Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριαρχία των «μεγάλων» στα σούπερ μάρκετ

Tους παραδοσιακούς «παίκτες» του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και όχι τους hard discounters, όπως θα αναμενόταν, έχει... ευνοήσει, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, η οικονομική κρίση.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Κυριαρχία των «μεγάλων» στα σούπερ μάρκετ
Tους παραδοσιακούς «παίκτες» του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και όχι τους hard discounters, όπως θα αναμενόταν, έχει... ευνοήσει, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, η οικονομική κρίση.

Ήδη σε λιγότερο από δύο χρόνια ο χώρος των hard discounters εντός των ελληνικών τειχών μετρά δύο ηχηρές αποχωρήσεις -της Plus Hellas και της Dia Hellas-, ενώ και οι δύο εναπομείναντες, η Aldi και η Lidl, φαίνεται πως δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν τους στόχους τους, παρότι μάλιστα οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Η Aldi (έχει πάει πίσω το επενδυτικό της πρόγραμμα) και η Lidl περνούν δύσκολες στιγμές αφού μάλλον δεν έχουν καταφέρει να κεφαλαιοποιήσουν προς όφελός τους αυτήν την τάση όσο υπολογιζόταν.

Αντιθέτως, οι παραδοσιακοί του χώρου, με την «αρωγή» και των προσφορών από τη βιομηχανία (εκπτωτικά κουπόνια, προσφορές, μειώσεις τιμών), έχουν κατορθώσει να κρατήσουν τους πελάτες τους και να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν τόσο το μερίδιό τους στο σύνολο της αγοράς όσο και τον τζίρο και την κερδοφορία τους.

Μία εξ αυτών, μάλιστα, η αλυσίδα Σκλαβενίτης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει βγει από το κλεινόν άστυ, έχει πετύχει εντυπωσιακή ανάπτυξη στα μεγέθη της
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Πέρυσι μόνο ο τζίρος της ξεπέρασε το 1,16 δισ. ευρώ από 1,088 δισ. ευρώ το 2008. Πέρα όμως από την πορεία των πωλήσεών της, την περασμένη χρονιά η αλυσίδα φαίνεται πως σημείωσε ακόμα καλύτερη πορεία στην κερδοφορία της.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία εξαμήνου (δημοσιεύτηκαν στις 18/11/09) τόσο τα κέρδη προ φόρων της όσο και τα κέρδη μετά από φόρους ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχε παρουσιάσει στο σύνολο του 2008.

Συγκεκριμένα, το περυσινό εξάμηνο τα κέρδη προ φόρων της ανήλθαν σε 17,379 εκατ. ευρώ (στο σύνολο του 2008 ήταν 15,967 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 12,584 εκατ. ευρώ, όταν συνολικά το 2008 είχαν αγγίξει τα 10,761 εκατ. ευρώ.

--- Με «όπλο» τις εξαγορές

Στο ξεκαθάρισμα του τοπίου στην αγορά βοηθούν και οι εξαγορές στις οποίες έχουν προχωρήσει την τελευταία διετία αρκετοί παραδοσιακοί λιανέμποροι, τα προγράμματα μείωσης τιμών που «τρέχουν» σχεδόν όλες, η ενίσχυση της θέσης τους στο κομμάτι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αλλά και τα προγράμματα περιορισμού του κόστους.

Βέβαια, κομβικό ρόλο στη διατήρηση των κεκτημένων τους έχουν διαδραματίσει πρωτίστως οι εξαγορές που έχουν πραγματοποιήσει και οι οποίες τους προσέδωσαν «μέγεθος» και τους άνοιξαν τον δρόμο σε γεωγραφικές περιοχές όπου είτε δεν είχαν παρουσία είτε αυτή θεωρούνταν περιορισμένη.

Επί της ουσίας, στο ξεκαθάρισμα του τοπίου στην αγορά βοήθησαν η απόκτηση του δικτύου της Plus Hellas από την ΑΒ Βασιλόπουλος και η ανακοίνωση της απορρόφησης της Dia Hellas από την Carrefour Μαρινόπουλος πριν από λίγες ημέρες. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, τόσο η ΑΒ Βασιλόπουλος όσο και η Carrefour Μαρινόπουλος, λειτουργώντας σαν λευκοί ιππότες, πέτυχαν εν μια νυκτί να αυξήσουν το μερίδιο, τον τζίρο και το δίκτυό τους. Και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα σταματήσουν εδώ.

