Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ελλείμματα φέρνουν αλλαγές στις συγκοινωνίες

Τα μεγάλα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΟΑΣΑ και τα οποία για την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασαν τα 310 εκατ. ευρώ καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τα ελλείμματα φέρνουν αλλαγές στις συγκοινωνίες
Τα μεγάλα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, και τα οποία για την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασαν τα 310 εκατομμύρια ευρώ καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση του ΟΑΣΑ, η οποία υπό τον συγκοινωνιολόγο κ. Δημητρίου ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μία κρίσιμη για τον Οργανισμό περίοδο κατά την οποία ο δραστικός περιορισμός των ελλειμμάτων είναι μονόδρομος.

Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν εξαιρετικά ελλειμματική λειτουργία και αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία που αφορούν το έτος 2009 οπότε και τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων που εποπτεύει ο ΟΑΣΑ (ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ) εμφανίζονται αυξημένα σε ποσοστό 8% εν συγκρίσει με το έτος 2008.

Το πλέον σοβαρό πρόβλημα καταγράφει η εταιρεία ΕΘΕΛ, που διαχειρίζεται τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, καθώς παρά την βελτίωση σε ποσοστό 7% που πέτυχε το 2009 έναντι των στόχων είχε θέσει, εν τούτοις το λειτουργικό έλλειμμά της διαμορφώθηκε στα 221,6 εκατομμύρια ευρώ και ήταν αυξημένο κατά περίπου 3% έναντι του προηγούμενο έτους.

Το γεγονός ότι η εταιρεία πέτυχε μικρότερο έλλειμμα έναντι του αρχικώς προϋπολογιζόμενου ουδόλως μειώνει το πρόβλημα αφού η λειτουργία της είναι εξαιρετικά ζημιογόνα.

Υπερωρίες και υπερεργασία κοστίζουν ακριβά στον ΗΣΑΠ

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτον ΗΣΑΠ την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε λειτουργικό έλλειμμα ύψους 44,8 εκατ. ευρώ έναντι 40,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ήταν αυξημένο δηλαδή κατά 11,26% σε σχέση με το 2008. Η αύξηση του λειτουργικού ελλείμματος του ΗΣΑΠ ήταν το αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους μισθοδοσίας που έχει η εταιρεία οι εργαζόμενοι της οποίας πληρώνονται σημαντικά ποσά για υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση κατά τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό).

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετώπισε όλη την προηγούμενη χρονιά ο ΗΣΑΠ λόγω των εκτεταμένων έργων στο δίκτυο του δεν φαίνεται να επηρέασαν τα έσοδά του από την επιβατική κίνηση αφού οι επιβάτες συνέχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους στο μέσο παρά τις δυσκολίες στην μετακίνηση.

Σε ότι αφορά την εταιρεία ΗΛΠΑΠ η οποία διαχειρίζεται τα τρόλεϊ της πρωτεύουσας για το έτος 2009 το λειτουργικό έλλειμμά της ανήλθε στα 41 εκατ. ευρώ έναντι 36,1 εκατ. ευρώ το 2008, ωστόσο οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για μεγαλύτερη αύξηση.

Βελτιωμένες επιδόσεις πέτυχε η ίδια η εταιρεία του ΟΑΣΑ, που όμως δεν εκτελεί συγκοινωνιακό έργο, η οποία την προηγούμενη χρονιά εμφάνισε λειτουργικό έλλειμμα 4,3 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 44,5% του αρχικού προϋπολογισμού.

Η αύξηση των ελλειμμάτων στις αστικές συγκοινωνίες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτή δεν προέρχεται από την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές αφού αυτό το κόστος έχει καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η επιβατική κίνηση βαίνει μειούμενη σε λεωφορεία και τρόλεϊ ενώ αντίθετα αυξάνεται σε Μετρό και ΗΣΑΠ τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι άμεσα θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις με στόχο την περιστολή του κόστους λειτουργίας και την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων ώστε οι συγκοινωνίες της πρωτεύουσας να σταματήσουν να είναι «μαύρη» τρύπα με ελλείμματα της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως, όπως είχε αναφέρει προσφάτως ο υπουργός κ. Ρέππας.

Η μείωση του κόστους περνάει από τις συγχωνεύσεις

Στο πλαίσιο αυτό το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πρόκειται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις μεταξύ των φορέων αστικών συγκοινωνιών με τον ΗΣΑΠ και την ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας) να συγκροτούν ένα νέο σχήμα. Οι δύο εταιρίες θα έχουν κοινό διοικητικό συμβούλιο προϋπόθεση που κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη κοινή λειτουργία της αλλά και λόγους μείωσης του κόστους.

Αντίστοιχη πορεία αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν η ΕΘΕΛ και ο ΗΛΠΑΠ. Η αλλαγές στη διοικητική δομή των συγκοινωνιακών φορέων στοχεύουν εκτός των άλλων και στην προώθηση ενός νέου συγκοινωνιακού μοντέλου το οποίο θα αναπτύσσεται με επίκεντρο τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα υπόλοιπα μέσα θα έχουν τροφοδοτικό ρόλο.

Πέραν της καλύτερης εξυπηρέτησης για το επιβατικό κοινό υπολογίζεται ότι με μια τέτοια κίνηση ο ΟΑΣΑ θα έχει και την δυνατότητα να επεκτείνει την περιοχή ευθύνης του αφού θα «απελευθερωθούν» λεωφορεία και τρόλεϊ από περιοχές που εξυπηρετούνται με μετρό, ηλεκτρικό ή τραμ και τα οποία θα μπορούν να κατευθυνθούν σε νέες περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός του συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v