Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι από βιοτεχνικές επιχειρήσεις Αθήνας

Με «απολύσεις» προσπαθούν να ξορκίσουν την οικονομική κρίση οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Αθήνας καθώς πέρυσι μία στις 4 προχώρησε σε μείωση του προσωπικού της. Μια στις τέσσερις φοβάται "λουκέτο".

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Καμπανάκι από βιοτεχνικές επιχειρήσεις Αθήνας
Με «απολύσεις» προσπαθούν να ξορκίσουν την οικονομική κρίση οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Αθήνας καθώς πέρυσι μία στις 4 προχώρησε σε μείωση του προσωπικού της ενώ την ίδια ώρα μία στις τρεις «είδε» τις πωλήσεις της να καταγράφουν μείωση.

Εξίσου απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις των βιοτεχνικών επιχειρήσεων της Αθήνας και για τη φετινή χρονιά αφού η καθυστέρηση πληρωμής από τους πελάτες τους αναδεικνύεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η Marc για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας σε μέλη του ΒΕΑ και παρουσιάστηκε πριν από λίγο.

Συγκεκριμένα 4 στις 10 επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΑ, κυρίως από τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης, των οικοδομικών δραστηριοτήτων και των συνεργείων αυτοκινήτων εκτιμά ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και να αναγκαστεί να βάλει λουκέτο.


Την ίδια ώρα και με το φόβο ότι θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρηματιών που δήλωσαν στην έρευνα ότι είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό ακόμη και αν οι όροι οι δυσμενέστεροι απ’ ότι στο παρελθόν.

Αγκάθι στην εύρυθμη λειτουργία τους πέραν από την κρίση και την πτώση της κατανάλωσης, αποτελεί η αύξηση της καθυστέρησης πληρωμής από τους πελάτες με 7 στους 10 που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα να έχει δηλώσει ότι εισπράττει τις οφειλές σε 3-4 μήνες
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin.

Την ίδια ώρα σοβαρούς τριγμούς προκαλεί και η μείωση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις του κλάδου αφού ήδη πέρυσι μία στις 4 αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της κατά τουλάχιστον ένα άτομο με αποτέλεσμα στο σύνολο να χαθούν 25.000 θέσεις εργασίας. Ακόμη πιο «μαύρα» είναι τα πράγματα για τη φετινή χρονιά αφού 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πλέον ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους το επόμενο διάστημα.

Στον αντίποδα πάντως βρίσκονται και οι αισιόδοξοι, 4 στους 10, οι οποίοι βλέπουν φως στο τούνελ μέσα στην επόμενη διετία – τριετία αν και η πλειοψηφία πιστεύει ότι η «άσπρη μέρα» θα αργήσει. Μέχρι τότε και προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους οι επιχειρηματίες μέλη του ΒΕΑ και συγκεκριμένα ποσοστό 35% απάντησε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα αναγκαστεί να στραφεί στον τραπεζικό δανεισμό με το 44% αυτού του ποσοστού να δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να το πληρώσει ακόμη και ακριβότερα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι απ’ αυτές που σκέφτονται το ενδεχόμενο να προσφύγουν στις τράπεζες για χρηματοδότηση ποσοστό 44% θα ζητούσε περί τα 30.000 ευρώ.

Εκτός όμως όλων των άλλων προβλημάτων ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του Επιμελητηρίου είναι και η κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών για 4 στους 10 ενώ, 2 στις 10 αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα ενοίκια και λογαριασμού ΔΕΚΟ, 3 στους 10 τους μισθούς του προσωπικού τους ενώ ποσοστό 35% δήλωσε ότι καθυστερεί τις πληρωμένες προς του προμηθευτές του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v