Πληροφορική: 5+1 εταιρίες με υποσχόμενα stories

Με ελκυστικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες σε σχέση με το εξωτερικό, οι ελληνικές εταιρίες παραγωγής λογισμικού έχουν μπει σε μια περίοδο ανοδικής φάσης που δεν φαίνεται ότι θα διακοπεί εξαιτίας της γενικότερης συγκυρίας.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πληροφορική: 5+1 εταιρίες με υποσχόμενα stories
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τους οικονομικούς δείκτες και τις επιδόσεις των εταιριών του κλάδου καθώς και ενδεικτικά Ρ/Ε διεθνών εταιριών πληροφορικής δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Με ελκυστικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες σε σχέση με το εξωτερικό, οι ελληνικές εταιρίες παραγωγής λογισμικού έχουν μπει σε μια περίοδο ανοδικής φάσης που δεν φαίνεται ότι θα διακοπεί εξαιτίας της γενικότερης δυσμενούς συγκυρίας.

Από τους ξεχασμένους κλάδους της Σοφοκλέους, η πληροφορική εντάσσεται σήμερα στη λεγόμενη περιφέρεια του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ίσως γιατί αρκετές από τις υποσχόμενες δυνάμεις του κλάδου είτε είδαν τη βιωσιμότητά τους να κλονίζεται (π.χ. LogicDis, Q&R κ.ά) είτε ακόμη τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης (Πουλιάδης, Informatics κ.ά.)…

H αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο κλάδος του λογισμικού μετά τις περιπέτειες που πέρασε και την περίοδο 2000 - 2005 έχει αρχίσει να ανακάμπτει την τελευταία διετία και οι αξιόλογοι όμιλοι του χώρου έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις τους, αισιοδοξώντας μάλιστα και για το μέλλον.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας του, ο πρόεδρος της Info-Quest κ. Θ. Φέσσας εκτίμησε ότι η προσαρμογή στα έργα πληροφορικής του Δ΄ ΚΠΣ θα είναι σαφώς ομαλότερη από αυτήν του τρίτου πακέτου.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα, οι εταιρίες του κλάδου δεν έχουν δει την αγορά λογισμικού να «φρενάρει» και όλα δείχνουν ότι και για τη φετινή χρονιά θα δούμε ανάπτυξη της τάξης του 8% - 10% (7% μέση ετήσια ποσοστιαία άνοδο για την τριετία 2008 - 2010 προβλέπει η IDC).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αρκετοί φοβούνται ότι η γενικότερη δυσμενής οικονομική συγκυρία ενδέχεται να επηρεάσει και τη ζήτηση στον κλάδο. Οι τράπεζες, για παράδειγμα, προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις στον χώρο του ΙΤ την τελευταία τριετία, βλέποντας παράλληλα τα κέρδη τους να «καλπάζουν». Πώς θα συμπεριφερθούν, όμως, στην περίπτωση που διαπιστώσουν «κοιλιά» στις οικονομικές επιδόσεις τους;

Οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου, ωστόσο, θεωρούν τους φόβους αυτούς υπερβολικούς. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι όσο εντείνεται ο ανταγωνισμός σε μια οικονομία τόσο περισσότερο ενισχύεται το κίνητρο για αύξηση της παραγωγικότητας, άρα και για επενδύσεις σε τεχνολογία.
Ειδικότερα για τις τράπεζες, τόσο η επέκτασή τους στα Βαλκάνια όσο και οι νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από το ρυθμιστικό περιβάλλον (οδηγίες Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ.) τις ωθούν στην επένδυση σε νέα προγράμματα λογισμικού.

Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα πράγματα φαίνεται να είναι περισσότερο ελπιδοφόρα, καθώς αρκετές δεκάδες χιλιάδες από αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν «ντοσικά» προγράμματα, που φτιάχτηκαν τη δεκαετία του 1980… Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εκτιμάται λοιπόν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε ένα κύμα αντικαταστάσεων των παλαιών αυτών συστημάτων από καινούργια, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εταιρίες του κλάδου.

Και πέραν όλων αυτών, υπάρχει και η κίνηση των ελληνικών εταιριών να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκτός Ελλάδας, με την ανάληψη συμβάσεων, αρχικά από θυγατρικές ελληνικών εταιριών, αλλά και από άλλους πελάτες.

Πληροφορική και Σοφοκλέους

Από χρηματιστηριακής πλευράς, τώρα, δεν είναι λίγες οι εταιρίες λογισμικού της Σοφοκλέους που σήμερα διαπραγματεύονται είτε με λογικότατα P/E (έως και 15), που διαθέτουν από πολύ καλή έως και υπερβάλλουσα ρευστότητα και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα των εταιριών Byte, Profile, EpsilonNet αλλά και της μόλις εισαχθείσας στην ΕΝ.Α. Entersoft. Οι δείκτες P/E των εταιριών αυτών είναι σαφώς ελκυστικότεροι σε σύγκριση με τις μετοχές του εξωτερικού, ένα δείγμα των οποίων παρουσιάζεται σε παρατιθέμενο πίνακα.