* Ήδη η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει καταστήσει σαφές πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση ευκαιριών που θα της επιτρέψουν να επεκτείνει περισσότερο το δίκτυό της στην ελληνική επικράτεια.
 
Την ίδια ώρα τον τελευταίο χρόνο αύξησε κατά 2,2% μονάδες το μερίδιο αγοράς της, το οποίο σήμερα υπερβαίνει το 16,5%, ενώ ανάλογη πορεία έχει ακολουθήσει και το μερίδιο που κατέχει στο κομμάτι των private labels (P.L.), το οποίο φτάνει στο 16,6%.
 
Για τη φετινή χρονιά το πλάνο ανάπτυξης της αλυσίδας προβλέπει τη λειτουργία 13 - 18 νέων καταστημάτων όπως και το rebranding του concept Lion Food, το οποίο θα μετονομαστεί σε Red. Αυτό το brand το χρησιμοποιεί ήδη ο βελγικός όμιλος Delhaize για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος πέρυσι πέτυχε διψήφια ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεών της για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, το 2009 σημείωσε πωλήσεις 1,471 δισ. ευρώ ενισχυμένες κατά 10,2% σε σχέση με το 2008, ενώ κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2009 τα έσοδα ανήλθαν σε 408 εκατ. ευρώ, 7,9% υψηλότερα εν συγκρίσει με το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

* Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος πρόσφατα ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με την Carrefour για την ανάπτυξη στα Βαλκάνια αλλά και την ενσωμάτωση της Dia Hellas στην Carrefour Μαρινόπουλος. Μόνο από τον «γάμο» με την Dia Hellas ο όμιλος προσθέτει στο δίκτυο των καταστημάτων του τα 381 Dia που υπάρχουν στην Ελλάδα και τζίρο 400 εκατ. ευρώ, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο τη θέση του.

Επιπλέον, μέσω της επέκτασής του στις γειτονικές χώρες θα επιδιώξει να καταστεί βασικός «παίκτης» στα Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Ειδικότερα, η συμφωνία για την Dia προβλέπει τη μετατροπή του δικτύου της σε σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Carrefour Μαρινόπουλος ή σε καταστήματα ευκολίας (convenience stores) με την επωνυμία Carrefour Express.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει την ενσωμάτωση της εταιρείας Dia Hellas (κατά 80% της Carrefour S.A. και σε ποσοστό 20% του ομίλου Μαρινόπουλος) στην κοινή τους επιχείρηση Carrefour Μαρινόπουλος, η οποία σήμερα διαθέτει 35 υπερμάρκετ, 219 σούπερ μάρκετ και 284 καταστήματα ευκολίας (convenience stores), με ετήσιο τζίρο (2009) 2,419 δισ. ευρώ.
 
Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο όμιλος Carrefour στην ελληνική αγορά (συμπεριλαμβάνεται και η Dia Hellas) στο σύνολο της περασμένης χρήσης παρουσίασε μείωση στις πωλήσεις του κατά 3,4% και σε ποσοστό 2,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009. Αποτέλεσμα αυτής της κάμψης ήταν και το γεγονός ότι οι πωλήσεις της Carrefour στην Ελλάδα πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 2,836 δισ. ευρώ από 2,934 δισ. ευρώ στη χρήση του 2008.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ P.L. ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Ενα στα πέντε προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές είναι ιδιωτικής ετικέτας (private label - P.L.), αγγίζοντας σε ποσοστό το 20% στο σύνολο της αγοράς βασικών καταναλωτικών αγαθών σύμφωνα με μετρήσεις, ενώ σε ορισμένες επιμέρους κατηγορίες υπερβαίνει ακόμη και το 60%.

Συγκεκριμένα, στο ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας έχει μερίδιο 17,3% από 12,1% το 2006, τα παγωτά από 16,6% βρίσκονται στο 20%, οι χυμοί από 5,9% το 2006 στο 7,9% το 2009, ενώ αύξηση γνωρίζουν ακόμη και κατηγορίες όπως τα αναψυκτικά, όπου τα επώνυμα προϊόντα φέρουν από τα πλέον γνωστά σήματα παγκοσμίως.

Στην κατηγορία των χαρτικών, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παρουσιάζονται σχεδόν ηγέτες της αγοράς: στο χαρτί κουζίνας το μερίδιο είναι 51,2% (από 36,9% το 2006) και στο χαρτί υγείας βρίσκεται στο 37,2% (από 28,5% το 2006).

* Αναδημοσίευση από το 623ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 26 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v