Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. και η ελληνική κρίση

Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα μοιάζει να είναι το σημείο-σταθμός για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ποιες οι εναλλακτικές λύσεις, οι αντιδράσεις και η βαρύτητα του ΔΝΤ. Τι προτείνει ο κ. El-Erian της Pimco.

Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. και η ελληνική κρίση
Η Ελλάδα ουσιαστικά δίνει τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην Ε.Ε. για να αποφασίσει κατά πόσον θα της προσφέρει βοήθεια ή όχι. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει ανάλυση του Reuters, η Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το "ντροπιαστικό" ενδεχόμενο η χώρα να στραφεί στο ΔΝΤ.

Όπως τονίζουν κορυφαίοι αναλυτές, ο παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις δεν είναι άλλος από τη Γερμανία. "Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης θα ρυθμίσει τις εξελίξεις. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις ούτε στη σύνοδο αρχηγών την επόμενη εβδομάδα για το όλο θέμα", υποστηρίζει η κ. Cinzia Alcidi, στέλεχος του think tank Centre for European Policy Studies.

Παράλληλα, η κ. Alcidi προσθέτει: "Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, σαφώς θα είναι μία αρνητική εξέλιξη για το ευρώ, ενώ θα ντροπιάσει και σε πολιτικό επίπεδο την Ε.Ε. Πρόκειται για την πρώτη πραγματική κρίση που αντιμετωπίζει το ευρώ
και θα ήταν πολύ αρνητικό εάν τελικώς οι Ευρωπαίοι δεν έβρισκαν έναν τρόπο να επιλύσουν το όλο θέμα".

Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο κ. Zsolt Davas, στέλεχος του think tank Bruegel. Συγκεκριμένα τονίζει: "Αρκετοί όταν δημιουργήθηκε το ευρώ υποστήριξαν ότι θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα κάποια στιγμή στο μέλλον. Εάν η Ελλάδα καλέσει το ΔΝΤ, τότε αυτοί οι άνθρωποι θα δηλώσουν ότι επιβεβαιώθηκαν".

- Οι ελληνικές πιέσεις
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Από τη στιγμή που το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας δεν φαίνεται να οδηγεί, προς το παρόν, σε μείωση των πιέσεων στα spreads των ελληνικών ομολόγων, η κυβέρνηση της Ελλάδας επιλέγει να ασκήσει πιέσεις στους ομολόγους της στην Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει το όλο θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών, στη σύνοδο κορυφής στις 25 - 26 Μαρτίου. Διπλωματικές, πάντως, πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε., κ. Herman Van Rompuy, δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμος το όλο ζήτημα να ενταχθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Την ίδια στιγμή οι αντιρρήσεις της Γερμανίας -λόγω τόσο "κωλυμάτων" που αφορούν στο Σύνταγμα της χώρας όσο και σαφών αντιρρήσεων από τους Γερμανούς πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουν κάποια άλλη χώρα- καθιστούν όλο και δυσκολότερη τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σε επίπεδο ηγετών.

- Οι εναλλακτικές λύσεις

Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι ότι η εναλλακτική λύση του ΔΝΤ οδηγεί σε ουσιαστικό διχασμό την Ε.Ε. Από τη μία πλευρά στέκονται οι Γερμανοί (συνεπικουρούμενοι από την Ιταλία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία), οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι η Ελλάδα να πάει στο ΔΝΤ. Από την άλλη βρίσκονται χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, που είναι εντελώς αντίθετες σε αυτό το ενδεχόμενο.

Όμως μία τέτοια κίνηση όχι μόνο θα πλήξει το γόητρο της Ένωσης αλλά ενδέχεται και να έχει και παραπάνω επιπλοκές. Όπως υποστηρίζουν κάποιοι οικονομολόγοι, το ΔΝΤ θα απαντήσει θετικά στην έκκληση, αλλά ενδέχεται να υποστηρίξει ότι δεν μπορεί μόνο του να αναλάβει το όλο θέμα και να ζητήσει στήριξη και από την Ε.Ε. Επομένως οι ηγέτες της Ένωσης θα ξαναβρεθούν αντιμέτωποι με το ίδιο δίλημμα και με τα ίδια προβλήματα.

"Τελικώς όλα είναι θέμα πολιτικής θέλησης", τονίζει η κ. Alcidi και προσθέτει πως "εάν, όμως, αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική θέληση τότε αναπόφευκτα το μόνο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να πάει στο ΔΝΤ".

- El-Erian: Αφήστε την Ελλάδα να πάει στο ΔΝΤ

Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Pimco (Pacific Investment Management Co.), ενός εκ των μεγαλύτερων traders ομολόγων, κ. Mohamed El-Erian, με παρέμβασή του προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι τακτικής (chicken play) και να ξεκαθαρίσουν την όλη υπόθεση και μάλιστα σύντομα.

Κατά τον κ. El-Erian, μοναδική επιλογή μοιάζει να είναι το ΔΝΤ, αλλά προσθέτει ότι η όλη διαδικασία θα είναι αργή και γεμάτη εμπόδια. "Τελικώς το ΔΝΤ θα είναι αυτό που θα αναλάβει το όλο θέμα. Όμως, δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία. Τα γεγονότα δεν θα συμβούν με ταχύτητα. Πάντως, καλό θα είναι να μην υποτιμούμε το παιχνίδι τακτικής μεταξύ της Ε.Ε., της Ελλάδας και του ΔΝΤ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v