Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπακωνσταντίνου: Ζητά άρση δυσπιστίας

Άρση της δυσπιστίας των αγορών ζητά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε άρθρο του στη "Wall Street Journal" υπό τον τίτλο "Το Ελληνικό Πρόβλημα". Παρέμβαση στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο.

Παπακωνσταντίνου: Ζητά άρση δυσπιστίας
Άρση της δυσπιστίας των αγορών ζητά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε άρθρο του στη "Wall Street Journal" υπό τον τίτλο "Το Ελληνικό Πρόβλημα".

Παράλληλα σε ομιλία του στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο τονίζει ότι η κυβέρνηση θα συγκρουστεί με συμφέροντα και θα ανοίξει μέτωπα τομών και αλλαγών.

Στο μεταξύ αποστέλλονται σήμερα στους εταίρους επιστολές για την έναρξη διαλόγου με θέμα την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Παρέμβαση στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

Σήμα για άμεση προώθηση τομών και αλλαγών στην ελληνική οικονομία έδωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο 20ό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα "Η Ώρα της Οικονομίας".

"Η κυβέρνηση πήρε εντολή αλλαγής και όχι διαχείρισης και έχουμε στόχο να την τιμήσουμε" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας πως "χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις για το αν θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με το κράτος όπως είναι σήμερα, αν θα ανεχόμαστε περίεργες σχέσεις κράτους - εταιριών και μέσων, αν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε να πληρώνει ο φορολογούμενος, που συνήθως πληρώνει".

"Έχουμε αποφασίσει να συγκρουστούμε με σειρά από νοοτροπίες και να ανοίξουμε μέτωπα τομών και αλλαγών", τόνισε ο υπουργός και στάθηκε ιδιαίτερα στην εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού, στην από μηδενική βάση κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 αλλά και στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, τόνισε ότι ο διάλογος είναι πολύ δύσκολος, πάρα πολύ δύσκολος, και ενέχει μεγάλες συγκρούσεις ακόμα και πριν ειπωθούν τα χαρακτηριστικά των αλλαγών.

"Στόχος μας είναι να γίνουν αλλαγές. Η σημερινή κατάσταση των ταμείων δεν είναι διατηρήσιμη και αποτελεί όχι απλώς δημοσιονομική βόμβα αλλά και βόμβα στο μέλλον των συντάξεων", πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στην αγορά, ο υπουργός τόνισε ότι θεωρεί πως "και κερδοσκοπικά παιχνίδια έγιναν και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα της αλλά και τις προθέσεις μιας κυβέρνησης 50 ημερών με πραγματική πρόθεση για αλλαγές".

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε προσκλητήριο στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι η κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάταξη της οικονομίας δεν θα είναι ο δημόσιος αλλά ο ιδιωτικός ο τομέας.

Ελ.Λ.


*** Φεύγουν επιστολές στους εταίρους για έναρξη διαλόγου για το φορολογικό

Προσκλητήριο διαλόγου για την εκ βάθρων αναμόρφωση του φορολογικού αποστέλλει εντός της ημέρας ο Γ . Παπακωνσταντίνου στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο διάλογος θα διεξαχθεί με τη συγκρότηση αρκετών ομάδων εργασίας οι οποίες στη συνέχεια θα γίνουν νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και μια κεντρική επιτροπή διαλόγου.

Την επόμενη εβδομάδα οι θέσεις της κυβέρνησης θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο για διαβούλευση μερικών εβδομάδων και το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο.


*** "Δεν θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι"

Στο άρθρο του στη "WSJ" ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει τα ακόλουθα:

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων χρησιμοποιήθηκαν αρκετές μεταφορές προκειμένου να περιγραφεί το δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Οι σχολιαστές χρησιμοποίησαν τα πάντα, από τους 'Άθλους του Ηρακλή' έως τον 'Μύθο του Σίσυφου', και μάλιστα περιέγραψαν την Ελλάδα ως την Ισλανδία του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή κατέφθασαν σκληρές προειδοποιήσεις εκ μέρους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των αγορών, με το κόστος των ελληνικών ομολόγων αλλά και το κόστος ασφάλισης αυτών να έχει ενισχυθεί.

Τελικώς ο ουρανός θα μας πέσει στο κεφάλι; Η απάντηση είναι όχι.

