Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις και κατανάλωση "φρενάρουν" το ΑΕΠ

Νέα συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,4% το β΄ τρίμηνο του έτους από 3,6% το α΄ τρίμηνο, με κύριο παράγοντα επιβράδυνσης τις επενδύσεις και την κατανάλωση, ενώ στο ίδιο διάστημα η μεγέθυνση ήταν μόλις 0,6%.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Επενδύσεις και κατανάλωση φρενάρουν το ΑΕΠ
Σε νέα αναθεώρηση των στόχων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, οπότε καταγράφεται μέση αύξηση 3,5%.

Η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε σήμερα νέα συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους από 3,6% το πρώτο, με κύριους παράγοντες επιβράδυνσης τις επενδύσεις και την κατανάλωση, ενώ το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο η μεγέθυνση ήταν μόλις 0,6%.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν:

* Επενδύσεις: Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008 οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, μείωση η οποία επιβράδυνε κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα την αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας. Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 12,265 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα με αύξηση 4,9% είχαν ανέλθει σε 12,623 δισ. ευρώ. 

* Κατανάλωση: Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, φτάνοντας σε 41,347 δισ. ευρώ και συμβάλλοντας κατά 1,7 ποσοστιαία μονάδα στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, οπότε η μεταβολή ήταν 2,3%, η επίδοση είναι καλύτερη αλλά σαφώς χειρότερη έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, οπότε η αύξηση ήταν 4,4%. 

* Εισαγωγές: Σαφής μείωση καταγράφεται στο μέτωπο των εισαγωγών. Το δεύτερο τρίμηνο η πτώση έφτασε το 3,8%, με το ύψος των εισαγωγών να διαμορφώνεται σε 16,644 δισ. ευρώ όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα με αύξηση 7,6% το ύψος των εισαγωγών ήταν 17,298 δισ. ευρώ. Η μείωση των εισαγωγών ευνοεί τον ρυθμό ανάπτυξης καθώς συνεπάγεται μικρότερη διαφυγή ΑΕΠ στο εξωτερικό. 

* Εξαγωγές: Επιβράδυνση καταγράφει ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών από 6,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2007 σε 3,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και με τελική αξία τριμήνου στα 10,269 δισ. ευρώ.

Η συνισταμένη των παραπάνω παραμέτρων οδηγεί σε μέση επίδοση εξαμήνου για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5%, όταν ο αρχικός στόχος στον προϋπολογισμό για το σύνολο του 2008 ήταν 4% και ο αναθεωρημένος στόχος του περασμένου Απριλίου αφορούσε σε μεγέθυνση κατά 3,6%.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιχειρούν να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, σημειώνοντας ότι ήδη μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με ενδεχόμενη ύφεση και υπό αυτό το πρίσμα οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι παραπάνω από ικανοποιητικές.

Από την άλλη, βέβαια, στελέχη της ΕΣΥΕ αναμένουν μεγαλύτερη πτώση των επενδύσεων, κυρίως εξαιτίας της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και της κατανάλωσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της διάχυτης αβεβαιότητας στα ελληνικά νοικοκυριά που επιδεινώνεται περαιτέρω εξαιτίας της ανόδου του κόστους του χρήματος.

Τα ανησυχητικά σημάδια φάνηκαν άλλωστε από το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν οι επενδύσεις έκαναν "βουτιά" κατά 6,8% έναντι αύξησης 11,9% που είχαν σημειώσει το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες για τελική κατανάλωση γλίτωσαν μεν την πτώση, αλλά κατέγραψαν περιορισμένη αύξηση 2,3%, δείχνοντας και τη σαφή συγκράτηση των καταναλωτών, όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη του τζίρου στο λιανεμπόριο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει τις νέες εκτιμήσεις του τόσο για τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και για τον πληθωρισμό. Για τον ρυθμό ανάπτυξης ο πήχης αναμένεται να τεθεί μεταξύ 3,2% και 3,4%, ενώ για τον πληθωρισμό, ο οποίος στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στο 4,5% , δεδομένο είναι ότι η μέση επίδοση θα είναι άνω του 4% -παρ' εκτός και υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών τιμών του πετρελαίου- μακράν της εκτίμησης για μέσο πληθωρισμό 2,9% που ενσωμάτωνε ο προϋπολογισμός στην αρχική του μορφή.

---- Πώς αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται επικίνδυνα. Η οικονομική κρίση βαθαίνει. Το νοιώθει κάθε πολίτης που βλέπει το εισόδημά του να ροκανίζεται από την ακρίβεια, από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, από την ανασφάλεια για το πως θα αντιμετωπίσει τα έξοδα του Σεπτεμβρίου.

Η περαιτέρω επιβράδυνση που σημειώνεται στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 3,4%, αναδεικνύει ότι τα αναπτυξιακά αποθέματα της οικονομίας μας εξαντλούνται από την πολιτική της κυβέρνησης.

Η απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού, το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων, η φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, η απουσία αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά και η απουσία μέτρων θωράκισης της οικονομίας μας την οδηγούν σε κρίση με αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων να μειώνεται και η ανασφάλεια να κυριαρχεί στην αγορά.

Η αντιαναπτυξιακή και ταξική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Απαιτείται μια οικονομική πολιτική, όπως αυτή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, με αύξηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια, αναδιάρθρωση της παραγωγής, στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, διεύρυνση της απασχόλησης σε σταθερή βάση με ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς εποπτείας και λειτουργίας των αγορών".

* Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v