Το "Τρίτο Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ"

Το 3ο Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ, με θέμα “Seizing new investment and trade opportunities in the Black Sea and Caspian in the post crisis era”, διεξήχθη με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2009.

Το Τρίτο Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ
Το 3ο Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ, με θέμα “Seizing new investment and trade opportunities in the Black Sea and Caspian in the post crisis era”, διεξήχθη με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2009, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και με την κεντρική χορηγία και υποστήριξη της εταιρίας Invest in Greece, του αρμόδιου κρατικού φορέα για την προώθηση, προσέλκυση και υποστήριξη των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ένωσης των Παρευξείνιων Επιχειρηματικών Φορέων – UBCCE και με κεντρικό στόχο την παρουσίαση της πορείας και των προοπτικών των οικονομιών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, σε σχέση με την υφιστάμενη οικονομική κρίση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι Οργανισμών Προώθησης Επενδύσεων (IPAs), Εργοδοτικών Οργανισμών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, καθώς και στελέχη Ελληνικών εταιριών - Μέλη του ΣΕΒ και του ΣΒΒΕ. Συγκεκριμένα, οι 13 χώρες που εκπροσωπήθηκαν ήταν οι εξής: Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, FYROM, Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία και Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του επιχειρηματικού συνεδρίου αναλύθηκαν οι, μέχρι τώρα, δυσμενείς επιδράσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις περιφερειακές οικονομίες, καθώς και οι αρνητικές συνέπειες, αναφορικά με την προσπάθεια υλοποίησης πρωτοβουλιών οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας.

Σε σχέση με τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα έργα υποδομής και αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν νέες επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες για τις χώρες αυτές, όπως το νέο Πρόγραμμα της Ε.Ε. «Μαύρη Θάλασσα 2007-2013», με το οποίο θα επιδιωχθεί η επίτευξη μιας ισχυρότερης και βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ Δ/νων Σύμβουλος της Invest in Greece, κος Απόστολος Τσουκαλάς, απευθύνοντας χαιρετισμό στους συνέδρους, τόνισε: «Η Ελλάδα, με μακρά εμπορική και επενδυτική παράδοση στον ευρύτερο χώρο της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, αποτελεί έναν από τους ισχυρούς κινητήριους μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Invest in Greece, πεπεισμένη ότι τα κράτη αυτά παρουσιάζουν σημαντικό επενδυτικό δυναμικό και ενδιαφέρον για την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, είναι έτοιμη να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, να αναπτύξει σχέδια επενδυτικής συνεργασίας και, μαζί με άλλους οργανισμούς ή δίκτυα, να εκτελέσει ουσιαστικό έργο, με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής».

Ένωση των Παρευξείνιων Επιχειρηματικών Φορέων – UBCCE

Η ένωση «Union of Black Sea and Caspian Confederation of Enterprises» (www.ubcce.org) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2006, με πρωτοβουλία επιχειρηματικών φορέων από 16 χώρες της ευρύτερης περιοχής, ώστε να αποτελέσει τη συλλογική φωνή του ιδιωτικού τομέα των οικονομιών της περιοχής και να προωθήσει την επιχειρηματική συνεργασία, τόσο μεταξύ των χωρών αυτών, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τον Μάρτιο 2009, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προεδρεύει της UBCCE, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, να προωθήσει την Ελληνική επιχειρηματική παρουσία στις αγορές των εν λόγω χωρών, οι οποίες, καθώς βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, μπορούν να αποβούν πρόσφορες στην Ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ UBCCE FORUM

Μετά από 8 χρόνια πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 5,9% στις χώρες του Εύξεινου Πόντου, η οικονομία έχει εισέλθει σε σοβαρή οικονομική ύφεση ως αποτέλεσμα της κρίσης.

• Το 2008 η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν στο + 4,3%.
• Για το 2009 αναμένεται συρρίκνωση ύψους περίπου -6 με -6,5%.
• Η διαδικασία προσαρμογής θα είναι επώδυνη, με αβέβαια αποτελέσματα.
• Κατά την εκδήλωση της κρίσης, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση συρρικνώθηκε και οι αγορές «πάγωσαν».

• Οι οικονομίες που βασίζονταν σε εξωτερική χρηματοδότηση επλήγησαν περισσότερο.
• Οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα και ουσιαστικά για την υποστήριξη των τραπεζικών τους συστημάτων, ώστε να αποτρέψουν κατάρρευση των οικονομιών τους.
• Συγκριτικά με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οικονομίες της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας επλήγησαν λιγότερο, λόγω των μικρών μεγεθών των οικονομιών τους. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ωστόσο, επιβραδύνθηκε.

Τρόποι αντίδρασης σε επίπεδο χώρας - Διορθωτικά μέτρα:

• Εάν υπάρχει δημοσιονομικό και νομισματικό περιθώριο, οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε δημόσιες επενδύσεις.
• Βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος, μέσω ανάληψης μέτρων για ευχερέστερη δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων, στήριξη της δημιουργίας κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας.
• Προώθηση της διαφάνειας στις αγορές και βελτίωση της διακυβέρνησης.
• Αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους τους.
• Στροφή στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και προσέλκυση επενδύσεων σε περιοχές με υψηλή ανάπτυξη, όπως: Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία.

Τρόποι αντίδρασης σε Περιφερειακό Επίπεδο:

• Ανταλλαγή Πληροφοριών & εφαρμογή πολιτικής διαλόγου.
• Θεσμική συνεργασία/συντονισμός.
• Νομική εναρμόνιση κανόνων και πλαισίων.
• Ανάπτυξη Διμερών και Πολυμερών σχέσεων για το εμπόριο και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
• Συνεργασία σε έργα υποδομών.

Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τη Μαύρη Θάλασσα 2007-2013
Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την Διασυνοριακή Συνεργασία στοχεύει:
• στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και από τις δύο πλευρές των συνόρων της ΕΕ,
• στην μείωση των διαφορών στο βιοτικό επίπεδο στις χώρες που βρίσκονται μεταξύ αυτών των συνόρων,
• σε αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών ως συνέχεις της διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο σκοπός του Προγράμματος «Μαύρη Θάλασσα 2007-2013» είναι η επίτευξη μιας ισχυρότερης και βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας, με βάση την ενίσχυση της περιφερειακής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 90% από την ΕΕ και 10% από τις χώρες. Οι περιοχές που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανά χώρα, είναι οι εξής:

• Βουλγαρία: Severoiztochen, Yugoiztochen
• Ελλάδα: Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
• Ρουμανία: South East Region
• Τουρκία: Istanbul, Tekirdag, Kocaeli, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon;
• Ρωσία: Rostov Oblast, Krasnodar Krai, Adygea republic
• Ουκρανία: Odesa, Mykolaiv, Kherson, Sevastopol, Zaporosh’ye and Donetsk Oblast, Crimea Republic, Sevastopol
• Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία: όλες οι περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v