KV στη Θράκη, που είναι σε τελικό στάδιο, η καλωδιακή σύνδεση Νέας Μάκρης - Εύβοιας, που είναι στo στάδιο συμβολαιοποίησης, το ΚΥΤ Αλιβερίου και η σύνδεσή του με τον κορμό 400 KV, το έργο σύνδεσης των Κυκλάδων που είναι σε φάση διακήρυξης και τα έργα ανάπτυξης 400 KV στην Πελοπόννησο, που είναι στο στάδιο της αδειοδότησης.

Σήμερα το υψηλότερο αιολικό δυναμικό με χαρακτηριστικά κορεσμού εντοπίζεται στην Εύβοια, στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, καθώς και στην Πελοπόννησο, ενώ, αντίθετα, μεγαλύτερα περιθώρια απορρόφησης αιολικής ισχύος εμφανίζει η Νότια Στερεά Ελλάδα.

Ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνει ότι η μεγάλη αιολική διείσδυση απαιτεί την αύξηση του ποσοστού ευέλικτων μονάδων στο σύστημα και τονίζει την ανάγκη σημαντικών νέων υποδομών για την εποπτεία και τον έλεγχο των αιολικών πάρκων.

Ενίσχυση του νότιου συστήματος

Κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού διασυνδεδεμένου συστήματος θεωρείται η μεγάλη συγκέντρωση σταθμών παραγωγής στο βόρειο τμήμα της χώρας, όταν το κύριο κέντρο κατανάλωσης βρίσκεται στον Νότο. Η γεωγραφική αυτή ανισορροπία είχε ως αποτέλεσμα στο παρελθόν να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα τάσεων.

Με την ένταξη νέων μονάδων φέτος στο σύστημα διατυπώνεται η εκτίμηση από τον ΔΕΣΜΗΕ ότι θα διαφοροποιηθεί σημαντικά αυτή η ανισορροπία, ώστε να συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του νότιου συστήματος.

Οι νέες μονάδες που πρόκειται να ενταχθούν φέτος είναι της Θίσβης (Elpedison Ενεργειακή), ισχύος 421,6 MW, της Ήρων ΙΙ (ΓΕΚΤέρνα και Gaz de France - Suez) ισχύος 435 MW και του Αγίου Νικολάου (Endesa Hellas) ισχύος 412 MW. Για τις μονάδες αυτές έχουν υπογραφεί ήδη Συμβάσεις Σύνδεσης. Επίσης, σε δοκιμαστική λειτουργία βρίσκεται και η μονάδα συμπαραγωγής της Endesa Hellas, 334 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v