Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΕ: Ελληνοϊαπωνική ημερίδα στις 20/11

Το Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ ΤΕΕ και της Ιαπωνικής Εταιρίας Πολιτικών Μηχανικών, οργανώνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου Ημερίδα.

ΤΕΕ: Ελληνοϊαπωνική ημερίδα στις 20/11
Το Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ ΤΕΕ και της Ιαπωνικής Εταιρίας Πολιτικών Μηχανικών (Japan Society of Civil Engineers), οργανώνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου (ξενοδοχείο Electra Palace, Νικοδήμου 18-20, Πλάκα) Ημερίδα με θέμα τις «Νέες εξελίξεις στην Τεχνολογία και στο Κανονιστικό Πλαίσιο για το Οπλισμένο Σκυρόδεμα στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία».

Κατά την Ημερίδα θα δοθεί έμφαση, από πλευράς Ελλήνων ομιλητών, στις νέες απαιτήσεις και στις εξελίξεις στον τομέα των Ευρωπαϊκών Κανονισμών οι οποίες αναφέρονται στις Κατασκευές από σκυρόδεμα (Ευρωκώδικες), ενώ από την πλευρά των Ιαπώνων, στην ανακύκλωση του σκυροδέματος, στις νέες εξελίξεις στην αντισεισμική τεχνολογία των γεφυρών στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό του Kobe (Κόμπε), στις προδιαγραφές των ανοξείδωτων χαλύβων, καθώς και στις νέες τεχνικές παράθεσης και αγκύρωσης.

Όπως επισημαίνεται από την Οργανωτική Επιτροπή, οι Ευρωκώδικες προέκυψαν κατά την προσπάθεια να διαμορφωθεί στον δυτικοευρωπαϊκό χώρο ένα ενιαίο πλαίσιο ευρωπαϊκών κανονισμών για τον σχεδιασμό και την μελέτη φορέων στα έργα Πολιτικού Μηχανικού, το οποίο θα απελευθερώνει τους Πολιτικούς Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες στη δουλειά τους, ταυτόχρονα διασφαλίζει ένα εναρμονισμένο σύστημα γενικών κανόνων και συνεπώς θα καταστήσει την Ευρωπαϊκή Κατασκευαστική Βιομηχανία πιο ανταγωνιστική διεθνώς, βελτιώνοντας την ασφάλεια των κατασκευών.

Το ζήτημα της ανακύκλωσης του σκυροδέματος έχει τεθεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια και στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην Ιαπωνία, με διττό στόχο: τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από στερεά απόβλητα (μπάζα).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1996-1997, υπολογίζεται ότι παράγονται από την κατασκευή 180 εκατομμύρια τόνοι στερεά απόβλητα το χρόνο, εκ των οποίων, κατά μέσο όρο, το 78% εναποτίθενται σε διάφορους χώρους (χωματερές) και μόλις το 22% ανακυκλώνονται.

Ωστόσο, η δυνατότητα ανακύκλωσης είναι σημαντικά μεγαλύτερη και απόδειξη αυτού είναι πως τρείς χώρες της Ε.Ε. (Δανία, Κάτω Χώρες και Βέλγιο) που επιτυγχάνουν ποσοστά ανακύκλωσης από 80% έως και 90%. Ουραγός η Ελλάδα, η οποία μαζί με την Ισπανία και την Ιρλανδία έχουν ποσοστά ανακύκλωσης κάτω του 5%.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Με μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά σε μια χώρα με έντονη σεισμικότητα, όπως η Ελλάδα, αναμένεται η ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Nagoya, Hikaru Nakamura, για τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς των γεφυρών από σκυρόδεμα μετά τον σεισμό του Kobe.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v