Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Μαύρες μέρες για ανάπτυξη, έλλειμμα

Επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 4 μονάδες σε σχέση με το 2008, προβλέπει για φέτος ο ΟΟΣΑ. Τι προβλέπεται για έλλειμμα, ανεργία. Ποιες μεταρρυθμίσεις προτείνονται.

ΟΟΣΑ: Μαύρες μέρες για ανάπτυξη, έλλειμμα
Επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2008 προβλέπει για φέτος ο ΟΟΣΑ.

Στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -1,3% από 2,9% που είχαμε πέρυσι. Για το 2010 προβλέπεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό οριακά μεγαλύτερο του μηδενός (+0,3%).

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ και για το έλλειμμα, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση, όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί στο 6,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,7% του ΑΕΠ το 2010.

Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει για φέτος και για του χρόνου έκρηξη της ανεργίας στο 9,5% και 10,3% αντίστοιχα. Για το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ, ενώ για τον πληθωρισμό εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,3% και του χρόνου θα αυξηθεί στο 1,7%.

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση περιλαμβάνονται συστάσεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Συγκεκριμένα, για το φορολογικό σύστημα προτείνονται η κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών και η μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και των αγαθών που βρίσκονται στον χαμηλό ΦΠΑ.

Για το Ασφαλιστικό, ο ΟΟΣΑ συνιστά την αύξηση του ορίου της 37ετίας, τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις και τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις αποδοχές σε ολόκληρη τη διάρκεια του εργασιακού βίου και όχι μόνο στην τελευταία πενταετία που είναι σήμερα.

Επίσης, καλωσορίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγές στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά τονίζει ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να αφορούν τόσο στους νεοπροσλαμβανομένους όσο και στους εργαζομένους που απέχουν αρκετά από την ηλικία συνταξιοδότησης.

Για την αγορά εργασίας, ο διεθνής οργανισμός, εμμέσως πλην σαφώς, τάσσεται υπέρ της κατάργησης του κατώτατου μισθού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας θα πρέπει αυτό να συνυπολογιστεί στις διαπραγματεύσεις για τους κατώτατους μισθούς.

Παράλληλα, ζητά χαλάρωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι αφενός δεν θα πρέπει να δεσμεύουν όσους δεν εκπροσωπούνται στον διάλογο και αφετέρου θα χρειάζεται να δίνεται η δυνατότητα για απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ ζητά να θεσπιστεί στα ΑΕΙ ένα ελάχιστο ποσό (δίδακτρα) για τους φοιτητές, οι οποίοι, σε περίπτωση που δεν μπορούν να το καλύψουν, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν φοιτητικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους.

Για τον τομέα της υγείας, τέλος, στην έκθεση προτείνεται η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v