Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "κίνδυνο" ο διαγωνισμός για το handling

Προϋποθέσεις ανατροπής του εν εξελίξει διαγωνισμού του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στα 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας δημιουργεί εισήγηση του ΣτΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σε κίνδυνο ο διαγωνισμός για το handling
Προϋποθέσεις ανατροπής του εν εξελίξει διαγωνισμού του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στα 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας δημιουργεί εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα η εισήγηση του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματικές τις διατάξεις που ορίζουν ότι σε μεγάλο αριθμό αεροδρομίων θα δραστηριοποιείται ένα και μόνο ανάδοχος. Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή των εταιρειών Goldair Air και Swissport, που ζήτησαν αλλαγή των όρων του διαγωνισμού που προβλέπουν την κατάταξη των αεροδρομίων σε 7 μεγάλες ομάδες οι οποίες χωρίζονται σε δύο μικρότερες υποομάδες αερολιμένων.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, τα αεροδρόμια χωρίζονται σε επτά ομάδες με επικεφαλής τους αερολιμένες: Χανίων Κω, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου και Σάμου στα οποία μπορούν να δραστηριοποιηθούν δύο handlers, ενώ σε κάθε ομάδα περιλαμβάνονται 3-4 μικρότερα αεροδρόμια σε υποομάδες, όπου προβλέπεται ότι θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης μόνον ένας φορέας.

Η εισήγηση του εν Δ? τμήματος του ΣτΕ θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση. Γεγονός είναι πάντως ότι οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν σκηνικό ανατροπής στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη αφού οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους εως τις 25 Φεβρουαρίου. Οι μεγάλες εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ωστόσο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την αλλαγή των όρων του.

Μονοπώλιο 53 ετών
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ο διαγωνισμός απελευθέρωσης του Handling επιχειρεί να βάλει τέλος στο μονοπώλιο της παροχής επίγειας εξυπηρέτησης των περιφερειακών αερολιμένων που κρατά εδώ και 53 ολόκληρα χρόνια.

Μάλιστα το μονοπώλιο αυτό έχει κριθεί ήδη αντισυνταγματικό επίσης από Δ' Τμήμα του ΣτΕ το οποίο, μετά από προσφυγή της Goldair, αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 35 του νόμου 3492/2006, που απαγορεύει σε ιδιώτες επιχειρηματίες την επίγεια εξυπηρέτηση των αεροσκαφών στα αεροδρόμια Χανίων, Σαντορίνης, Κω, Μυκόνου, Σάμου, Καβάλας και Μυτιλήνης.

Κατά την απόφαση ο αποκλεισμός ιδιωτών επιχειρηματιών είναι το επαχθέστερο μέτρο που μπορούσε να επιλέξει ο νομοθέτης, καθώς περιορίζει υπέρμετρα την οικονομική ελευθερία και την ελευθερία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας που προστατεύεται με το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Πολύπλοκη διαδικασία

Η αγορά της επίγειας εξυπηρέτησης που απελευθερώνεται με τον εν λόγω διαγωνισμό αποτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την πολύπλοκη διαγωνιστική διαδικασία τα αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε επτά ομάδες με επικεφαλής τα αεροδρόμια Χανίων, Κω, Ζακύνθου , Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου και Σάμου.

Σε κάθε ομάδα αεροδρομίων υπάρχουν δύο υποομάδες. Η κατάταξη των αεροδρομίων έγινε με στόχο να διασφαλιστεί ότι κανένα από τα μικρότερα αεροδρόμια, που παρουσιάζουν ελάχιστο ή καθόλου επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν θα μείνει χωρίς επίγεια εξυπηρέτηση.

Μετά την κατάθεση των προσφορών οι δύο φορείς που συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία στην κάθε ομάδα θα επιλεγούν προκειμένου να παράσχουν επίγεια εξυπηρέτηση στο επικεφαλής αεροδρόμιο.

Ο φορέας με την υψηλότερη βαθμολογία θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης και στα αεροδρόμια της υποομάδας 1 και ο δεύτερος και τα αεροδρόμια της υποομάδας 2. Να σημειωθεί ότι κάθε ομάδα αεροδρομίων είναι αντικείμενο ξεχωριστής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Για τα επτά επικεφαλής αεροδρόμια η βαθμολόγηση των υποψηφίων θα γίνει βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών της προσφοράς ενώ για μικρότερα αεροδρόμια η βαθμολογία των υποψηφίων θα προκύψει κατά 70% από τα ποιοτικά κριτήρια και κατά 30% από την οικονομική προσφορά.

Οι ανάδοχοι του διαγωνισμού θα αναλάβουν την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης για περίοδο εως επτά ετών.

Ποια αεροδρόμια συγκροτούν την κάθε ομάδα:

1η oμάδα: Χανιά

1η υποομάδα: Ικαρία, Ν. Αγχίαλος

2η υποομάδα: Καστοριά, Κοζάνη


2η ομάδα: Κως

1η υποομάδα: Αστυπάλαια, Καστελόριζο

2η υποομάδα: Νάξος, Σύρος


3η ομάδα: Ζάκυνθος

1η υποομάδα: Κεφαλονιά, Aραξος

2η υποομάδα: Aκτιο, Καλαμάτα


4η ομάδα: Σαντορίνη

1η υποομάδα: Αλεξανδρούπολη, Σκιάθος

2η υποομάδα: Μήλος, Σκύρος


5η ομάδα: Μυτιλήνη

1η υποομάδα: Χίος

2η υποομάδα: Κάλυμνος, Λέρος



6η ομάδα: Σάμος

1η υποομάδα 1: Κάρπαθος, Ιωάννινα

2η υποομάδα: Λήμνος, Κύθηρα



7η ομάδα: Μύκονος

1η υποομάδα: Καβάλα, Σητεία

2η υποομάδα: Πάρος, Κάσος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v