Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαδοχικές συναντήσεις Παπαθανασίου ενόψει ΔΕΘ

"Ή θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις για το μέλλον ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω", δήλωσε ο Γ. Παπαθανασίου, αναφερόμενος στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει με εκπροσώπους κοινωνικών - παραγωγικών φορέων.

Διαδοχικές συναντήσεις Παπαθανασίου ενόψει ΔΕΘ
"Ή θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις για το μέλλον ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω", δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, αναφερόμενος στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει από το μεσημέρι με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων εν όψει της ΔΕΘ.

"Η κρίση είναι εδώ", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη για συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μια πιο ανταγωνιστική και υγιή οικονομία.


--- Δ. Δασκαλόπουλος: Δέκα μέτρα - ανάχωμα για ανεργία

Μία από τις πιο άμεσες και οξύτερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης χαρακτήρισε τη διόγκωση της ανεργίας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Δ. Δασκαλόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου.

Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε θέμα ύψιστης προτεραιότητας
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinτη λήψη μέτρων θωράκισης της απασχόλησης και με υπόμνημα που παρέδωσε στον υπουργό, προτείνει δέκα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε να αποφευχθεί έξαρση της ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δασκαλόπουλος και στο μείζον θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για να γίνουν όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με τα πρόσφατα εισπρακτικά μέτρα, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε: "θεωρούμε ότι τα ασύνταχτα εισπρακτικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά και αδιέξοδα διότι δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ συμπιέζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και καταδικάζουν την αγορά σε παρατεινόμενη ύφεση".

--- ΣΕΒ: Τα δέκα μέτρα – ανάχωμα στην ανεργία

1. Άμεση λειτουργία και καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Να καθοριστούν προτεραιότητες ενίσχυσης ασθενέστερων και να προβλεφθεί η συμμετοχή κοινωνικών εταίρων στη διαχείριση.

2. Κατάργηση των φορολογικών αντικινήτρων που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

3. Υποστήριξη των νέων προσλήψεων με προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα αυξήσουν την απασχόληση στη διετία 2009 – 2010.

4. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους στη διετία 2009 – 2010.

5. Επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζόμενων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση.

6. Εξυγίανση και ενίσχυση των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

7. Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απογραφή εργοδοτών και πλήρης μηχανογραφική αποτύπωση των προσλήψεων.

8. Υποχρεωτική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (98/59) για την κατάρτιση κοινωνικού σχεδίου εργαζομένων, στις περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση μίας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις.

9. Άμεση προώθηση εφαρμογής του νόμου περί εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων και επίβλεψη της εφαρμογής του από τις τράπεζες, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

10. Προσαύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% για τουλάχιστον έναν χρόνο.


---Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις η ΓΣΕΕ

Εν τω μεταξύ, την έναρξη κινητοποιήσεων από τις 5/9 προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Συνομοσπονδίας με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ενόψει της ΔΕΘ.

Ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε άδικη την ασκούμενη κοινωνική και οικονομική πολιτική που κάνει -όπως είπε- τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκαν στον υπουργό όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, ένεκα της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία αυξάνει την ανεργία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ ταυτόχρονα θέτει την οικονομία και τη χώρα σε σοβαρές περιπέτειες.

Αναπτύχθηκαν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ που συμπεριλαμβάνονται στην επιστολή που εστάλη στον κ. Πρωθυπουργό ενόψει της συνάντησης του με τη Συνομοσπονδία.

Επιπρόσθετα τέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του Δημοσίου όπως Ναυπηγεία, ΕΛΒΟ, Λιπάσματα, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, κ.α. καθώς και των συμβασιούχων πυροσβεστών. Δυστυχώς διαπιστώθηκε χάσμα απόψεων και πολιτικών ωστόσο τις επίσημες απαντήσεις στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση επισημάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν και να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και της οικονομικής πολιτικής γι' αυτό θα διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους, αρχής γινομένης από το Πανεργατικό Συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσ/νίκη (Άγαλμα Βενιζέλου, ώρα 18.30)

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ που θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον πρωθυπουργό, έθεσε στον υπουργό Οικονομίας τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν στα εισοδήματα, την εργασία - ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.

Ο κ. Παπαθανασίου θα συναντηθεί ακόμη εντός της ημέρας διαδοχικά με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, τη ΓΣΕΒΕΕ, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και το ΕΒΕΑ.