Επιπρόσθετα, στη Σοφοκλέους υπάρχουν και μεγαλύτερου μεγέθους εταιρίες λογισμικού (δεν συνυπολογίζουμε την Altec γιατί σε σημαντικό βαθμό δραστηριοποιείται και σε άλλους κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες), όπως η SingularLogic και η Info-Quest, οι οποίες μπορεί μεν να διαπραγματεύονται με υψηλά P/E, ωστόσο είτε το δικό τους turn around story μόλις φαίνεται να ξεκινά (SingularLogic) είτε έχουν τοποθετηθεί σε νέες δραστηριότητες που δεν έχουν αρχίσει ακόμη να αποδίδουν (Info-Quest).

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι χρηματιστηριακοί επενδυτές θα πρέπει να συνεκτιμήσουν παράγοντες όπως η γενικότερη οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τα φιλόδοξα projects των εταιριών αποτυγχάνουν όταν κληθούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

Info-Quest: «Στοίχημα» οι νέες δραστηριότητες

Τα όποια φετινά κέρδη δεν θα είναι μεγάλα για τον όμιλο Info-Quest και το P/E της μετοχής θα διαμορφωθεί σε επίπεδα πολύ απαιτητικότερα από τον μέσο όρο της αγοράς. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε έξοδα μη επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα, καθώς και στο ότι οι νέες δραστηριότητες του ομίλου (π.χ. εναλλακτικές πηγές ενέργειας) βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους και είναι ζημιογόνες.

Το θετικό για τη μετοχή είναι ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση βρίσκεται περίπου λίγο πάνω από το μισό της λογιστικής αξίας της και ότι σε περίπτωση που το εγχείρημα των νέων εργασιών εξελιχθεί θετικά, τότε θα δημιουργηθούν σαφείς συνθήκες για ισχυρά κεφαλαιακά κέρδη. Στον τομέα της πληροφορικής, ειδικότερα, γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι συνέργιες που θα προκύψουν για τη θυγατρική Unisystems από την απορρόφηση του τμήματος λογισμικού της Info-Quest.

SingularLogic: Ξύπνησε ο γίγαντας…

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης εταιρίας στα 133 εκατ. τα περυσινά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,41 εκατ. ευρώ. Η μετοχή βέβαια δεν μπορεί να αξιολογηθεί με βάση τους δείκτες, καθώς μόλις το 2007 επέστρεψε στην κερδοφορία. To 2008 ξεκίνησε ακόμη πιο δυναμικά και στο πρώτο τρίμηνο o κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 40% (προφανώς κερδήθηκαν μερίδια αγοράς), το EBITDA εξαπλασιάστηκε, ενώ τα κέρδη ανήλθαν σε 0,67 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 εμπλουτίστηκε περαιτέρω το υπόλοιπο ανεκτέλεστων έργων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα και συνεχίστηκε η ενίσχυση της εγκατεστημένης βάσης με νέες ενεργοποιήσεις λογισμικού.

Το «στοίχημα» για τον όμιλο και τη μετοχή του είναι μέχρι πού θα φτάσει το υλοποιούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής του. Στόχος είναι -και μέσω εξαγορών καθώς υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα- να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο όμιλο πληροφορικής των Βαλκανίων.

Byte: Εκτός των άλλων και υψηλό μέρισμα

Με βάση τα περυσινά κέρδη και την τιμή της μετοχής στα 2,16 ευρώ, διαμορφώνεται λογικότατο P/E (11,5 φορές) που όλα δείχνουν ότι θα βελτιωθεί αν ο υπολογισμός γίνει με βάση τα προβλεπόμενα φετινά κέρδη. Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν η άριστη ρευστότητα της εισηγμένης καθώς και η πολύ «συμπαθητική» μερισματική απόδοση του τίτλου (4,2%).

Οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά δείχνουν να είναι ανοδικές για την Byte, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την πορεία του πρώτου τριμήνου.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων ήταν στις αρχές του έτους αντίστοιχο με το περυσινό, σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά εγχώρια έργα και το εξωτερικό. Αντίθετα, στάσιμο ήταν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων σε έργα του Δημοσίου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέσα στο 2008 η εισηγμένη εταιρία θα λανσάρει στην αγορά νέα προϊόντα στο επιχειρησιακό λογισμικό τα οποία θα προσφερθούν σε υφιστάμενους πελάτες, προσδοκώντας βελτίωση εσόδων από φέτος.

Νέα έργα θα διεκδικηθούν τόσο στα Βαλκάνια όσο και σε νέες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Βόρεια Αφρική, όπου η εισηγμένη εταιρία ξεκίνησε ήδη να ενεργοποιείται και φέτος αναμένει την τελική κατάληψη συμβάσεων που διεκδικεί. Η συνεργασία με την Google εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Profile: Υποσχόμενο business plan

H ταχεία άνοδος των οικονομικών επιδόσεων που έχει σημειώσει κατά τα τελευταία έτη η Profile φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης της εισηγμένης. Με τα κέρδη του 2007 να διαμορφώνονται στα 2,03 εκατ. ευρώ, οι προβλέψεις αναφέρονται σε 2,53 εκατ. φέτος, σε 3,46 εκατ. το 2009 και σε 4,72 εκατ. το 2010.

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρίας στα 23,5 εκατ. το P/E (2007) υπολογίζεται στο 11,6, το P/E (2008) στο 9,3 και το P/E (2010) μόλις στο 5. Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, οι προβλέψεις αναφέρονται σε 21,1 εκατ. φέτος, σε 29,5 εκατ. το 2009 και σε 38,7 εκατ. το 2010.

Όλα δείχνουν ότι η επιβεβαίωση των προβλέψεων του business plan της Profile στην πράξη θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικότατα μετοχικά κέρδη. Σε ερώτηση που υποβάλαμε για το πού βασίζονται οι ανοδικές αυτές προβλέψεις λάβαμε την απάντηση ότι περίπου το 60% του ετήσιου τζίρου της εταιρίας είναι επαναλαμβανόμενο, ότι το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων (11 - 12 εκατ. ευρώ) είναι υψηλότερο σε σχέση με το παρελθόν, ότι υπάρχουν νέα προϊόντα (π.χ. ενεργειακό λογισμικό, όπου αναμένονται έως 8 - 9 εκατ. ευρώ έσοδα έπειτα από μία τετραετία) και ότι επιδιώκεται και η είσοδος σε νέες αγορές.

EpsilonNet: Το growth story συνεχίζεται

Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 17 εκατ. ευρώ και με περυσινά κέρδη 1,452 εκατ. ευρώ και μέρισμα 0,04 ευρώ, το P/E του τίτλου διαμορφώνεται στο 11,7 και η μερισματική απόδοση στο 1,32%. Λόγω του ότι η εταιρία δραστηριοποιείται στην Εναλλακτική Αγορά, τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα που θα εκδώσει για φέτος θα είναι αυτά του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανόδου πωλήσεων και κερδών του παρελθόντος συνεχίζονται και φέτος.

Το 60% του κύκλου εργασιών της είναι επαναλαμβανόμενο, υπάρχει η προοπτική αντικατάστασης των «ντοσικών» προγραμμάτων, ενώ παράλληλα η διοίκηση της εισηγμένης διαβλέπει σαφή περιθώρια ανάπτυξης σε όλες τις δραστηριότητές της. Δρομολογείται η επέκταση στα Βαλκάνια. Από πλευράς ρευστότητας, τα πράγματα είναι άριστα, καθώς μόλις τον Ιανουάριο αντλήθηκαν τα κεφάλαια από την είσοδο της εταιρίας στην ΕΝ.Α.

MLS: Προσδοκώντας το ισχυρό come back

Το εκπαιδευτικό λογισμικό φαίνεται ότι δεν ήταν ικανό από μόνο του να σηκώσει» τα μεγέθη μιας εισηγμένης εταιρίας και για τον λόγο αυτόν η MLS στράφηκε έγκαιρα και προς τα προγράμματα πλοήγησης. Η πολιτική διεύρυνσης των προϊόντων της είχε ως αποτέλεσμα το «πέταγμα» της περυσινής κερδοφορίας της στις 903 χιλιάδες ευρώ και όλα δείχνουν ότι και φέτος οι ρυθμοί ανόδου θα είναι πολύ μεγάλοι. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αντιστοιχούν στο 50% των περυσινών εσόδων.

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της MLS να κυμαίνεται γύρω στα 13,3 εκατ. και με βάση τα περυσινά κέρδη προκύπτει δείκτης P/E γύρω στο 14,7, ενώ η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 2,80% (άριστη η ρευστότητα της εισηγμένης) και ο δείκτης P/BV στο ελκυστικό 1,06. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το P/E με βάση τα κέρδη του 2008 θα είναι μονοψήφιο.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τους οικονομικούς δείκτες και τις επιδόσεις των εταιριών του κλάδου καθώς και ενδεικτικά Ρ/Ε διεθνών εταιριών πληροφορικής δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v