Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Φταίει το σπάταλο κράτος

Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται επίσης στο ότι το κράτος δεν σεβάστηκε τους όποιους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων, σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

Παπανδρέου: Φταίει το σπάταλο κράτος
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται επίσης στο ότι η εξουσία και το κράτος δεν σεβάστηκαν και κατασπατάλησαν τους όποιους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων, σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

Αναλυτικά όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας οφείλεται επίσης στο ότι η εξουσία και το κράτος δεν σεβάστηκαν και κατασπατάλησαν τους όποιους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων.

"Και εδώ φαινόμενα αδιαφάνειας παντού: απίθανες υπερτιμολογήσεις, κομματικές αχρείαστες προσλήψεις, μίζες, διαφθορά, αυθαίρετες και εν κρυπτώ αποφάσεις με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, κοκ… "

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Brookings, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε στον Ελληνικό τύπο, «εάν ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας ήταν τόσο καθαρός και διαφανής όσο εκείνος της Σουηδίας ή της Ολλανδίας, η χώρα θα εμφάνιζε δημοσιονομικά πλεονάσματα κατά την τελευταία δεκαετία, αποφεύγοντας τη σημερινή κρίση.

Εάν η Ελλάδα έλεγχε καλύτερα τη διαφθορά –όχι στα στάνταρ της Σουηδίας, αλλά έστω και στο επίπεδο της Ισπανίας- θα είχε μικρότερο έλλειμμα, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η διαφθορά μας κοστίζει κάθε χρόνο όσο το 8% του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Νομίζω πως είναι σε όλους μας κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση μας οδηγεί σε αδιέξοδο.
Είναι μια τραγωδία που αγωνιζόμαστε να σταματήσει.

Όσο κι αν κόβουμε δαπάνες, όσο και αν προσπαθούμε να ανατάξουμε την οικονομία μας, όσο και αν κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε χαμηλότοκο δανεισμό, οι προσπάθειές μας όσο υπάρχει αυτή η μαύρη τρύπα της διαφθοράς, είτε θα πηγαίνουν στράφι, είτε θα έχουν πολύ λιγότερα αποτελέσματα από εκείνα που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, αν είχαμε λύσει το πρόβλημα.

**Το αρχείο από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας
στις 19/04/2010 επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v