Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: "Τα βρήκαμε τα λεφτά"

Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το έλλειμμα του Δημοσίου καθώς θα καλυφθεί από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο Γ. Παπανδρέου.

Παπανδρέου: Τα βρήκαμε τα λεφτά
Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το έλλειμμα του Δημοσίου καθώς θα καλυφθεί από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης, που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κερδοφορία στη χώρα, καθώς και οι μεγάλες ακίνητες περιουσίες, τόνισε στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του, "σήμερα, συζητείται ένα σχέδιο νόμου, που φέρει συμβολικά και ουσιαστικά τη σφραγίδα της πολιτικής μας, μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με πολιτικές που καταδικάστηκαν, διότι έφεραν την ανασφάλεια, την ύφεση και τον μαρασμό.

Χαράσσουμε σαφή διαχωριστική γραμμή με το νομοσχέδιο που σήμερα εισάγουμε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλους μας, ενισχύουμε στην πράξη, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς εξαιρέσεις, εκατομμύρια οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Η ψήφισή του αποτελεί ένα μήνυμα σε όλους όσοι μας τίμησαν με την ψήφο τους, ότι υπηρετούμε με συνέπεια αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε.

Είναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς που καλλιεργούσαν ή ακόμα καλλιεργούν την απαισιοδοξία και την παραίτηση στους Έλληνες.
Είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που έλεγαν «δεν μπορούμε», «δεν γίνεται», «σας κοροϊδεύουν», «πού θα βρείτε τα λεφτά;».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤα βρήκαμε τα λεφτά!

Όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για αυτούς που έχουν ανάγκη.
Και αυτή η πρόταση νόμου συμβολίζει μία από τις βασικές μας αρχές στον νέο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Την αρχή της αλληλεγγύης.

Μια αντίληψη, που λέει ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε διχαστικά διλήμματα, όταν κινδυνεύει η συνοχή της κοινωνίας μας.

Μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, φροντίζοντας παράλληλα και τα δημόσια οικονομικά μας και την αναπτυξιακή μας προοπτική και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από προστασία και στήριξη. 

Και όπως ξεκινάμε σήμερα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι θα συνεχίσουμε σε όλη μας τη διακυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση, που στόχο έχει να φτιάξει γερά θεμέλια για μια κοινωνία αξιών.
Νέα εμπιστοσύνη βασισμένη σε μια κοινωνία δικαίου.
Αρχές και αξίες, που διασφαλίζουν προοπτική και σιγουριά για τον πολίτη.
Σταθερότητα και δημιουργικότητα στην κοινωνία μας.

Αν ο πρώτος μας στόχος είναι να προχωρήσουμε στην έξοδο από τη σημερινή κρίση, κεντρικός στόχος είναι τελικά η οικοδόμηση μιας κοινωνίας ανάπτυξης, κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

Όλοι, με το μέρισμά τους στην ανάπτυξη, στην ευημερία, στην προοπτική και στις ευκαιρίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που προβλέπει το σχέδιο νόμου, με την τελική δαπάνη να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στηρίζονται κατά προτεραιότητα οι οικογένειες με παιδιά και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα.

Αφορά καταρχήν περίπου 450 χιλιάδες οικογένειες, στις οποίες θα διατεθούν περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ.

Στην δεύτερη μεγάλη κατηγορία, δικαιούχοι είναι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Ο αριθμός των δικαιούχων ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας, στους οποίους πρόκειται να διατεθούν πάνω από 700 εκ. ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης είναι από 300 έως 400 ευρώ και προορίζεται για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι συνταξιούχοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, τα άτομα με αναπηρίες, οι νεφροπαθείς, όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, τα απροστάτευτα τέκνα, οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι ή, οι επιδοτούμενοι από τον Ο.Α.Ε.Δ. και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Η ενίσχυση αυτή:

• είναι αφορολόγητη,
• δεν υπόκειται σε κρατήσεις,
• δεν κατάσχεται,
• δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο,
• δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ.
• και δεν συνυπολογίζεται για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Και εδώ οφείλω να επισημάνω την εξαιρετικά χρήσιμη διαβούλευση που έγινε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ενσωματώσει το Υπουργείο Οικονομικών τρεις σημαντικές βελτιώσεις:

Πρώτον, σε δικαιούχους που καλύπτουν το οικογενειακό και εισοδηματικό κριτήριο και είναι και άνεργοι, χορηγείται διπλό επίδομα -και οικογενειακό και έκτακτο για ανέργους.

Δεύτερον, το παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω από το εισοδηματικό κριτήριο του ΕΚΑΣ.

Τρίτον, το επίδομα δεν μπορεί να συμψηφιστεί με χρέη προς το Δημόσιο, πρόβλεψη που ούτως ή άλλως υπήρχε και στο αρχικό σχέδιο νόμου, η οποία όμως συμπληρώθηκε και με το ακατάσχετο και από τράπεζες.

Και αναφέρω το γεγονός αυτό, διότι είναι απόδειξη ότι το έργο της Κυβέρνησης μπορεί και να ενισχυθεί και να βελτιστοποιηθεί, όταν όλοι μας συμβάλλουμε με καλή πίστη και έχουμε στο επίκεντρο της σκέψης μας και της πολιτικής μας τους πολίτες.

Αποδεικνύει αυτή η διαδικασία και αυτή η τελική βελτίωση και δύο ακόμα βασικές αρχές της νέας πρακτικής στην διακυβέρνηση της χώρας.

Πρώτον, την αξία της διαβούλευσης, που όλο και περισσότερο θα αναπτύσσεται από την Κυβέρνησή μας, στην Βουλή, στην κοινωνία και στο διαδίκτυο. Πάντα με γνώμονα την σύνθεση των αντιθέσεων, με βάση το κοινό καλό, τον ίδιο τον πολίτη.

Και δεύτερη αρχή, αυτή της διαφάνειας. Όπου θα γνωρίζει ο πολίτης και ο φορολογούμενος πού πάνε τα λεφτά του. Είναι βασική αρχή σεβασμού μας προς τον Έλληνα φορολογούμενο.

Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προσπαθήσαμε και εντάξαμε στις προβλέψεις του νόμου όλους όσοι σήμερα είναι αδύναμοι.

Μέσα στην σημερινή οικονομική κρίση, το θεωρώ απαράδεκτο όσο και άδικο να την πληρώνουν αυτοί που καμία ευθύνη δεν έχουν. Όσοι εδώ και χρόνια καλούνται να καλύψουν κάθε φορά τις τρύπες στην οικονομία, που δημιουργήθηκαν από τις ανεύθυνες και άδικες πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ενώ από την άλλη, μπορούμε να σώζουμε με τεράστια ποσά τράπεζες και τραπεζίτες.
Γι’ αυτό και δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ανοίξουμε στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας - τους ανθρώπους αυτούς - την πόρτα σε μια καλύτερη ζωή. Παρά την κρίση, είμαστε εδώ για να τους προστατεύσουμε.
Γι’ αυτό αποφασίσαμε η ενίσχυση αυτή να μην επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Αντιθέτως, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από επιχειρήσεις και άτομα που βρίσκονται σε πλεονεκτική οικονομική θέση μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.

Παράλληλα, αυτή η αναδιανομή δεν επιβαρύνει περαιτέρω το έλλειμμα του Δημοσίου, το οποίο παραλάβαμε σε δυσθεώρητο ύψος.

Η ενίσχυση θα καλυφθεί από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης, που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κερδοφορία στη χώρα, καθώς και οι μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v