Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνά και ακριβά "ψάρια" στο ταμπλό

Μικτή εικόνα εμφάνισαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών σε σχέση με το 2006, με εμφανή αύξηση τζίρου, χωρίς αναλογική αύξηση κερδοφορίας. Οι αποτιμήσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Φθηνά και ακριβά ψάρια στο ταμπλό
Μικτή εικόνα εμφάνισαν πέρυσι τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών σε σχέση με το 2006, με εμφανή την αύξηση του τζίρου σε όλες τις εταιρίες του κλάδου, χωρίς αυτό να συνοδεύεται απαραίτητα σε όλες τις περιπτώσεις με αναλογική αύξηση της κερδοφορίας (σε κάποιες παρατηρούμε σημαντική μείωση).

Οι εξηγήσεις βάσει των ανακοινώσεων των εταιριών ποικίλλουν. Άλλοι αποδίδουν το γεγονός σε πτώση της τιμής της τσιπούρας, άλλοι στην κακή απόδοση των εξαγορασθεισών εταιριών. Υπάρχουν βέβαια και αυτές που φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν και διπλασίασαν τα μεγέθη τους.

Γεγονός είναι ότι οι μεγάλοι του κλάδου μεγαλώνουν περαιτέρω, με συρρίκνωση των μικρών ιχθυοκαλλιεργητών, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης στο περιβάλλον που διαμορφώνεται και έτσι ένας δεύτερος κύκλος συγκέντρωσης φαίνεται αναπόφευκτος.

Επίσης, είναι εμφανές ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει από τους περισσότερους μεγάλους του κλάδου δεν έχουν ακόμη αποδώσει όπως αναμενόταν.

Αν ανατρέξει κανείς στους ενοποιημένους ισολογισμούς των εταιριών, η επιπλέον χρηματοδοτική έκθεση την οποία έχουν αναλάβει αλλά και τα διοικητικά έξοδα έχουν αυξηθεί δυσανάλογα σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που έχουν παραγάγει.

Παρά ταύτα, όλες οι διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν ότι το μέλλον της παγκόσμιας ιχθυοκαλλιέργειας προδιαγράφεται λαμπρό, καθώς τα φυσικά ιχθυοαποθέματα βαίνουν μειούμενα, ενώ αναφέρουν ότι στην επόμενη δεκαετία το 80% της κατανάλωσης ψαριών θα προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες.

Το ερώτημα είναι ποιες από τις εταιρίες του κλάδου είναι ικανές ή έχουν τις προϋποθέσεις να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις.

Αναφορικά με τις αποτιμήσεις των εταιριών, μετά τις σημαντικές απομειώσεις των τιμών των μετοχών τους λόγω του κακού διεθνούς οικονομικού κλίματος, φαίνεται ότι παρουσιάζονται κάποιες ευκαιρίες.

Φαινομενικά, αυτές επικεντρώνονται στις δύο μικρότερες εταιρίες, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες, που εμφανίζουν και τους χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών P/E, 6 έκαστη (η αποτίμηση έγινε με τιμή κλεισίματος 11/4/08).

Από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες, που πιστεύεται ότι θα διαδραματίσουν και τον σημαντικότερο ρόλο στις εξελίξεις, η ΔΙΑΣ, η οποία είναι η μόνη που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις τις οποίες είχε ανακοινώσει, με P/E 8,3 (η αποτίμηση έγινε με τιμή κλεισίματος 11/4/08), φαίνεται να είναι η φθηνότερη στο ταμπλό μετοχή.

Η Δίας είναι και η μόνη που επιβεβαίωσε με αξιοπιστία τις προβλέψεις τις οποίες είχε ανακοινώσει τη χρονιά που πέρασε, ενώ πέρυσι προέβη σε 6 εξαγορές που αναμένεται να αποδώσουν κυρίως το τρέχον έτος.

Ακολουθεί με P/E 10,7 (τιμή κλεισίματος 11/4/08) ο ΝΗΡΕΑΣ, ο leader του κλάδου με διεθνείς εξαγορές τη χρονιά που πέρασε και αν επαληθευθεί ότι οι κινήσεις τις οποίες έχει αναγγείλει με στόχο τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας είναι στη σωστή κατεύθυνση, τα οφέλη που θα προέλθουν θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά τη Σελόντα, με P/E 14 (τιμή κλεισίματος 11/4/08) φαίνεται αυτήν τη στιγμή να είναι η πιο ακριβή στο ταμπλό και προέβη πέρυσι σε επενδυτικές κινήσεις που αν αποδώσουν, θα ενισχύσουν την κερδοφορία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v