S&P: Αιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας σε "ΒΒΒ+"

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η  S&P τα μέτρα της κυβέρνησης γι αυτό και προχώρησε αιφνιδιαστικά σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε "BBB+". Τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών.

S&P: Αιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒΒ+
Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η S&P τα μέτρα της κυβέρνησης γι αυτό και προχώρησε αιφνιδιαστικά σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε "BBB+", ενώ παράλληλα διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές (outlook).

Σημειώνεται ότι ο οίκος είχε προειδοποίησει για το ενδεχόμενο υποβάθμισης στις 7 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας όμως ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα δύο μηνών , έως ότου λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Εν τούτοις η υποβάθμιση έγινε σήμερα Τετάρτη, ενόσω ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο εξωτερικό παρουσιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ μέρος της παρουσίασης του αφορά και την ενδεχόμενη "κρίση" της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, απο την S & P τον προσεχή Ιανουάριο, όπως και αναμενόταν.

Η αξιολόγηση «Α-2» στο βραχυπρόθεσμο χρέος τίθεται επίσης υπό επιτήρηση για αρνητική υποβάθμιση. Οι εκτιμήσεις μεταβιβάσεων και μετατρεψιμότητας (transfer-convertibility) παραμένουν «ΑΑΑ», καθρεφτίζοντας την συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική ενοποίηση.

Επιπροσθέτως ο διεθνής οίκος υποβάθμισε σε "ΒΒΒ+" και τα χρεόγραφα των ελληνικών τραπεζών που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (unsecured debt ratings).

«Η υποβάθμιση καθρεφτίζει την άποψή μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είναι δύσκολο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του βάρους του δημοσίου χρέους, αναφέρει ο αναλυτής της S&P, Marko Mrsnik.

«Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης των δημοσιονομικών της χώρας, αντιμετωπίζουν εγχώρια εμπόδια, που θα χρειαστεί επίμονη προσπάθεια επί αριθμό ετών, για να ξεπεραστούν.»

Αναφέρει συγκεκριμένα ο οίκος:  «Η τοποθέτηση της αξιολόγησης σε επιτήρηση, καθρεφτίζει την άποψή μας ότι οι αξιολογήσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, εάν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει επαρκή πολιτική στήριξη για την επιβολή αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της επιτήρησης θα έχει αποσαφηνιστεί ενός 3-4 μηνών, κατά την διάρκεια των οποίων περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την στρατηγική της. Εάν οι πολιτικές επιφυλάξεις και οι κοινωνικές πιέσεις υπονομεύσουν την διαδικασία, θα υποβαθμίσουμε περαιτέρω την αξιολόγηση. Εάν, από την άλλη, η Ελλάδα κατορθώσει στους 3-4 μήνες να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, οι αξιολογήσεις θα επαναβεβαιωθούν.»

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση του οίκου ακολουθεί αντίστοιχη υποβάθμιση από την Fitch την περασμένη εβδομάδα.

Παρατηρητές σημειώνουν πάντως ότι η αντίδραση των αγορών θα είναι πιθανότατα συγκριτικά ηπιότερη σε σχέση με την αρχική υποβάθμιση της Fitch, καθώς η αγορά σε ένα βαθμό περίμενε την κίνηση της S&P.

Αναλυτές αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters ότι η υποβάθμιση καταδεικνύει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη να εφαρμόσει η κυβέρνηση τα μέτρα για να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα.
 
«Δείχνει ότι η ομιλία της Δευτέρας [του Ελληνα πρωθυπουργού] δεν βοήθησε στον καθησυχασμό των αγορών και ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποκαλύψει ένα ξεκάθαρο και λεπτομερές σχέδιο για το πώς σκοπεύει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να επαναφέρει την δημοσιονομική θέση σε βιώσιμη πορεία,» όπως αναφέρει αναλυτής της HIS Global Insight στο πρακτορείο Reuters.

Τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών

"Ανακοινώθηκε σήμερα από τον οίκο Standard and Poor’s η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα μας, καθώς τα τελευταία χρόνια καμία δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή δεν τηρήθηκε, αντίθετα συνεχιζόταν η τεράστια σπατάλη και η πελατειακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Η απάντηση της σημερινής Κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι σαφής, αποφασιστική και εγγυάται απτά αποτελέσματα.

Με την προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, προς τους κοινωνικούς εταίρους κατατέθηκε ένα απολύτως σαφές και δεσμευτικό πρόγραμμα δράσης, που καλύπτει όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και συγκροτημένο σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% από το 2010 και μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013.
Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε διεθνή αξιολόγηση που αφορά και επηρεάζει την χώρα μας. Αλλά έχουμε τη δική μας στρατηγική και εμμένουμε σε αυτή. Για αυτήν έχουμε πάρει την εντολή του Ελληνικού λαού και μπορούμε να την υλοποιήσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία.

Η στρατηγική μας αφορά τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, τη διοίκηση, το πολιτικό σύστημα. Στρέφεται στην ουσία των προβλημάτων. Στα αίτια και όχι μόνο στα αποτελέσματα και γι’ αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογείται μέρα-μέρα. Θα αξιολογηθεί την ώρα που πρέπει.
Τα μέτρα που παίρνουμε είναι δύσκολα.
 
Κανείς δεν τα πήρε μέχρι τώρα και σε καμία περίπτωση η προηγούμενη Κυβέρνηση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v