Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο βαρίδι για την αγορά η αύξηση τιμής καυσίμων

Aλυσιδωτές ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων φέρνει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, που έχει γίνει ήδη αισθητή στους καταναλωτές από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και πέρασε στην αγορά.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νέο βαρίδι για την αγορά η αύξηση τιμής καυσίμων

Aλυσιδωτές ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων φέρνει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, που έχει γίνει ήδη αισθητή στους καταναλωτές από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και πέρασε στην αγορά.

Το ενδεχόμενο μετακύλισής της σε πολλά είδη, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, μόνο από την αύξηση στη βενζίνη η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι σημαντική και άμεση, ενώ ο φόβος για ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, βιομηχανικά ή γεωργικά, είναι ορατός.

Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες ότι η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει ασφυξία στην αγορά, η οποία εδώ και έναν χρόνο δεν διάγει και την καλύτερη περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη οι εταιρείες μεταφορών συγκαλούν αυτές τις μέρες συσκέψεις ώστε να καθορίσουν τα νέα τιμολόγιά τους με τιμές «φυσικά» αυξημένες σε σχέση με αυτές που έδιναν μία μέρα πριν από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Πάντως, ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, κ. Δημήτρης Μακρυβέλιος, αναφερόμενος στο πετρέλαιο κίνησης σημειώνει πως η επιβάρυνση είναι 6 λεπτά το λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης τονίζει ότι η τιμή για τους καταναλωτές θα παραμείνει η ίδια, ενώ η επιβάρυνση η οποία θα αγγίξει τα 6 λεπτά το λίτρο θα επιστρέφεται μέσω του συστήματος Ήφαιστος στους πρατηριούχους.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η αύξηση αυτή θα έχει άμεση επίπτωση και στην εν λόγω αγορά, καθώς δεν αποκλείεται ο τζίρος να μειωθεί κατά 15% από 9% που είναι σήμερα, εξέλιξη η οποία θα σημάνει και λουκέτο σε αρκετά πρατήρια υγρών καυσίμων.

--- «Ό,τι χειρότερο»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Δημήτρη Κορκίδη, η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα μέσα στον χειμώνα και σε περίοδο ύφεσης είναι ό,τι χειρότερο για την αγορά και τους καταναλωτές.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η συνομοσπονδία είναι αντίθετη σε αυτήν και θεωρεί ότι τα προσδοκώμενα έσοδα θα φέρουν αντίστοιχη επιβάρυνση στους καταναλωτές, οι οποίοι, όπως επισημαίνει, έχοντας φοβηθεί από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση αλλά και από αυτά που έρχονται και τις επιπτώσεις τις οποίες θα έχουν για την τσέπη τους, έχουν κάνει στάση αγορών.

Είναι ενδεικτικό πως η αγορά παρά τις εκπτώσεις δεν έχει ζεσταθεί. Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο ίδιος στον «Μ», σε σχέση με πέρυσι καταγράφει πτώση του τζίρου άνω του 15%.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2010, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2009, παρουσίασε μείωση 0,7%, έναντι κάμψης 0,5% που σημειώθηκε στην αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο και με το τέλος των εκπτώσεων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά.

* Αναδημοσίευση από το 621ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 12 - 16 Φεβρουαρίου 2010.

 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v