Κατσέλη για ρευστότητα, Τειρεσία & επενδύσεις

Τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ανέλυσε η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, στη διάρκεια της ομιλίας της στον ΣΕΒ. Τι είπε για ρευστότητα, άρση αντικινήτρων, στήριξη ζήτησης και προστασία καταναλωτή.

Κατσέλη για ρευστότητα, Τειρεσία & επενδύσεις
Η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, η άρση των αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα, η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης και η προστασία του καταναλωτή είναι οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, τόνισε η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, στη διάρκεια της ομιλίας της στο Γ.Σ. του ΣΕΒ.

Παράλληλα, ανέλυσε τις κινήσεις αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για την επίτευξη των βασικών προτεραιοτήτων. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην προσφώνησή του στην υπουργό στάθηκε στον βασικό στόχο επιστροφής σε αναπτυξιακή τροχιά. "Με ανάπτυξη, οι λύσεις θα είναι μόνιμες και η κοινωνική συνοχή θα εξασφαλιστεί", τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι αύριο η υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα τα δύο νομοσχέδια για τη Διοχέτευση Ρευστότητας στην Αγορά και την Προστασία Υπερχρεωμένων Δανειοληπτών.   
 

Λ. Κατσέλη: Οι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία της, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ταυτόχρονες συντονισμένες ενέργειες και διαρθρωτικά μέτρα στα τρία μέτωπα της πραγματικής οικονομίας, της δημοσιονομικής διαχείρισης και της λειτουργίας των θεσμών.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Το νεοσύστατο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει συγκεντρώσει όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτουμε κάτω από την ίδια στέγη και το ίδιο όραμα και τίθενται στην υπηρεσία της αναθέρμανσης της οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, όπως: Δημόσιες επενδύσεις, ΕΣΠΑ, Επενδυτικός Νόμος, Κρατικές ενισχύσεις, Κρατικές προμήθειες, ΣΔΙΤ, Εξαγωγική πολιτική και Προσέλκυση επενδύσεων.

• Η ενσωμάτωση του δυναμικού κλάδου της Εμπορικής Ναυτιλίας στο υπουργείο -πρόσθεσε-  αναδεικνύει τη βούληση για συντονισμένη στήριξη της ελληνικής σημαίας για ανάπτυξη συνεργιών με άλλους κλάδους και για αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των λιμανιών μας, της ακτοπλοΐας αλλά και του θαλάσσιου τουρισμού.

• Η χώρα μας, ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, εξελέγη στην πρώτη πεντάδα του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, του γνωστού ΙΜΟ, μεταξύ 154 χωρών, πάνω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Άμεσο μέλημα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι η τόνωση της αγοράς και η αναθέρμανση της οικονομίας.

Τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες

Πρώτη προτεραιότητα η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή/και πληρωμής οφειλών:

• Με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση να αναστείλουν την εξυπηρέτηση χρεολυτικών δόσεων για δύο χρόνια και να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις, στοχευμένα και υπό προϋποθέσεις, και για ενήμερες οφειλές. Επιπλέον, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

• Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα επιτρέπεται στο πιστωτικό ίδρυμα να χορηγεί, κατά τη διάρκεια ισχύος μέτρου στέρησης χορήγησης βιβλιαρίου επιταγών, νέο βιβλιάριο επιταγών, εφόσον παρέχεται τριτεγγύηση από τρίτο πρόσωπο και μέχρι το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ ανά επιταγή.

• Σε ό,τι αφορά τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, προβλέπεται η διαγραφή όλων των δυσμενών δεδομένων υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση νόμου.

• Μειώνονται κατά ένα έτος τα υφιστάμενα ανώτατα όρια στον χρόνο τήρησης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που έχουν εξοφληθεί, ενώ οι επιταγές οι οποίες εξοφλούνται εντός τριάντα ημερών από τη σφράγισή τους ως ακάλυπτες δεν εμφανίζονται πλέον στα παραπάνω αρχεία. Μάλιστα, από το χρονικό σημείο όπου απαγορεύεται η εμφάνιση των επιταγών αυτών στα εν λόγω αρχεία έρχεται και η άρση του διοικητικού μέτρου στέρησης του βιβλιαρίου επιταγών που τυχόν έχει επιβληθεί εξαιτίας αυτών.

• Δεν εμφανίζονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί, εφόσον δεν υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των 1.000 ευρώ, ενώ δεν εμφανίζονται οφειλές που έχουν εξοφληθεί, εφόσον δεν υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των 3.000 ευρώ και δεν ξεπερνούν σε πλήθος τις τρεις καταχωρίσεις.

