Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απειλές & ευκαιρίες για τις Ενεργειακές Αγορές

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (18-19/6) στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Συνέδριο «3rd South East Europe Energy Dialogue», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Οι απειλές & ευκαιρίες για τις Ενεργειακές Αγορές
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (18-19/6) στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Συνέδριο «3rd South East Europe Energy Dialogue», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με το World Energy Council (WEC).

Θέμα της φετινής Συνάντησης ήταν οι απειλές και ευκαιρίες στις ενεργειακές αγορές μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Πιο αναλυτικά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν το οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στη ΝΑ Ευρώπη, η καλλιέργεια στενότερων σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο ρόλος των Βαλκανικών χωρών στη διαμετακόμιση ενέργειας προς την Ε.Ε., η αγορά πετρελαίου στη ΝΑ Ευρώπη, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην περιοχή, η ενοποίηση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και η «πράσινη ενέργεια». Επίσης, για πρώτη φορά, το ΙΕΝΕ απασχόλησε το ζήτημα της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας.

Με την πραγματοποίηση παράλληλων συνεδριών, πραγματοποιήθηκε μια σειρά εξαιρετικά ενδιαφερουσών παρουσιάσεων από συνολικά 55 ομιλητές – υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και ειδικούς σε θέματα ενέργειας από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και από χώρες παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Ρωσία, το Καζακστάν και το Ιράν.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με ομιλίες του συντονιστή του Dialogue, Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, καθώς και του περιφερειακού εκπροσώπου του WEC, κ. Slav Slavov. Ακολούθησαν ομιλίες του Προέδρου του ΙΕΝΕ Δρ. Ιωάννη Δεσύπρη, και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΑΝ. κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη. Κατά τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, μίλησαν ο καθηγητής στο ΕΜΠ και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΙΕΝΕ, κ. Παντελής Κάπρος, ο επιτετραμμένος της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, κ. Michael Savva, ο κ. Richard Hall της International Association of Oil and Gas Producers, στις Βρυξέλλες, ο γενικός διευθυντής της τουρκικής ADG Natural Gas Cosultancy Company, κ. Gokhan Yardim, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Συμβολαίων και Τιμολόγησης της Gazprom Export, κ. Alexey Biteryakov, ο διευθυντής της Energy Focus και στέλεχος της Kazenergy, κ. Maulen Namazbekov, η γενική διευθύντρια της Cogen Europe, κ. Fiona Riddoch, ο G&G Manager της «Ενεργειακής Αιγαίου», κ. Ιωάννης Αμπατζής, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο κυπριακό Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Σόλων Κασσίνης, o κ. Μιχάλης Θωμαδάκης, Αντιπρόεδρος ΡΑΕ, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής ΑΠΕ του ΙΕΝΕ, o κ. Gabor Hornai, Managing Director, CEZ Hungary Ltd., Head of Primary Policies Sector, Ministry of Economy, Trade and Energy, Albania, ο κ. Rosen Simitchiev, Chief Expert for Research and Analysis at Projects and Investments Directorate, Bulgarian Energy Holding EAD, Bulgaria, ο κ. Ismaili Fadil, Managing Director, KOSTT-Transmission System and Market Operator j.s.c, UNMIK/Kosovo, ο κ. Nenad Stefanovic, ειδικός σε θέματα ηλεκτρισμού στη σερβική AERS, ο κ. Ευάγγελος Λεκατσάς, πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ, η κα Thea Khitarishvili, Senior Expert of Trade and Transit, Energy Charter Secretariat, Brussels και πολλοί άλλοι.

Αν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενεργειακή ασφάλεια κυριάρχησαν ως θεματολογία στο 3rd S.E. Europe Energy Dialogue, αναδείχθηκαν και άλλες σημαντικές πτυχές του ενεργειακού ταμπλό της περιοχής, όπου η απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο ανταγωνισμός, όπως υποστηρίχθηκε από πολλούς συμμετέχοντες στο Συνέδριο, θεωρείται η απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση επενδύσεων για νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και αγωγούς αερίου, ιδίως των interconnectors, δηλαδή των διασυνδέσεων μεταξύ των δικτύων αερίου της περιοχής, ιδιαίτερα στα Ανατολικά Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕπίσης, η ανάδειξη της Τουρκίας ως βασικού διαμετακομιστή αερίου και τι σημαίνει αυτό για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, μαζί με την ανάγκη εξασφάλισης νέων ποσοτήτων αερίου σε μακροπρόθεσμη βάση, αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων στις εργασίες της ιδιαίτερα πετυχημένης αυτής συνάντησης, όπου έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από όλες τις χώρες της περιοχής (δηλ. Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, FYROM, Αλβανία, Ελλάδα και Κύπρος).

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του 3rd S.E. Europe Energy Dialogue πρόκειται να επεξεργασθεί η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και θα ανακοινωθούν σύντομα από την ιστοσελίδα του ΙΕΝΕ.

Κύριος Χορηγός του «3rd SE Europe Energy Dialogue» ήταν η ΔΕΗ, Χορηγός η εταιρεία EGL και υποστηρικτές οι εταιρείες Siemens και ΔΕΣΦΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v