Κατσέλη: Πρωτοβουλίες για εξαγωγικές επιχειρήσεις

Τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης παρουσίασε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, στο 15ο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών. Οι πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των προβλημάτων των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Κατσέλη: Πρωτοβουλίες για εξαγωγικές επιχειρήσεις
Τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης παρουσίασε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, στο 15ο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών.

Η κ. Κατσέλη παρουσίασε τα αναπτυξιακά εργαλεία της κυβέρνησης (ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ κ.α.) καθώς και τις ενέργειες που προωθεί το υπουργείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Όπως τόνισε, αυτές είναι:

Πρώτον, η λειτουργία στο Υπουργείο περίπου από διετίας Ελληνικής Βάσης Δεδομένων για την Πρόσβαση στην Αγορά, στην οποία καταχωρούνται όλα τα εμπόδια που συναντούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις αγορές των τρίτων χωρών. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται, διαβιβάζονται στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μέσω των μηχανισμών της αναλαμβάνει δράση για την εξάλειψή των εμποδίων.

Δεύτερον, η εκπόνηση από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΟΙΑΝ, μελέτης των επιπτώσεων στις ελληνικές εξαγωγές από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πρόσβαση στην αγορά μη αγροτικών προϊόντων (Non-Agricultural Market Access-NAMA), στο πλαίσιο των πολυμερών διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τρίτον, η θέσπιση Μόνιμης Επιτροπής Διευκόλυνσης και Απλούστευσης των Διαδικασιών του Εξωτερικού Εμπορίου με την ονομασία Hellenic Trade Pro (HTPRO), η οποία στοχεύει στον προσδιορισμό και στην εξάλειψη των εμποδίων στις διαδικασίες του διεθνούς εμπορίου. Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη διεθνή της διασύνδεση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα, περάτωσε ειδική έρευνα για τη διευκόλυνση του εμπορίου προς φορείς και επιχειρήσεις και σχεδίασε δικτυακό τόπο για την ενημέρωση των επιχειρήσεων.

Τέταρτον, η ολοκλήρωση της Μηχανοργάνωσης του Γενικού Μητρώου Εξαγωγέων με την εγκατάσταση του προβλεπόμενου μηχανολογικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού. Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία και σ’ αυτό ενσωματώνονται σταδιακά όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Πέμπτον, η παράταση της λειτουργίας του Γραφείου Προώθησης Επενδύσεων & Τεχνολογίας των Αθηνών (ΙΤΡΟ) του UNIDO έως το τέλος του 2011,, σκοπός του οποίου είναι να συμβάλει στην επέκταση των επενδυτικών δραστηριοτήτων και στη μεταφορά τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Έκτον, η ολοκλήρωση το 2009, του 3-ετούς Προγράμματος Διμερούς Κρατικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, για την ανάπτυξη δικτύου χρηματιστηρίων και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας Κεφαλαιαγορών στην περιοχή Ν-Α Ευρώπης & Μεσογείου και ειδικότερα στις χώρες: Σερβία, Αλβανία, Βοσνία–Ερζεγοβίνη, Π.Γ.Δ.Μ., Αίγυπτο και Ιορδανία.

Έβδομον, η υλοποίηση το 2009, δέκα Προγραμμάτων Διμερούς Κρατικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, έπειτα από τη συμμετοχή της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου μας, σε σχετική Προκήρυξη του Υπουργείου Εξωτερικών το 2007, και την ανάθεση της υλοποίησης των Προγραμμάτων σε αναδόχους, όπως το Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΚΕΤΕ), το Εκπαιδευτικό και Συνεδριακό Κέντρο της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (Atexcelixi), η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και ο ΟΠΕ.
 
Όγδοον, η διοργάνωση ημερίδας από το Υπουργείο μας εντός του Α΄ 6μηνου 2010, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με σκοπό την ενημέρωση ελληνικών επιχειρήσεων για επιχειρηματικές ευκαιρίες και διαδικασίες προμηθειών για χρηματοδοτούμενα έργα από την EBRD σε περιοχές Ελληνικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία.

Ένατον, αξιοποιώντας τη συμμετοχή της χώρας μας στην Τράπεζα του Συμβουλίου Ανάπτυξης της Ευρώπης (CEB), διερευνούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες με ευνοϊκούς όρους έργων κοινωνικού χαρακτήρα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, κλπ. Για το σκοπό αυτό, συνδιοργανώνουμε με την Τράπεζα σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του Υπουργείου μας, δημόσιους φορείς, Υπηρεσίες Διαχείρισης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με σκοπό να εντοπίσουμε δυνατότητες συνεργασίας.

Τέλος, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), υλοποιείται η Συμφωνία μεταξύ ΥΠΟΙΟ και UNDP, για το Πρόγραμμα Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων Ευξείνου Πόντου. Το τριετές Πρόγραμμα (2007-2010) επικεντρώνεται στην στήριξη του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα των ΜΜΕ. Η Ελλάδα συμμετέχει στο Πρόγραμμα αυτό με το ποσό των €500.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v