• Πρόκειται για ρυθμίσεις που αποκαθιστούν μια σειρά παρενέργειες και στρεβλώσεις που δημιούργησε η κρίση σε επιχειρήσεις που κατά βάση είναι υγιείς, αλλά υπό δυσχερείς συνθήκες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

• Οι ρυθμίσεις αυτές θα συμπληρωθούν με αύξηση του κεφαλαίου και αλλαγές στα κριτήρια και στους όρους λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ με στόχο την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης και άμεσης δανειοδότησης αλλά και σε επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

• Αξιοποιούμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για στήριξη των ΜΜΕ μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (JEREMIE, JESSICA, JASMINE).


Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί η άρση των αντικινήτρων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας. Με την πρόταξη ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή την πράσινη επιχειρηματικότητα, τις πράσινες υποδομές και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.

• Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας αποτελεί η άρση όλων των αντικινήτρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που σήμερα αναστέλλουν κάθε παραγωγική πρωτοβουλία. Αν δεν γίνει αυτό, ό,τι μέτρα και να λαμβάνουμε, όσους πόρους κι αν διαθέτουμε δεν πρόκειται να πιάνουν τόπο. Το μήνυμα που παίρνουμε από τους επενδυτές, από τους επιχειρηματίες, από όλους εσάς, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, είναι ένα: απλοποιήστε τις διαδικασίες λειτουργίας των επιχειρήσεων και πραγματοποίησης των επενδύσεων. Επενδυτικά κεφάλαια υπάρχουν, ευκαιρίες στη χώρα μας υπάρχουν και δημιουργούνται και νέες, αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ένα απλό, σταθερό και φιλικό στον επιχειρηματία περιβάλλον υποδοχής και υλοποίησης επενδύσεων.

• Βρίσκεται σε τελική φάση η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στις αρχές του 2010 θα το θέσουμε σε διαβούλευση και θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα στην ψήφισή του.

• Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop), με την αξιοποίηση ειδικού λογισμικού και υποδομών που έχουν αναπτυχθεί και εγκατασταθεί στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και στα Επιμελητήρια Ελλάδος, έτσι ώστε η σύσταση των επιχειρήσεων να γίνεται χωρίς τη γραφειοκρατική εμπλοκή πολλών υπηρεσιών.

• Το σύνολο των διαδικασιών για την ίδρυση και την έναρξη δραστηριότητας μιας επιχείρησης με τις απλοποιήσεις που θα προωθήσουμε πρόκειται να μειωθεί από 16 για τις Ο.Ε. σε 3 ή 4, από 18 για τις ΕΠΕ σε 3 ή 4 και από 14 για τις Α.Ε. σε 3 ή 4. Μειώνεται έτσι δραστικά ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης, από 30 και πλέον ημέρες που είναι σήμερα σε λιγότερες από 15, που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

• Παράλληλα, μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καταστεί πλέον εφικτή η καταγραφή, η αποτύπωση και η ηλεκτρονική χαρτογράφηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.

• Στόχος μας είναι η Ελλάδα να πάψει να χάνει συνεχώς θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των δεικτών ανταγωνιστικότητας και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας.

• Το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 αποτελεί βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τόσο να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την απορρόφηση πόρων όσο και να διοχετεύσουμε τους πόρους αυτούς, μέσα από αναθεωρημένα αλλά και νέα προγράμματα, σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με αιχμή του δόρατος την ελληνική περιφέρεια. Αποτελούν δεσμεύσεις, μεταξύ άλλων, η επένδυση στην παιδεία και στην κατάρτιση, η δημιουργία δικτύων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αποβλήτων, η επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ευρυζωνικών δικτύων αλλά και η στήριξη των πολιτιστικών και τουριστικών υπηρεσιών και υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η υλοποίηση ενός μακρόπνοου προγράμματος ανάπτυξης των λιμανιών της χώρας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και σύγχρονες υποδομές που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Ήδη το υπουργείο μας έχει ξεκινήσει έναν πρώτο κύκλο συναντήσεων με όλα τα υπουργεία, με σκοπό την προσαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής στη βάση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

• Παράλληλα, προχωράμε στην αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου, που θα είναι έτοιμος τους πρώτους μήνες τους 2010, έτσι ώστε να τον αναδείξουμε σε κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο. Για τον σκοπό αυτόν, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι αιτήσεις με τον ισχύοντα επενδυτικό νόμο θα μπορούν να κατατίθενται μέχρι το τέλος του 2009.

