Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύεται η σύμβαση για υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης

Το ποσό των 130 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο για τη μη υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης που αφορά στο έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης ζητά η ανάδοχος κοινοπραξία.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Λύεται η σύμβαση για υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης
Το ποσό των 130 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο για τη μη υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης που αφορά στο έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης ζητά η ανάδοχος κοινοπραξία των Άκτωρ Παραχωρήσεις, Archirodon Group και Boscalis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία Θερμαϊκή Οδός έχει ήδη προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του ορισμού διαιτητών που θα μεσολαβήσουν μεταξύ αυτής και του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να συμφωνηθεί το ποσό της αποζημίωσης.

Είχε προηγηθεί στα τέλη Ιουλίου η καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης τόσο από την ανάδοχο κοινοπραξία όσο και από τα τραπεζικά ιδρύματα που θα συμμετείχαν στη χρηματοδότηση του project των 472 εκατ. ευρώ, εξέλιξη στην οποία είχε αναφερθεί το euro2day.gr σε σχετικό ρεπορτάζ στις 20 Ιουλίου 2009
.

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, με το πέρας δύο μηνών από την καταγγελία της σύμβασης και εφόσον στο μεταξύ δεν υπάρξει ρύθμιση της διαφοράς, η υπογραφείσα σύμβαση λύεται αυτόματα.

Αυτό τυπικά θα συμβεί στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τότε -μεσούσης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου- δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά ΥΠΕΧΩΔΕ που θα ανατρέψει την πορεία που έχει πάρει η υπόθεση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Τρία χρόνια… φαγούρας

Η σύμβαση για το έργο παραχώρησης της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης, το οποίο ανατέθηκε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό στην κοινοπραξία του ομίλου Ελλάκτωρ (μέσω της θυγατρικής Άκτωρ Παραχωρήσεις που συμμετείχε με 50% στο project) με τις ολλανδικών συμφερόντων τεχνικές εταιρίες Archirodon Group (συμμετείχε με 32,5%) και Boscalis (έλεγχε το 17,5% της κοινοπραξίας) υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2006.

Ωστόσο, λίγο μετά την εγκατάσταση των εργοταξίων, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης υπέβαλαν προσφυγές κατά του έργου με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες μέχρις ότου αποφανθεί το ΣτΕ. Στο μεταξύ, απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ακύρωσε τη μέθοδο κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας, προκρίνοντας διαφορετικό τρόπο για τη δημιουργία της σήραγγας (με χρήση μετροπόντικα).
 
Η νέα μέθοδος είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος, γεγονός που άλλαξε ριζικά από όσο προέβλεπε η υπογραφείσα σύμβαση. Ταυτόχρονα, οι φωνές από φορείς της συμπρωτεύουσας που έκαναν λόγο για έργο ακατάλληλο και το οποίο δεν θα έλυνε ουσιαστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, δυνάμωναν.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς δήλωνε μέχρι πρόσφατα πως το έργο θα υλοποιηθεί, χωρίς ωστόσο το υπουργείο του να παίρνει πρωτοβουλία για την προώθηση της κατασκευής του.

Η κατάσταση ανάγκασε την κατασκευάστρια κοινοπραξία και τις χρηματοδότριες τράπεζες -υπό το βάρος και της οικονομικής κρίσης- να προχωρήσουν στις 30 Ιουλίου στη καταγγελία της σύμβασης και παράλληλα να προσφύγουν στο διαιτητικό δικαστήριο για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για ματαίωση του έργου με ευθύνη του Δημοσίου.

f.gavriniotis@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v