Αρτοποιία: Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των Νομαρχιών βρίσκεται η Ομοσπονδία Αρτοποιών και οι περιφερειακοί σύνδεσμοι του κλάδου για τις συνθήκες ανταγωνισμού στο κύκλωμα σιτάρι – αλεύρι – ψωμί.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αρτοποιία: Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού
Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των Νομαρχιών βρίσκεται η Ομοσπονδία Αρτοποιών και οι περιφερειακοί σύνδεσμοι του κλάδου για τις συνθήκες ανταγωνισμού στο κύκλωμα σιτάρι – αλεύρι – ψωμί.

Σημειώνεται ότι η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη παρά την υποχώρηση των διεθνών τιμών σε σιτάρι και αλεύρι.

Η αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η τιμή δεν μειώνεται διότι αυξήθηκαν άλλοι συντελεστές κόστους, όπως τα εργατικά, τα ενοίκια και εν γένει τα λειτουργικά έξοδα και ότι το αλεύρι συμμετέχει μόνο κατά 35% στην τελική τιμή καταναλωτή του ψωμιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρτοποιών το αλεύρι αυξήθηκε το 2007 – 2008 στα 42 – 44 ευρώ το σακί (50 κιλά), από 19 – 22, λόγω εκτόξευσης των διεθνών τιμών η οποία αποδόθηκε στα βιοκαύσιμα, την αυξημένη ζήτηση από τρίτες χώρες και τη χαμηλή παραγωγή.

Τότε η φρατζόλα των 350 γρμ., είχε «σκαρφαλώσει» στα 70 – 80 λεπτά, από 60 – 70 λεπτά.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Σημειώνεται ότι οι διεθνείς τιμές των δημητριακών σημείωσαν μεγάλη πτώση πέρυσι, με αποτέλεσμα το αλεύρι να υποχωρήσει στα 32 – 33 λεπτά και υποχώρησε η τιμή παραγωγού για το σιτάρι στα 20 – 25 λεπτά το κιλό από 30 – 32 λεπτά.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση ψωμιού από 210 κιλά κατά κεφαλήν που ήταν στη δεκαετία του '50, έπεσε στα 65 κιλά το 2000 ενώ σήμερα διαμορφώνεται στα 70.

Σε ότι αφορά τη λαγάνα η τιμή της εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα περυσινά επίπεδα δηλαδή στα 2,8 με 3 ευρώ τα 750 γρμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v