• Στο υπουργείο έχουν συσσωρευτεί συνολικά πάνω από 2.000 αναξιολόγητες αιτήσεις.

• Μόνο στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου (π. ΥΠΟΙΟ, Νίκης) έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 7,7 δισ.: για πυρόπληκτες 250 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 1,6 δισ., για φωτοβολταϊκά 613 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 900 εκατ., για ξενοδοχεία 270 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 2 δισ., για μεταποίηση 100 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 1,7 δισ.

• Το ελληνικό δημόσιο έχει εκκρεμότητες περίπου 350 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο μόνο για το 2009. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζει την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής της ενίσχυσης. Προς την ίδια αναπτυξιακή στοχοθέτηση θα χρησιμοποιηθούν οι ΣΔΙΤ και οι κρατικές προμήθειες, ενώ προωθείται στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, για ειδικά προγράμματα προαγωγής της καινοτομίας, των αστικών αναπλάσεων και της κοινωνικής εργασίας μέσω μικροπιστώσεων.

• Προωθείται η διασύνδεση των πολιτικών εξωτερικού εμπορίου με τις πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Προχωράμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και στη διασύνδεσή τους με τις πολιτικές του Invest in Greece, του πρώην ΕΛΚΕ, για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Τρίτη προτεραιότητα η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης. Για το 2010, προωθούμε έργα συνολικού ύψους 10,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έργα αυτά υλοποιούν τη δέσμευσή μας για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4,2% του ΑΕΠ από 3,9% που ήταν το 2009.

• Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη από το ΕΣΠΑ προβλέπεται να ξεπεράσει τα 7 δισ.

• Μεγάλη πρόκληση αποτελούν η βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, που παραμένει στο χαμηλό επίπεδο του 3% τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, αλλά και η σωστή αξιοποίησή τους. Γι’ αυτό απαιτούνται η άμεση περιφερειοποίηση και η ριζική απλούστευση διαδικασιών στη διαχείριση του προγράμματος.

• Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, προωθείται η εξόφληση, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, των οφειλομένων επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο ή/και σε επιμέρους προγράμματα του υπουργείου καθώς και η αξιολόγηση προτάσεων που εκκρεμούν.


• Για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών δημιουργείται Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας. Το Ταμείο, που θα λειτουργεί με σύγχρονους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και σε στενή συνεργασία με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων και θα συμμετέχει σε μακρόπνοα επενδυτικά προγράμματα.

Η τέταρτη προτεραιότητα αφορά στην αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή.

• Η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, των αθέμιτων χρεώσεων και των καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά, η προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού αποτελούν πολιτικές τόσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όσο και για τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Το σχέδιο νόμου για την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση κατατίθεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2009.

• Επιπρόσθετα, δουλεύουμε εντατικά για τη στενή παρακολούθηση της αγοράς με αποτελεσματικές διαδικασίες κοστολόγησης, προληπτικούς ελέγχους και επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και καταχρηστικών πρακτικών. Στόχος μας είναι να μπει φραγμός στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και στις εναρμονισμένες πρακτικές και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο από το 1977.

• Προωθούμε τις ηλεκτρονικές προμήθειες.


Δ. Δασκαλόπουλος: «Χωρίς ανάπτυξη δεν λύνονται τα προβλήματα»

 «Χωρίς ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε κανένα από τα διαρθρωτικά μας προβλήματα. Με ανάπτυξη, και οι λύσεις θα είναι μόνιμες και η κοινωνική συνοχή θα διασφαλιστεί». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προσφωνώντας την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη στο πλαίσιο της συνάντησής της με το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

Και πρόσθεσε: «Πρωταρχικό ρόλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, βοηθούμενες από παραγωγικές ξένες επενδύσεις, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη».

Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε επίσης: «Η συζήτηση για τον καθορισμό των αναπτυξιακών λεωφόρων του μέλλοντός μας πρέπει να ξεκινήσει οργανωμένα και να περιλάβει όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς συντελεστές - να γίνει, τώρα, κύριο θέμα του εθνικού κοινωνικού διαλόγου.

Σκοπός είναι να περιγράψουμε τις νέες κατευθύνσεις, τους νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που θα δώσουν την προστιθέμενη αξία, τις δουλειές και τα εισοδήματα του αύριο, καθώς και τις οριζόντιες πολιτικές, που θα κινητοποιήσουν τα κεφάλαια και το ανθρώπινο δυναμικό να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες».



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο