Χρυσοχοΐδης: Τα σχέδια για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ

Κατά της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και υπέρ της διατήρησης ΔΕΗ και ΕΛ.ΠΕ. υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση τάσσεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Οι θέσεις για ανταγωνισμό, τιμολόγια ΔΕΗ και ΑΠΕ.

  • Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου
Χρυσοχοΐδης: Τα σχέδια για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ
Κατά της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και υπέρ της διατήρησης της ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ. υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση τάσσεται ο υπεύθυνος για θέματα Ανάπτυξης στο κοινοβουλευτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day, ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας, που τις εντοπίζει στις στρεβλώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, στην έλλειψη διαφάνειας στην κοστολόγηση και στην υστέρηση του ελέγχου τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΡΑΕ και τάσσεται υπέρ της ανεξάρτητης λειτουργίας τους. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη ΔΕΗ, υποστηρίζει την ανάγκη να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτει διοίκηση υψηλού επιπέδου και εγνωσμένης αποδοτικότητας, ορθολογικά τιμολόγια που θα βασίζονται σε πραγματικά μεγέθη κόστους και θα εφαρμόζει ρυθμίσεις για ισότιμη πρόσβαση στα ενεργειακά αγαθά όλων των πολιτών.

Τάσσεται επίσης υπέρ της απόσυρσης ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ, του εκσυγχρονισμού άλλων και της κατασκευής νέων λιγνιτικών μονάδων με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων και η δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμη, διακηρύσσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση της Ε.Ε. για εκχώρηση δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης λιγνιτικών αποθεμάτων σε τρίτους και δεσμεύεται υπέρ της δημιουργίας one stop shop για την αδειοδότηση επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Μ. Χρυσοχοΐδη

-Σε ποιους άξονες θα πρέπει να βασίζεται η μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική της χώρας;

Το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει την ενέργεια με μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη πολιτική, η υλοποίηση της οποίας θα εξασφαλίζει:
1. Ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία.
2. Φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
3. Παραγωγή νέων θέσεων εργασίας και καινοτόμων προϊόντων στην οικονομία της καθαρής - πράσινης ενέργειας.
4. Αξιοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Βασική αρχή αυτή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ενέργειας είναι η αρχή της ισόρροπης διαφοροποίησης πηγών αλλά και προμηθευτών προϊόντων ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των οδών μεταφοράς. Στόχοι μας είναι η εξασφάλιση της επαρκούς τροφοδότησης όλων των περιοχών της χώρας µε ηλεκτρική ισχύ και ενέργεια στο χαμηλότερο δυνατό κόστος καθώς και η διαθεσιμότητα της αναγκαίας εφεδρικής ισχύος.

-Ποιοι όροι απαιτούνται για τη διασφάλιση και την πραγματοποίηση ενεργειακών επενδύσεων;

Θα έλεγα ότι το πλέον βασικό είναι οι επενδυτές να βρίσκουν απέναντί τους ένα συνεπές κράτος που θα λειτουργεί με τον επιθυμητό βαθμό αξιοπιστίας. Αυτό σήμερα δυστυχώς δεν συμβαίνει όπως αποδεικνύει και η περιπέτεια όσων έχουν προσπαθήσει να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και των αντίστοιχων υποστηρικτικών μέτρων και δράσεων συμβατών με τις υποχρεώσεις μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Θεωρείτε σκόπιμο να επανεξεταστεί η πολιτική μίγματος καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή; Σε αυτό το πλαίσιο θα είχαν θέση οι νέες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα;

Το πρόγραμμά μας προβλέπει τη σταδιακή απόσυρση των παλαιών μονάδων παραγωγής που έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και υψηλές εκπομπές καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων λιγνιτικών σταθμών. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και η εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής με χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής καύσης αλλά και με πρόβλεψη αποθήκευσης και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

-Υπάρχουν φωνές στην αγορά ενέργειας που υποστηρίζουν ότι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ο ανταγωνισμός, μιλούν μάλιστα για χειραγώγηση. Τι πιστεύετε εσείς;

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας. Η έλλειψη επενδύσεων τα τελευταία χρόνια από την πλευρά της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση "εμπόρων" ενέργειας που χρυσοπληρώνονται κερδοσκοπώντας εις βάρος του καταναλωτή.
 
Σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας της αγοράς, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην κοστολόγησή της και αποδοτικός και συνεχής έλεγχος της τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

-Το τρίτο πακέτο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας υποδεικνύει μια σειρά παρεμβάσεις που αποσκοπούν τόσο στην ανεξαρτησία του ΔΕΣΜΗΕ όσο και στην ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ. Εκτιμάτε ότι υφίστανται λόγοι για τέτοιου είδους παρεμβάσεις;

Και οι δυο οργανισμοί είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Όταν η Έκθεση Μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, ο βασικός ενεργειακός οδικός χάρτης της χώρας σε βάθος δεκαετιών, αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει και ο υπουργός είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα.

Η θέση μας είναι υπέρ της ανεξάρτητης λειτουργίας των επιβλεπόμενων φορέων χωρίς αυτό να συμβαίνει εις βάρος της αποστολής τους.

-Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος της ΔEH σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας; Θα πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της;

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο (τουλάχιστον 51%) και να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στις νέες συνθήκες της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Αυτό όμως έχει και μια σειρά προϋποθέσεις. Η ΔΕΗ πρέπει να αποκτήσει διοίκηση υψηλού επιπέδου και αναγνωρισμένης αποδοτικότητας που θα στοχεύει κατά προτεραιότητα στην εξυγίανση των οικονοµικών μεγεθών και της δοµής του κόστους λειτουργίας της, στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος και της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών της, καθώς και στην αποδοτική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της.

Εξίσου σημαντικό είναι η ΔΕΗ να λειτουργεί με ορθολογικά τιμολόγια που θα βασίζονται σε πραγματικά μεγέθη κόστους. Παράλληλα, να εφαρμόζει μέτρα, κανόνες και ρυθμίσεις για ισότιμη πρόσβαση στα ενεργειακά αγαθά και υπηρεσίες από όλους τους πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα από τους οικονομικά ασθενέστερους και γεωγραφικά απομακρυσμένους. Ο ρόλος της Πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή, για τη στήριξη δηλαδή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στον τομέα του ηλεκτρισμού, θα είναι συνεπής και σημαντικός.

-Κρίνετε σκόπιμη την επαναλειτουργία της ρήτρας καυσίμου ή είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση;

Η ρήτρα καύσιμου πρέπει να εφαρμόζεται ανελλιπώς. Όπως καταλαβαίνουν όλοι, η τιμή της ενέργειας δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από το κόστος παραγωγής της και άρα και από την τιμή του πετρελαίου. Προσοχή όμως: η τιμή της ενέργειας πρέπει να ακολουθεί τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου και στην κάθοδο, όχι μόνο στην άνοδο, όπως έγινε με το σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ .

-Θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και οι διαπραγματεύσεις για την ανάθεση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης;

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τον όμιλο των εταιριών της ΔΕΠΑ (όπως εξάλλου και τους αντίστοιχους της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ) οχήματα που υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη αναπτυξιακή προσπάθεια που σχεδιάζει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι συζητήσεις περί αποκρατικοποίησης είναι άσκοπες. Στο θέμα των δικαιωμάτων εξόρυξης λιγνίτη έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει το γεγονός ότι ο συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδηγεί σε απαράδεκτα αποτελέσματα.

Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε θα αποδεχτεί αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, η οποία οδηγεί σε εκχώρηση εθνικού πλούτου. Χρειάζεται και οι επόμενες γενιές να έχουν ένα απόθεμα, ούτως ώστε σε στιγμές κρίσιμες για το έθνος να υπάρχουν πηγές ενέργειας εδώ στη χώρα.

-Ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως το θέτει η αγορά, είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ. Μπορεί να υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ωστόσο αποθαρρύνεται από την ύπαρξη πολύ μεγάλης γραφειοκρατίας. Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση;

Πράγματι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο θέμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που ταλανίζουν τις ΑΠΕ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και λύσεις. Η σημερινή δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να αντικατασταθεί.

Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα σχέδιο αδειοδότησης μιας στάσης, τη σύντμηση και τήρηση δεσμευτικών χρονικών προθεσμιών, τη μείωση του αριθμού των γνωμοδοτικών φορέων στο απολύτως απαραίτητο καθώς και τον σαφή καθορισμό του περιεχομένου γνωμοδότησης κάθε φορέα.

-Ένα ακόμη κρίσιμο θέμα είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζονται αλλά και αυτών που σχεδιάζονται. Η ΡΑΕ μιλά για έλλειμμα 1 δισ. κ.μ. ετησίως. Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για τη διασφάλιση του συγκεκριμένου καυσίμου;

Το θέμα δεν είναι μόνο να βρεθούν οι αναγκαίες ποσότητες. Το θέμα είναι ένα βρεθούν και σε συμφέρουσες τιμές. Εδώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, ενάντια σε κάθε διεθνή πρακτική, εγκαινίαζε αγωγούς χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη συμβολαιοποίηση επαρκών ποσοτήτων για την εγχώρια αγορά και κατηγορηθήκαμε για λαϊκισμό.

Μόνο ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε και αυτό είναι ό,τι έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή: να συμβολαιοποίησουμε με μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς επαρκείς ποσότητες για τον εφοδιασμό της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v