Πρώτα οι άσχημες ειδήσεις: Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία οικονομία σε ύφεση, με μία νοσηρή δημοσιονομική κατάσταση και ένα βαθύ πρόβλημα έλλειψης διαρθρωτικών αλλαγών. Η ύφεση μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική απ' ό,τι σε άλλες χώρες (αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ 1,2% το 2009 και στασιμότητα της ανάπτυξης το 2010), αλλά σαφώς η πορεία του ΑΕΠ είναι δυσμενής, με δεδομένη την υγιή ανάπτυξη της τάξης του 5% τα τελευταία χρόνια.

Η δημοσιονομική κατάσταση είναι δραματική, με το έλλειμμα να βρίσκεται στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος και το χρέος να διογκώνεται στο 110% του ΑΕΠ. Επιπρόσθετα, η ελληνική στατιστική υπηρεσία αλλά και η ελληνική πολιτική αντιμετωπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριξε ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο μισό αυτού όπου τελικά είναι. Επίσης, τα προβλήματα συνδυάζονται με ένα επίμονο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός οικονομικού μοντέλου που είναι αποτυχημένο.

Τώρα οι καλές ειδήσεις: Η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε βασισμένη σε μία πλατφόρμα αλλαγών και διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να φέρει σε πέρας αυτές τις αλλαγές. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει ότι, αν και η κυβέρνησή μας δεν είναι υπεύθυνη για το χάος που παρέλαβε, γνωρίζουμε τι χρειάζεται να γίνει και έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Μόλις ύστερα από έναν μήνα στην εξουσία στείλαμε στη Βουλή ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, μέσω του οποίου το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 9,1% του ΑΕΠ. Σχεδόν το 50% αυτής της διόρθωσης θα προέλθει από τα επονομαζόμενα μόνιμα μέτρα, μέσω μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται ορισμένες σκληρές επιλογές: Περιλαμβάνεται η πρώτη μείωση των πρωτογενών δαπανών για πρώτη φορά. Μείωση 25% των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης. Πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα το 2010. Σταδιακή μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, καθώς μόλις ένας εργαζόμενος θα προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται.

Την ίδια στιγμή, και προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο του ελλείμματος, έχουμε μεταφέρει αρκετές δημόσιες δαπάνες ώστε να υπάρξει στήριξη της ανάπτυξης και προστασία των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι αμυντικές δαπάνες, ενώ οι αντίστοιχες για την υγεία, την εκπαίδευση και τις δημόσιες επενδύσεις έχουν αυξηθεί.

Προσπαθούμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, να την καταστήσουμε ανεξάρτητη και να την απαλλάξουμε από πολιτικές παρεμβάσεις. Επίσης, έως το τέλος του έτους αναμένουμε μία έκθεση από ανεξάρτητους ειδικούς οι οποίοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για αναζωογόνηση του προϋπολογισμού, ενώ μέσω αυτών η μέθοδος κατάρτισής του θα είναι μακροχρόνιας διάρκειας και για πρώτη φορά οι χρηματοδοτήσεις θα συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα.

Η δημόσια διαβούλευση για το Ασφαλιστικό έχει ξεκινήσει και θα είναι συγκεκριμένης και σύντομης διάρκειας. Έως τον Απρίλιο του 2010 στοχεύουμε να πραγματοποιήσουμε σειρά αλλαγών μέσω των οποίων θα υπάρξει μακροχρόνια σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και των δημοσιονομικών. Έχει ήδη ξεκινήσει μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα και ο αντίστοιχος νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο. Μέσω αυτού θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, ενώ θα παταχθεί και η μακροχρόνια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Βασικός στόχος, όμως, είναι η στήριξη της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της αγοράς εργασίας. Κλειδί γι’ αυτό αποτελεί η μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστική χώρα για επενδύσεις τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επενδυτές αλλά και η στροφή σε νέες βιομηχανίες και αγορές.

Πρόκειται για την πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και προσπαθούμε να επιτύχουμε μέσω μείωσης στη γραφειοκρατία, πάταξης της διαφθοράς και της έλλειψης διαφάνειας στον δημόσιο τομέα, μέσα από την απελευθέρωση των αγορών και μέσω της μεταφοράς των δημόσιων επενδύσεων σε άλλους τομείς όπως η πράσινη οικονομία.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πραγματικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο. Βέβαια ο χρόνος είναι ένα σπάνιο... εμπόρευμα στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο παγκοσμίως. Η νέα κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Αλλά η... αναστήλωση της ελληνικής αξιοπιστίας δεν θα γίνει εν μια νυκτί. Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σήμερα θα παράγουν αποτελέσματα στο μέλλον.

Ως εκ τούτου -μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλα- αυτό που η Ελλάδα έχει ανάγκη από τους εταίρους της είναι ουσιαστικά μία άρση της δυσπιστίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v