---ΕΣΕΕ: "Καμπανάκι" για αύξηση των απολύσεων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, προειδοποίησε για αύξηση των απολύσεων τους επόμενους μήνες και υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης.


---Εγρήγορση ζητά το ΕΒΕΑ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομίας, προκειμένου να του θέσει τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, ζητώντας επίσης εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού και επικέντρωσή του σε 12 βασικά σημεία.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου επισκέφθηκαν σήμερα το απόγευμα τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, προκειμένου να του θέσουν τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου εν όψει της ΔΕΘ για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση όσο το δυνατόν με λιγότερα πλήγματα και να επιστρέψει στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος, το μέλλον της χώρας θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα. Και οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας και συναίνεσης όλων μας. Κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, κοινωνικών εταίρων, φορέων, πολιτών. Πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τη μικροπολιτική και τη σκανδαλολογία και να στραφούμε στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Με νέες ριζοσπαστικές λύσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία προς την αναπτυξιακή της κατεύθυνση και θα στηρίξουν τα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Η αύξηση των επενδύσεων, της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση. Οι επιχειρήσεις θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας με τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, καθώς και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να τεθούν:

1. Η άμεση επιτάχυνση και η διεύρυνση όλων των αναπτυξιακών πολιτικών και η εντατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

2. Η επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ.

3. Η ενίσχυση των προγραμμάτων παροχής εγγυήσεων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και ασφαλώς των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ.

4. Η αναγνώριση των πιθανών προβλημάτων ρευστότητας, με το σχεδιασμό μιας διαδικασίας με την οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν σε σύστημα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

5. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

6. Βελτιώσεις του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο τη βιωσιμότητα του.

7. Η δημιουργία στη ΓΓΠΣ κέντρου για τη διασταύρωση στοιχείων που προέρχονται από διαφορετικές πηγές και η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης και διασταύρωσης στοιχείων, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

8. Η διατήρηση του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων, στα σημερινά επίπεδα. Μετά την παρέλευση της κρίσης, θα πρέπει να προωθηθεί η περαιτέρω μείωση των συντελεστών, με κριτήριο τον φορολογικό ανταγωνισμό, εντός και εκτός Ε.Ε.

9. Ο επαναπροσδιορισμός του καταλόγου Φόρων Υπέρ Τρίτων και ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος Φορολογικών Απαλλαγών.

10. Η διασφάλιση της ισότητας μεταξύ Κράτους και Φορολογουμένου, με ταχεία και έντοκη επιστροφή των ποσών που οφείλει το κράτος, δυνατότητα αυτοδίκαιου συμψηφισμού πιστωτικών και χρεωστικών ποσών ανεξαρτήτως φορολογικού αντικειμένου.

11. Η εντατικοποίηση των προγραμμάτων επανακατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες και τις ειδικότητες με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

12. Η προώθηση συνδυασμένου προγράμματος "Ποιότητας - Σχεδίασης - Οικολογίας" για παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.


--ΚΕΕ: Ζητά ταχύρρυθμες μεταρρυθμίσεις

"Αν είχε μειωθεί κατά η φοροδιαφυγή δεν θα μιλάγαμε σήμερα για έλλειμμα" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί πάγιο αίτημα των υγιών επιχειρήσεων.

Ο κ. Κασιμάτης ζήτησε ακόμη από τον υπουργό ταχύρυθμες μεταρρυθμίσεις, ελεγχόμενη δημοσιονομική πολιτική, καθώς και την παρέμβαση της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα για φθηνότερο κόστος χρήματος, για να μην καταστούν προβληματικές και οι υγιείς επιχειρήσεις.

Επεσήμανε, ωστόσο, τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις για χρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 καθώς και από το ΤΕΜΠΜΕ.

Η Ένωση ζήτησε από τον υπουργό επέκταση της αυτόματης περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων και για τα έτη 2007 - 2008, αίτημα πάντως που δεν έγινε δεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκτιμά πως επιβάλλεται η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, που μαστίζει όπως εκτιμά την οικονομία, αλλά και τον περιορισμό της σπατάλης. Κάθε άλλη επιλογή, δηλαδή έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα, εκτιμά πως εξασθενίζει την προοπτική της οικονομίας και δημιουργεί επενδυτικά αντικίνητρα.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v