Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα βόμβα Κομισιόν για την Ελλάδα

Στο στόχαστρο των επιτηρητών της ευρωζώνης επίσημα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τι λέει η εμπιστευτική έκθεση Αλμούνια, τι ζητάει η Κομισιόν. Επισπεύδονται οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Νέα βόμβα Κομισιόν για την Ελλάδα
Διευρύνεται με απόφαση των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. η παρακολούθηση των οικονομιών της ευρωζώνης όσον αφορά όχι μόνο στη δημοσιονομική κατάσταση αλλά και στις μακροοικονομικές εξελίξεις και στο μέγεθος της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας.

Πρόκειται για απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που πέρασε στα ψιλά γράμματα λόγω των αποφάσεων για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Ενδιαφέρει όμως άμεσα τη χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση είναι πλέον υποχρεωμένη να επισπεύσει τον άξονα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, στον τομέα της υγείας μέσω σημαντικής συρρίκνωσης των δαπανών του Δημοσίου και, το κυριότερο, στις συνθήκες εργασίας.

Βάσει της παραγράφου 6 (α) των συμπερασμάτων, και με πρόφαση την καλύτερη εφαρμογή της νέας στρατηγικής της Λισαβόνας: «Οι μακροοικονομικές και διαρθρωτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στην ανταγωνιστικότητα θα εξετάζονται ταυτόχρονα, μαζί με την αξιολόγηση της εν γένει δημοσιονομικής σταθερότητας, βάσει στοιχείων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συστημικού κινδύνου».

Η επικύρωση από τους ηγέτες της Ε.Ε. έγινε έπειτα από σύσταση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup του Μαρτίου. Πλέον η επιβολή μέτρων σε χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση θα γίνεται με γνώμονα και το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που παρουσίασε στο Eurogroup του Ιανουαρίου ο τότε επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια (τώρα έχει το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού), «υπάρχουν έντονες ανισορροπίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία που λόγω της ραγδαίας μείωσης της ανταγωνιστικότητάς τους ενδέχεται να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ».

Το συγκεκριμένο πόρισμα δημοσίευσε μάλιστα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» για να εισπράξει την αντίδραση της εκπροσώπου του κ. Χ. Αλμούνια.

Παρά τις αντιδράσει, όμως, η έκθεση κατατέθηκε προς συζήτηση στο Eurogroup του Φεβρουαρίου και σε εκείνο του Μαρτίου, μαζί με την πρόταση Αλμούνια η Κομισιόν να έχει πλέον το δικαίωμα να ζητάει μέτρα και βάσει της ανταγωνιστικότητας.

Όπως αναφέρει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν στο euro2day, για την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει ότι:

- Η σταθερή αυξημένη διαφορά στον πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης επιδείνωσε τα τελευταία χρόνια την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, με αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
- Το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών παραμένει εξαιρετικά υψηλό.
- Δεν προχώρησαν τα απαραίτητα έργα και οι μεταρρυθμίσεις για να κρατηθεί η αναπτυξιακή ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
- Υπάρχουν χρόνιες διαρθρωτικές δυσλειτουργίες στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων που πλήττουν την παραγωγικότητα.

Επισήμως η Κομισιόν θα ζητήσει την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα στην αξιολόγηση του Μαΐου. Η τρόικα όμως των ελεγκτών της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που επισκέφθηκε τη χώρα μας έχει ήδη ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για τα «εδώ και τώρα» μέτρα που χρειάζονται στους τομείς αυτούς. Ο στόχος ένας: η μείωση του εργασιακού κόστους.

Ήδη η κυβέρνηση σπρώχνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θεωρείται πολιτικά πιο ανώδυνη μεταρρύθμιση, όμως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την αναγκάζουν να προχωρήσει αμέσως και στα πιο επώδυνα μέτρα. Με βάση τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν ζητάει:

- Τη διαφοροποίηση του ορίου του 2% (ίσως και την άρση του) στις απολύσεις με συνδυασμένα κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης μέσω τετραημέρου, ευέλικτων ωραρίων και απασχόληση χωρίς ασφάλιση για τους νέους όπου παρατηρείται υψηλή ανεργία. Μάλιστα η Κομισιόν σχεδιάζει να συγχρηματοδοτήσει σχετικά προγράμματα.

- Περαιτέρω «ρυθμίσεις» (περικοπές) στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και επέκτασή τους και στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα να συνδεθούν οι αποδοχές με την παραγωγικότητα.

- Εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να αξιοποιούνται αποτελεσματικά τα κονδύλια από την Ε.Ε.

- Μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε επίσημη απασχόληση και ανάλογες ρυθμίσεις για τους μερικώς απασχολουμένους, «ενοικιαζόμενους» εργαζομένους κ.λπ.

- Άρση της μονιμότητας και περικοπή όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου βασικού μισθού.

- Με νομοθετική ρύθμιση να αλλάξουν οι όροι για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Περικοπή υπερωριών και αντικατάστασή τους με ρεπό στα οποία ο εργαζόμενος μπορεί να παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Το ίδιο να συμβεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 104 (9) της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στο οποίο υπάγεται πλέον η χώρα μας, το Eurogroup και η Κομισιόν έχουν το δικαίωμα να μας επιβάλουν πλέον συγκεκριμένα μέτρα.

Σε περίπτωση δηλαδή που μέχρι τα μέσα Μαΐου η Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, θα υποβάλει σχετική έκθεση στους 16 υπουργούς Οικονομίας, που με τη σειρά τους θα μας ζητήσουν να υιοθετήσουμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα αποφασίσουν οι ίδιοι χωρίς την παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v